2024/05/10

Be kultūrinės mafijos

Penktadienį Kupiškio viešojoje bibliotekoje su rajono bibliotekininkėmis ir viešąja visuomene susitiko kultūros ir meno savaitraščio „Nemunas“ vyriausiasis redaktorius Viktoras Rudžianskas, administratorė Gražina Viktorija Petrošienė ir poetas Robertas Keturakis. Jų apsilankymas mūsų mieste, be pabendravimo su esamais ar būsimais skaitytojais, turėjo ir dar vieną tikslą.

Dar belaukiant šiek tiek vėluojančios minėtos kompanijos truputį „kalta“ dėl jų viešnagės prasitarė šimonietė tautodailininkė Vida Kaulakienė. Praėjusių metų pabaigoje ji dalyvavo susitikime su nemuniečiais Panevėžyje. Ten ji ir susigundė užsiprenumeruoti po pertraukos iš žurnalo į savaitraštį atgimusį „Nemuną“ bei sudalyvauti prenumeratos akcijoje.

Kaip papasakojo administratorė G. V. Petrošienė, prieš Kalėdas ištraukus laimėtojus paaiškėjo, jog pagrindinis prizas keliaus į Kupiškio kraštą. V. Kaulakienei vyr. redaktorius V. Rudžianskas įteikė laimėjimą – bilietą trijų dienų kelionei į Krokuvą. Kelionei patogų laiką per šiuos metus šimonietė galės pasirinkti pati. Atsidėkodama tautodailininkė padovanojo savo tapytą paveikslą.

Savo mintimis apie kultūros ir meno savaitraštį bei jo vietą po saule besidalijęs vyr. redaktorius V. Rudžianskas teigė, jog leidinys rodo plačią literatūrinę panoramą, orientuotą į Lietuvos autorius. „Čia neribojamas recenzuojamų knygų skaičiaus. Esame pasirinkę lietuvių rašytojų propaguotojų vaidmenį. Jį puikiai atlieka Kauno Vytauto Didžiojo studentai. Mes auginamės kritiką – profesionali kritika kažkur dingusi. Protingi mokytojai, dėstantys 11-12 klasėms, „Nemuną“ naudoja kaip „špargalkę“. Tribūną pasireikšti turi ir jaunimas – yra jiems skirtas puslapis „Žirklės“. Vyresniam skaitytojui rodome greitą kultūros vyksmą. Nuolatinę kertelę turi jūsų kraštietis Valdemaras Kukulas. Bet kultūrinės mafijos pas mus nerasite“, – kalbėjo „Nemuno“ vyr. redaktorius, poetas, knygos apie kunigą Ričardą Mikutavičių autorius.

Poetas R. Keturakis sakė pastebėjęs, jog menininkas pradėjo jausti savo menkumą. „Išsigandau, negi išsilaisvinę traukiamės į kertelę, galvodami – tegu jie sūkuriuoja, o mes tyliai palauksim. „Nemune“ nėra provincijos, elito, išrinktųjų. Laikraščio filosofija – orus žmogus, nebijantis akistatos nei su pasauliu, nei su savo kūryba“, – sakė poetas.

Tačiau įdomiausia susirinkusiesiems buvo pasinerti į kūrybines gelmes. Savo poeziją, ištrauką iš romano rezistencijos tema „Kulka Dievo širdy“ skaitė rašytojas R. Keturakis. Lyriniais pasakojimais apie mažo miestelio istoriją ir jo žmones iš knygos „Miesteliai.lt“ dalijosi V. Rudžianskas. Po renginio itin patraukliomis kainomis buvo galima įsigyti įvairių knygų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video