2024/05/10

Su Kovo 8-ąja, mielos kupiškietės (Ar padoru švęsti Moters dieną?)

Lietuvai išsivadavus iš Sovietų Sąjungos, prasidėjo totalinės reformos. Liūdna, bet daugelis jų iki šiol nebaigtos. Reformų neišvengė ir šventės. Į Tarptautinę moters dieną taip pat buvo pažvelgta skeptiškai. Ji buvo vadinama sovietine švente, kurią sugalvojo dvi lesbietės (supraskit Klara Cetkin ir Roza Liuksemburg). Kovo aštuntąją vyrams pasirodyti gatvėje su gėlės žiedu pasidarė tiesiog nepadoru, o švęsti šią šventę – neskoninga. Pastaruoju metu mada vėl keičiasi – sveikinamos ir mamos, ir mylimosios, ir bendradarbės, ir žmonos bei kaimynės. Tai kas gi toji Kovo 8-oji?

Iš tiesų šios šventės ištakų reikia ieškoti ne sovietmetyje, o daug anksčiau. Randama žinių, kad dar senovės Graikijos moterys reikalavo, kad bent vieną dieną per metus vyrai joms skirtų ypatingą dėmesį. Netgi kariaujantys vyrai tą dieną turėdavo nutraukti vyriškus žaidimus ir atsiduoti gražiajai lyčiai.

Idėja švęsti Tarptautinę moters dieną kilo XI–XX amžių sandūroje, kai industrializacija ir ekonominė plėtra ėmė kelti protestus prieš prastėjančias darbo sąlygas. Vienas tokių protestų vyko 1857 metais kovo 8 dieną Niujorko tekstilės fabrike. Vėlesniais metais vėl kovo 8-ąją vykdavo panašios akcijos. Didžiausia jų buvo suorganizuota 1908 metais Niujorke, kai į gatves išėjo apie 15 000 moterų, reikalavusių sutrumpintos darbo dienos, geresnio užmokesčio, lygių teisių su vyrais. Policija šią eiseną be jokių ceremonijų išvaikė.

Pirmoji Tarptautinė moters diena buvo švenčiama JAV 1909 metais vasario 28 dieną.

1910 metais kovo 8-ąją Kopenhagoje vyko moterų konferencija, kurioje dalyvavo apie 100 įvairių šalių atstovių. Čia ir buvo pasiūlyta kasmet vieną dieną skirti moters kovai už laisvę ir lygias teises. Sovietų Sąjungos tuo metu dar nebuvo…

1977 metais Jungtinių tautų Generalinė Asamblėja išleido rezoliuciją, kurioje kiekviena tauta vadovaujantis jos istorinėmis ir tautinėmis tradicijomis raginama paskelbti vieną dieną Moters teisių ir Tarptautinės taikos dieną. Dauguma tautų šia diena pasirinko kovo 8-ąją.

Žinoma, retas Lietuvos vyras, sveikindamas savo damą, galvoja apie istorines ar politines šios dienos peripetijas – tiesiog nori padaryti nedidelę šventę. Jei ji pavyksta, tai ir valio .

Sveikinkime, mylėkime ir būkime mylimi, mažiausiai sukdami galvą, kad kam nors tai gali nepatikti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video