2024/05/09

Dienos chirurgija – bent jau minimali užuovėja rajono gyventojui

Kupiškio ligoninės reorganizacija visuomenėje sukėlė nemažai kalbų ir sumaišties. Nuo sausio pirmosios ši gydymo įstaiga įgijo minimalios ligoninės statusą. Vietoje chirurgijos skyriaus atsirado naujas darinys – dienos chirurgijos skyrius. Nuo kovo pirmosios budėjimą naktimis ir poilsio dienomis iš poliklinikos darbuotojų perėmė ligoninės terapeutai ir pediatrai. Pasidomėjome, kaip funkcionuoja šios naujovės.

Padėtis normali

Ligoninės vyr. gydytojas Povilas Rimkus patikino, jog, perėmus budėjimus, įtampos nėra, medikai su darbo krūviu susitvarko. Pirmojo paciento su kirstine plaštakos žaizda sulaukta jau vasario 28 d. Kovo pirmąją buvo kreiptasi dėl piršto sumušimo, įtariant lūžį. Peršvietus pirštas buvo sugipsuotas ir kitą dieną pacientui pasiūlyta kreiptis į polikliniką.

„Įvertinus situaciją, padarius nuotraukas, žiūrima, ar čia, vietoje, ar kitą dieną poliklinikoje galima tvarkyti. Atvažiavus naktį metu suteikiama skubi pagalba, tolesnis gydymas laukia dieną, kai dirba visos tarnybos“, – aiškino P. Rimkus.

Naktimis ligoninėje be pediatro budi du terapeutai: vienas priėmimo skyriuje, kitas – reanimaciniame. Įdarbintas dar vienas pediatras, atvykstantis iš Panevėžio. Budintiems gydytojams neženkliai padidinti atlyginimai.

Vyr. gydytojas džiaugėsi, jog žmonės supranta ir, prireikus patys savo transportu vyksta į Panevėžį. Mažėja atvejų, kai pirma važiuoja greitukė, o iš paskos rieda automobilis. Gydytojui žinomi nusiskundimai, jog ilgai užtrunkama Panevėžyje. Tačiau, anot jo, niekada specialiai nesudaromos sąlygos, keliančios nepatogumų. Reikia suprasti, kad ir artimiausiose ligoninėse taip pat intensyviais darbama.

Dienos chirurgijos situacija, pasak P. Rimkaus, normali, konfliktų ar nusiskundimų nebuvo. Šiame skyriuje nuolat yra 10-15 pacientų, personalas juos prižiūri ištisą parą. Sudėtingesnė chirurginė pagalba nuo sausio pirmosios teikiama kitose artimiausiose ligoninėse. „Greitoji žino – jei susirgimas ūmus, sunkus, net neveža pas mus, o iš karto vykstama į Panevėžį“, – sakė P. Rimkus.

Vis dėlto, pasiklausius rajono gyventojų nuogąstavimų, kyla mintis, ar tokia situacija nėra gyvenimas ant tiksinčios bombos, kuri nugriaudės, jei kada kokio ligonio nebus spėta laiku nuvežti į artimiausią ligoninę? Kam tokiu atveju tektų prisiimti atsakomybę? Skeptiškai žmonės žiūri ir į apeliavimą, jog viskas daroma žmogaus, paciento, labui. „Į žmogų dabar niekas nebežiūri. Kokia gerovė, jei naktį, norint sutvarstyti žaizdą, reikia važiuoti į kitą rajoną“, – kalbėjo viena moteriškė, kurrios nuomone į ligoninės restruktūrizacijos dalykus buvo pažvelgta netoleregiškai.

Naujas modelis neatitinka sąvokos

Dienos chirurgijos skyriuje darbuojasi vienas chirurgas. Ar vienas gydytojas pajėgus užtikrinti paslaugų kokybę? P. Rimkus patikino, jog šio skyriaus vedėjas Vykintas Tubelis puikiai susitvarko su darbu. „Palyginti su ankstesne padėtimi, kai jam tekdavo ligoninėje praleisti 5-6 paras per savaitę, dabar jis ponas, dirba iki 17 val. Antra vertus, ligoniai pernakt nepaliekami be priežiūros. O jei būtume turėję daugiau chirurgų, nebūtų reikėję ir reorganizacijos“, – sakė ligoninės vyr. gydytojas. Jei chirurgas netikėtai susirgtų, ligoninės vadovas prašytų kitų rajonų medikų, savivaldybės gydytojo Vinco Dražbos pagalbos.

O kaip su kasmetinėmis atostogomis? Chirurgas V. Tubelis sakė, jog atostogauti iš karto eis visas skyrius (mėnesiui jis bus uždarytas), nes kitaip neįmanoma: dienos chirurgija negali funkcionuoti nei be chirurgo, nei be medicinos seselių.

Per pirmuosius du naujojo modelio – dienos chirurgijos – gyvavimo mėnesius buvo atliktos 62 operacijos, priimti 108 pacientai. Daugiausia chirurginės pagalbos prireikė dėl išvaržų, pūlingų susirgimų, tulžies problemų, akmenligės. „Nebeprapjaunam pilvo, nes nežinai, kas gali atsitikti per naktį“, – sakė V. Tubelis. Skyriaus kolektyvas nėra monolitinis, naktį budi terapinio skyriaus seselės.

Pasak chirurgo, darbas normalus, tik jo apimtis susiaurinta, gydytis sunkūs ligoniai turi kitose ligoninėse, nebėra chirurginės pagalbos kiaurą parą. „Svarbu, kad šis vienetas išsilaikytų. Kupiškėnui vis šiokia tokia užuovėja – tai žaizdą susiūti, tai kitą chirurginės pagalbos reikalaujančią problemą išspręsti. Kitas klausimas, kaip išgyventi su terapiniais įkainiais, kai reikia išlaikyti tokias patalpas. Už atliktas chirurgines paslaugas dabar ligoninei mokamas terapinis įkainis. Išvaržos operaccija kainuoja – 830 Lt, kai anksčiau pagal chirurginius įkainius buvo 1385 Lt“, – sakė chirurgas.

Ligoninės vadovas tikisi, jog paslaugų įkainius ligonių kasos leis pakoreguoti. Iš Panevėžio teritorinės ligonių kasos gautas raštas, prašantis pateikti nuomonę apie bazinių kainų ir sąnaudų neatitikimo dydį.

Sudėtingesnę operaciją atlikus Panevėžyje, ten nugula ir ligonių kasų pinigai. Jei reikalingas ilgesnis gydymas, ligonis grįžta į Kupiškio ligoninę, ir medikams tenka sukti galvas, kaip jo gydymą čia apiforminti – pooperacinio kodo nėra. Nors iš esmės tokie pacientai turėtų keliauti arba į slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių, arba į reabilitacijos įstaigą.

Medikai pastebi, jog minėto skyriaus veikla neatitinka dienos chirurgijos sąvokos. Pacientai čia būna tol, kol gydymas jiems yra reikalingas, kažką padarius iš karto neišsiunčiami namo – ligonių kasos leido juos prižiūrėti ir naktį.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video