2024/05/10

Užgavėnės – aukštuomenei

Žiemos palydų šventė – Užgavėnės – daugeliui neatsiejamos nuo Lašininio ir Kanapinio personažų. Šiemet miestelėnai tradicinės jų kovos miesto centre neišvydo. Užsigavėti kupiškėnai buvo pakviesti į Kupiškio kultūros centro vitražų salę.

Pravėrus vitražų salės duris, pasijutai tarsi persikėlęs į kitą laikmetį. Dailiai išdėlioti staliukai, už jų sėdintys retro stiliumi pasipuošę elegantiški ponai ir ponios nė iš tolo nepriminė Užgavėnių šventei įprastų persirengėlių. „Pakupio“ karčemos šinkorka Morta kvietė pasiklausyti romansų, pašokti fokstrotą arba tango kartu su Kupiškio kultūros centro kolektyvais – „Kupkėmiu“, „Susiedais“, „Amrita“ ir „Bočiais“, persikūnijusiais į Kupiškio miestelio inteligentijos atstovus tarpukario metu. Renginio, pradėto kupkėmiečių daina „Oi, šinkorka, šinkorka, graži tavo dukrelė“, leitmotyvas buvo vyro šinkorkos (režisierė Violeta Mičiulienė) mergelei paieškos.

Pasak šmaikščiosios šinkorkos, tokios netradicinės Užgavėnės, ne bet kam, o aukštuomene“,. Tuo tarpu su lašininiais ir kanapiniais tegu galinėjasi prastuomenė.

Kaip „Mintims“ sakė etnografė, „Kupkėmio“ vadovė Alma Pustovaitienė, šiemet į Užgavėnių šventę norėjosi įlieti naujų, kiek netikėtų sprendimų. Kupiškio miestelio tarpukario metais retro stiliaus tema buvo pasirinkta neatsitiktinai. Kupiškyje būdavo vietų, kur susirinkdavo miestelio inteligentijos atstovai, vykdavo jų vakarai. Be to, mūsų kraštui būdingos užsigavėjimo vakaronės. O Gavėnas pas mus nedeginamas – išvejamas į Kuršį.

Beje, originalią užsigavėjimo vakaronę stebėjo tik apie penkiolika žmonių. Ne vienas kupiškėnas piktinosi, jog teko spręsti dilemą, į kurį renginį antradienio vakarą eiti: tuo pačiu metu vykusią užsigavėjimo vakaronę ar gyvojo klasiko Juozo Erlicko koncertą. „Ar kultūros centro administracija negalėjo šių renginių numatyti skirtingomis dienomis?“ – kalbėjo norėjusieji dalyvauti abiejuose pasibuvimuose.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video