2024/05/09

Ieškoti teisybės apsimokėjo

Renatas Šimėnas iš Subačiaus gyvenvietės praėjusių metų pabaigoje kreipėsi į “Minčių„ redakciją su prašymu padėti išsiaiškinti, kodėl jam namų valdos žemės mokestis, palyginti su 2004 metais, daug didesnis.

Korespondentė, tuo reikalu kreipusis į rajono Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistą Bronių Zabulį, sužinojo, jog jam pavesta išnagrinėti ne tik šio subatėno, bet ir dar keleto rajono gyventojų panašaus turinio prašymus. Rengiami atitinkamų išvadų projektai, sprendimus dėl jų priims rajono Taryba.

Po 2005 m. gruodžio 22 d. įvykusio rajono Tarybos posėdžio R. Šimėnui tapo žinoma, kad jam priskaičiuotasis 2005 metais namų valdos žemės mokestis sumažintas iki 60 proc. O atsakymą į klausimą, kodėl R. Šimėnui teko ieškoti teisybės, mūsų redakcijai padėjo išlukštenti rajono Žemėtvarkos skyriaus vedėjos pavaduotoja Valytė Jakštonienė.

Ekonominius žemės vertinimo koeficientus, pagal kuriuos apskaičiuojami namų valdų mokesčiai, rajono Savivaldybės taryba yra patvirtinusi 2003 m. birželio mėn. 19 d. įvykusio posėdžio sprendimu. Tačiau 2004 metais miesto teritorijų, kurioms priskirta ir Subačiaus gyvenvietė, žemės valdų mokesčiai buvo apskaičiuoti pagal sumažintus tarifus: Vyriausybės nutarimu – 0,5, o pastaroji suma – Savivaldybės tarybos sprendimu – 0,6 koeficiento.

Pernai, 2005 metais, namų valdos mokestis buvo apskaičiuojamas jau be Savivaldybės taikytos nuolaidos 0,6 koeficiento. Tad visai suprantama, jog kai kuriuos Subačiaus gyvenvietės namų valdų savininkus tai sutrikdė.

V. Jakštonienė ne šiaip sau pabrėžė “kai kuriuos„. Tiems asmenims, kurių namų valda tebėra nuomojamos statuso, nes nepasirūpinta jos įregistruoti Registrų centre, privalomas žemės mokestis paskaičiuotas jų skyriaus specialistų pagal naująjį, 2003 m. rajono Tarybos patvirtintą žemės vertės koeficientą 1,05. Tuo tarpu asmenims, namų valdas įregistravusiems iki šio sprendimo priėmimo, buvo taikytas ankstesnis, t. y. didesnis koeficientas. Gali kilti klausimas, kodėl šiuo atveju geresnėje padėtyje atsidūrė ne iki galo savo nuosavybę apiforminę asmenys, o delsiantys su namų valdos įregistravimu. Juridiškai apiformintu privačiu turtu rūpinasi tik jo šeimininkas. Tad dėl žemės vertės perskaičiavimo jiems reikia pateikti prašymą rajono Žemėtvarkos skyriui. Čia bus apskaičiuota žemės sklypų vertė pagal naujus urbanistinius ekologinius koeficientus, ir ji bus mažesnė už buvusią. Su išduotąja pažyma teks kreiptis į Registrų centrą. Pastarasis teikia duomenis VMI žemės mokesčiui galutinai apskaičiuoti.

Pasak pašnekovės, subatėnai žemės valdų savininkai apie tai, kad reikia pasirūpinti ankstesniais metais įregistruotų valdų žemės vertės perskaičiavimu, buvo informuoti, tačiau žmonės, matyt, paprasčiausiai neatkreipė dėmesio, jog tai susiję su mokesčiais, tuo pasirūpino tik apie trisdešimt gyvenvietės namų valdų savininkų. Namų valdų žemės vertės perskaičiavimas Registrų centre turi būti įregistruotas iki liepos 1 dienos. To nepadarius, 2006 metų namų valdos žemės mokestis bus skaičiuojamas pagal senus duomenis ir Subačiaus gyvenvietės namų valdų savininkai vėl susidurs su ta pačia bėda, į kurią, B. Zabulio, nuomone, gali ir nebebūti atsižvelgiama.

Dėl per didelio namų valdos žemės mokesčio 2005 metais, be R. Šimėno, vėliau kreipėsi ir grupė subatėnų gyvenvietės atstovų. Atsižvelgiant į žmonių paaiškinimus, kad jie nežinoję, jog reikia pasirūpinti anksčiau įregistruotų namų valdų žemės vertės perskaičiavimu, buvo parengtas sprendimo projektas dėl žemės mokesčio sumažinimo ir rajono Tarybos 2006 m. vasario 9 dienos posėdyje priimtas sprendimas sumažinti 2005 metų žemės mokestį už turimas namų valdas Subačiaus mieste iki 2004 metų žemės mokesčio dydžio. Tiems, kuriems susidaro permokos, jos bus įskaitomos į 2006 m atitinkamą mokestį arba pagal prašymą per mėnesį gali būti grąžinamos mokėtojui.

B. Zabulis pridūrė, jog Subačiaus seniūnui pavesta išplatinti gyvenvietėje Savivaldybės administracijos direktoriaus parengtą informaciją apie tai, jog nesusipratimai dėl namų valdos žemės mokesčio baigsis tik tada, kai bus perregistruoti namų valdų žemės sklypai pagal naujus urbanistinius ekologinius žemės vertės koeficientus.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video