2024/04/24

Ekspertai trofėjus svėrė, matavo lyg kūdikius

Medžioklės trofėjų apžiūra vyksta kasmet, tačiau tik Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos (LMŽD) Kupiškio skyrius, vadovaujamas Albino Vaižmužio, po jos parodo savo laimikius plačiajai visuomenei – rengia parodas. Kaip rodo patirtis, šios parodos yra noriai ir aktyviai lankomos. Kovo 3 d., 15 val., Kupiškio etnografijos muziejuje bus atidaryta jau trečioji medžioklės trofėjų paroda.

Praėjusią savaitę į Kupiškį buvo susirinkę gausus Lietuvos medžioklės trofėjų ekspertų būrys: 14 nacionalinės ir tarptautinės kategorijos ekspertų, 5 ekspertai-stažuotojai. Jie, apsiginklavę matavimo juostomis, svarstyklėmis, tūrio matavimo indu ir kitomis reikalingomis priemonėmis, apžiūrėjo, įvertino šio sezono medžiotojų derlių.

Minėtai apžiūrai vadovavęs LMŽD Panevėžio skyriaus pirmininkas, vyresnysis medžioklės trofėjų ekspertas Petras Narbutas, pasidalijęs pirmaisiais įspūdžiais, sakė, jog trofėjai paruošti neblogai, pagal taisykles. Kupiškėnai laikosi medžioklės tvarkos, medžiojami tik selekciniai žvėrys. Vertinimo balai skirti atsižvelgiant į įvairius faktorius: ragų ilgį, storį, simetriškumą, perluotumą, rožę, spalvą, skėstumą ir pan.

Iš šio medžioklės sezono derliaus buvo apžiūrėti 56 trofėjai. Vertė buvo nustatoma dviejų stirninų ragų. Vieni jų, Juozo Šumino laimikis, įvertinti aukso medaliu. Iš 18 apžiūrėtų praėjusio sezono stirninų ragų, vienas pripažintas vertas aukso medalio, šeši – sidabro ir keturi – bronzos. Aukso medaliu įvertintos Algio Pažūsio sumedžioto šerno iltys. Po sidabro ir aukso medalius pelnė dvi lapių kaukolės.

Nemažai parodoje bus galima išvysti ankstesnių metų trofėjų. Iš pastarųjų buvo įvertinti briedžio ir elnio ragai.

Tarp ekspertų buvo ir kaunietis Algimantas Šeškauskas – tarptautinės medžiojamosios faunos apsaugos tarybos (CIC) medžioklės trofėjų ekspertas, kolegų vadinamas medžiotoju numeris vienas. Pasak jo, iš medžiotojų trofėjų galima matyti faunos pokyčių tendencijas. „Fauna trofėjų požiūriu apnaikinta. Jei anksčiau būdavo daug šernų, tai dabar šiuos keičia stirninai. Lietuvoje apnyko briedžiai ir elniai. Tačiau džiaugiamės, jog gerai dirba selekcininkai – medžiojama dėl trofėjų, nenaikinami jauni, perspektyvūs gyvūnai. Iš 27 tūkstančių Lietuvos medžiotojų 11 tūkstančių turi medžiotojo selekcininko kategoriją, supranta, ką ir kaip šauti“, – sakė patyręs ekspertas. Jis, turintis 50 metų medžiotojo stažą, įgytą įvairiuose pasaulio kraštuose, Kupiškyje lankėsi pirmą kartą. Kauniečio, kuris davė pavartyti ką tik išleistą savo knygą „Medžiotojo užrašai“, trofėjai puikuojasi įspūdingiausių pasaulio trofėjų pirmajame dešimtuke.

Biologijos mokslų daktaras, tarptautinės kategorijos ekspertas Rimantas Baleišis, kilęs nuo Skapiškio, džiaugėsi, jog kupiškėnai vieninteliai Lietuvoje neužsidaro tik savųjų rate, o ruošia parodas. „Medžioja tas, kuris turi laiko. Trofėjų reikia išlaukti – briedžio ragus užauginti trunka dešimt metų, stirnino – ne mažiau penkerių“, – sakė ekspertas, žadėjęs dalyvauti ir parodos atidaryme.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video