2024/05/01

Tostas: “Už tai, kad netekę visko, neliktume be nieko.„

Žmogui lūžus kojai, medikai gydo kelio sąnarį, – lietuvis tyli.

Turtingas kaimynas pasisavina svetimos žemės gabalą ir jį susiaria,- lietuvis tyli.

Kaimo parduotuvės nepaiso elementarių higienos taisyklių, beveik atvirai prekiauja pilstuku ir kitais surogatais, – lietuvis tyli.

Vagys priverčia išsipirkti pavogtą automobilį, – lietuvis tyli.

įvairios įmonės ar katilinės dūmais nuodija aplinkinių namų gyventojus, – lietuvis tyli.

Dalis darbdavių iki šiol atlyginimus darbuotojams tebemoka vokeliuose, – lietuvis tyli.

Atvažiavę kaimo berniukai kaimiečius priverčia pusvelčiui parduoti dalį ar visą žemę, -lietuvis tyli.

Tokių tylėjimų galima išvardinti kiek tik nori. Kodėl žmogus toks tylus, su viskuo susitaikantis? Gal tai nusivylimas viskuo? Gal tokia niekam tikusi tradicija? Atrodo, jei žmogus praras visą savo turtą ar sveikatą, susitaikys ir su tuo.

Prieš kelerius metus teko lankytis JAV ir domėtis, kaip gyvena ir tvarkosi nedidelio Merilendo miestelio Rokvelo (panašaus į Kupiškį) gyventojai. Tylos ten nėra.

Kasdien vietiniame laikraštyje rokveliečiai sprendžia įvairias problemas, ginčijasi tarpusavyje, stebi ir aptarinėja pačių rinktos savivaldos veiklą. Ypač didelis dėmesys skiriamas miestelio merui ir policijos vadui – šerifui. Žmonės juos tiesiog persekioja. Neduok Dieve, pareigūnai padaro kokią klaidą, jau nekalbant apie pažeidimą, kyla baisus triukšmas, dažniausiai pasibaigiantis jų atstatydinimu.

Žinoma, laikraštis ten nėra tik gyventojų ginklas prieš valdžią. Tai visiems gyventojams prieinama ir patogi tribūna išsakyti savo skausmus, išdėstyti idėjas ar pasiūlymus – sveika visuomenė pati rūpinasi savo sveikata.

“Kupiškėnų mintys„ rajono gyventojus kviečia taip pat būti aktyviais savo aplinkos gydytojais, drąsiai dalintis kylančiomis problemomis, “nebeuždarinėti jų stalčiuose„. Rašykite, skambinkite mums. Redakcija tikrai padės spręsti Jūsų problemas, spausdins aktualius laiškus, sudėtingesniems klausimams spręsti į talką kviesis atitinkamų institucijų pareigūnus. Padėkime vieni kitiems, ir gyvent bus saugiau bei sveikiau.

Į Jūsų, kupiškėnai, sveikatą. Kad netekę visko, neliktume be nieko.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video