2024/05/01

Labiausiai nepasiturintiems žmonėms – parama maisto produktais

Antradienį Savivaldybėje vykusio rajono socialinių darbuotojų, Socialinės paramos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės ir Lietuvos Raudonojo Kryžiaus (RK) Kupiškio skyriaus atstovų susitikimo tikslas buvo aptarti, kokiomis dienomis ir kokiu grafiku maisto produktų paketai pasieks nepasiturinčius mūsų rajono žmones.

Lietuvos Respublikos Vyriausybė pernai vasario mėn. pritarė Lietuvos dalyvavimui Maisto iš intervencinių atsargų tiekimo labiausiai nepasiturintiems asmenims Bendrijoje programoje, kurioje iki 2005 metų jau dalyvavo 10 Europos Sąjungos šalių. Vyriausybė šiuo nutarimu įpareigojo Žemės ūkio, Socialinės apsaugos ir darbo bei Vidaus reikalų ministerijas parengti ir patvirtinti bendrą veiksmų, susijusių su programos įgyvendinimu, planą.

Bendru šių trijų ministerijų 2005 m. balandžio 28 d. įsakymu patvirtintas programos įgyvendinimo veiksmų planas, pagal kurį savivaldybės įpareigotos pagal nustatytus kriterijus identifikuoti remtinus asmenis kiekvienoje savivaldybėje ir seniūnijoje; talkinti labdaros organizacijoms dalijant maisto produktus (šie produktai perkami už ES pinigus, o pagal programos reikalavimus jos įgyvendinimas gali būti patikėtas tik labdaros organizacijoms).

Mūsų rajone maisto paketus šį mėnesį gaus 1268 asmenys. Jų sąrašai pateikti RK draugijai, kuri Kupiškio rajone socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu atrinkta teikti minėtą paramą maisto produktais. Vasarį vienam asmeniui bus skirta 2 kg kvietinių miltų, 0,5 kg makaronų, 1 kg ryžių. Tokia parama numatyta kiekvienam šeimos nariui (vienam gyvenančiam asmeniui), jeigu pajamos vienam žmogui neviršija 1,5 valstybės remiamų pajamų (šiuo metu 247,5 litų) per mėnesį.

Alizavos seniūnijoje 342 žmonėms iš viso bus išdalyta 1 tona 197 kg maisto produktų, Noriūnų sen. po 3,5 kg svorio paketai atiteks 151 asmeniui (iš viso 528,5 kg), Subačiaus sen. – 123 žmonėms (430,5 kg), Skapiškio sen. – 268 (938 kg), Šimonių sen. – 102 (357 kg), Kupiškio mieste – 135 (472,5 kg), Kupiškio sen. – 147 (514,5 kg).

Socialinės paramos skyriaus vedėja V. Kareivienė pateikė veiksmų planą, kad programa būtų įgyvendinama sklandžiai ir maisto produktai greitai pasiektų labiausiai nepasiturinčius rajono gyventojus. Maisto produktai savivaldybės transportu bus išvežioti į seniūnijas, didesnes gyvenvietes ir per nurodytas valandas išdalyti gyventojams. Pageidaujama, jog ateinantieji atsiimti paramos su savimi turėtų asmens tapatybės dokumentą ir maišelius, į kuriuos susidės maisto produktus. Dalijant šią paramą dalyvaus RK atstovas, seniūnijos socialinis darbuotojas. Jei kas neatsiims maisto produktų, jų likutį RK atstovas suskaičiuos ir perduos seniūnijai, kuri susisieks su reikiamu žmogumi.

Užuot operatyviai aptarus ir patvirtinus maisto produktų išdalijimo grafiką, kilo bereikalingas konfliktas. RK Kupiškio skyriaus sekretorė Birutė Jasinskienė karščiuodamasi dėstė įvairias priežastis, dėl kurių RK atstovai neva negali važiuoti dalyti maisto paketų. Pasak jos, RK nori tik išduoti iš sandėlio produktus ir nevažinėti, nes yra ir daugiau asmenų, galinčių tuo pasirūpinti, nors šios draugijos rajono skyriaus pirmininkas Vytautas Knizikevičius sakė neįžvelgiąs jokių problemų, kad žmogus pusei dienos palydėtų maisto paketą gabenantį automobilį į seniūniją. Tuolab jog ši organizacija atsakinga už aptariamą darbą. Kai kas pastebėjo, jog apie šią programą buvo žinoma jau pusmetį, taigi per tą laikotarpį buvo galima kviesti savanorius, kurie padėtų išdalyti maisto produktus.

Nuspręsta visomis formomis informuoti žmones apie konkretų laiką, kada ir kur ateinančią savaitę ateiti pasiimti maisto produktų. B. Jasinskienė paprašė žiniasklaidos kreiptis į visuomenę, kviečiant jos atstovus geranoriškai padėti dalyti maisto paketus.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video