2024/05/01

Pasirinkimas: vestis dviratį ar mokėti baudą

Nors žiema ne pats mieliausias metų laikas kelionei dviračiu, tačiau besinaudojantieji šia dvirate transporto priemone neužmigo žiemos miegu.

Kelių eismo taisyklėse (KET) teigiama, kad dviračių ir mopedų vairuotojams draudžiama važiuoti važiuojamąja dalimi, jeigu įrengti dviračių takai. Šią taisyklę žino ir daugelis keliaujančių pėsčiųjų bei minančių dviračių taku, nutiestu nuo Šepetos iki Aleksandrijos. Tačiau žemę nuklojus sniegui kai kurie, kaip papasakojo viena šepetiškė (pavardė redakcijai žinoma), atsiduria dviprasmėje situacijoje.

Pėsčiųjų ir dviračių takas užsnigtas, taigi žmogus mina dviratėlį palei savo pusės kelio pakraštėlį ir nieko blogo negalvoja. Nors jam pačiam gal ne visada jauku, kai prašvilpia koks skrajūnas pro šalį, vos nepaliesdamas ir neparversdamas. Kelių policijos pareigūnai, vadovaudamiesi KET, kad važiuoti dviračiu ar mopedu leidžiama tik dviračių takais, tokiam keliautojui suraito baudą. Žmogui kyla natūrali reakcija – pasipiktinimas. Dėl nenuvalyto takelio pasirinktas riedėjimas važiuojamąja kelio dalimi patuština jo piniginę.

Kupiškio r. policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio specialistės Nijolė Daunoravičienė informavo, jog nesilaikymas minėtų taisyklių užtraukia baudą nuo 30 iki 50 litų. Žiemą tokių pažeidėjų, nors ir nedaug, tačiau pasitaiko, daugelis dviratininkų nusižengimą teisina apledėjusiu, apsnigtu taku, kuriuo jiems privalu važiuoti. “Pareigūnai, atsižvelgdami į aplinkybes, lanksčiai reaguoja į tokius atvejus„, – teigė specialistė.

Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas sakė, jog tokiu metų laiku mažai kas ir važiuoja dviračiais, tačiau tuo pačiu pripažino, jog pėsčiųjų ir dviračių takeliais žiemą rūpinamasi nepakankamai. “Kita vertus, koks ten sniegelis – dviratį galima vestis„, – sakė seniūnas, vėliau samprotavęs, jog nuo Aleksandrijos iki Šepetos – nemažas atstumas, taigi ir jam nuvalyti reikia lėšų.

VĮ Panevėžio regiono keliai Kupiškio kelių tarnybos viršininkas Ovidijus Zibavičius teigė, jog minėtas takelis yra valomas, tačiau dabar tai padaryti sudėtinga. Suplūktą sniegą bandant nuvbraukti su greideriu, gali būti pažeista takelio danga. Be to, Šepetos link vedantį taką techniškai sudėtinga valyti dar ir todėl, jog nėra kur nustumti sniego (šiuo klausimu situacija paprastesnė Šaukliškiuose). Taigi sniegą galima pašalinti tada, kai jis dar purus. Kodėl gi taip ir nebuvo padaryta, kai jis tik iškrito? Pasak O. Zibavičiaus, jų kelių tarnyba pirmiausia rūpinasi krašto, tada rajoninių kelių danga. Vadinasi, kol kelininkai rūpinosi pastaraisiais, dviratininkai ir pėstieji sutrypė sniegą ant takelio ir jį nuvalyti kol nesuminkštėjo, nesugadinant dangos, tapo neįmanoma.

Kupiškio seniūnas J. V. Semėnas antradienį, darbo dienai ritantis į pabaigą, pranešė, jog minėtas takelis iš ryto jau buvo nuvalytas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video