2024/05/01

Paršiukui ir gėlytei – taip, žmogui – ne

Sveikatos apsaugos ministras, pasirašydamas Visuomenės sveikatos priežiūros biudžetinių įstaigų restruktūrizavimo planą, iš visos Šiaurės Rytų Lietuvos atima visuomenės sveikatos centro laboratoriją, iš esmės be darbo palikdamas dešimtis kupiškėnų ir panevėžiečių, o visiems regiono gyventojams sukeldamas aibes problemų.

Pakomentuoti šią problemą paprašėme Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorių Rimgaudą Markelį.

Kokiu tikslu buvo nutarta mažinti visuomenės sveikatos laboratorijų skaičių?

-Aš negaliu pasakyt. Sveikatos apsaugos ministerija mano, kad turėtų pagerėti darbo organizavimas, kokybiškiau būtų atliekami tyrimai. Numatyta stiprinti Nacionalinį sveikatos tyrimų centrą, nuo 2007 metų palikti tik Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių sveikatos centrų laboratorijas. Šiuo metu laboratorijas turi visos apskritys, po reorganizacijos liks tiktai keturios valstybinės laboratorijos. Gal bus kuriamos ir privačios.

Teko girdėti, kad Seimo Sveikatos reikalų komitetas prieštaravo tokiam sprendimui, bet ministerija laikosi savo…

-Girdėjau, kad kai kurie komiteto nariai tam nepritarė, bet nenorėčiau komentuoti diskusijų, kuriose nedalyvavau.

Ankstesni ministrai taip pat kėsindavosi į laboratoriją, ar tai tik Darbo partijai atstovaujančio ministro išradimas?

-Net trys buvę ministrai pasirašė įsakymus, kuriais remiantis laboratorija išsiplėtė. Kupiškis yra labai geroje geografinėje padėtyje: iki Panevėžio, Utenos, Anykščių, Rokiškio, Biržų yra tik apie 50 – 55 kilometrai. Todėl laboratorija sėkmingai gali aptarnauti dvi apskritis. Panaikinus mūsų laboratoriją , Kupiškio, Biržų ar Rokiškio gyventojus, gydymo įstaigas teks aptarnauti šiauliečiams. Bus labai nepatogu ir finansiškai nuostolinga. Ankstesni ministrai tai puikiai suprato.

Panaikinus laboratoriją, nemažai žmonių neteks darbo. Gal jiems bus pasiūlyta kažkokia alternatyva?

-Nėra jokios alternatyvos. Paprasčiausiai čia bus atleidžiami patyrę, daug metų dirbę specialistai, o didžiųjų miestų laboratorijos priims į darbą naujus darbuotojus. Žmonių tikrai labai gaila. Noriu atkreipti dėmesį į dar vieną keistą reiškinį. Visos Lietuvos apskritys turi laboratorijas, kurios tiria gyvulius ir augalus, supančią aplinką. Šių laboratorijų reikia. Mes domimės žmonių sveikata, o, pasirodo, mūsų nereikia.

Ar teko apie šią problemą šnekėti su Kupiškyje išrinktais Seimo nariais?

-Gal daugiau teko kalbėti su Panevėžio miesto ir rajono Seimo nariais. Malonu, kad asmens ir visuomenės sveikatos problemos jiems yra svarbios. Jie pritaria tam, kad Panevėžio apskrityje laboratorija, turinti visas reikalingas licencijas bei leidimus, privalo išlikti. Juk iškilus įvairioms ekstremalioms situacijoms, tyrimai turi būti atliekami ypač operatyviai. Nauja tvarka operatyvumo tikrai neskatins.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video