2024/05/01

Naminiai paukščiai uždaromi iki gegužės

Kupiškyje, A. Purėno g., vasario 16 d. tuštindami šiukšlių konteinerius darbininkai viename iš jų pastebėjo įmestą nugaišusią gulbę. Apie radinį nedelsiant buvo pranešta Kupiškio rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Jos viršininkas Julius Skrandauskas paukštį vasario 17 d. nuvežė į Nacionalinę veterinarijos laboratoriją Vilniuje.

Gulbė užminė mįslę

Vakar šis pareigūnas sakė, jog oficialaus atsakymo, ar ši gulbė nesirgo paukščių gripu, kol kas jie negavę. Tačiau jau aišku, kad šios ligos užkrato nerasta, nes skelbta, jog per savaitgalį tirti šiai laboratorijai iš įvairių Lietuvos vietų buvo pristatyta per 30 nugaišusių paukščių, iš kurių nė vienam baisusis užkratas nediagnozuotas. Be to, kol kas mūsų rajone daugiau negyvų sparnuočių neaptikta.

Anot J. Skrandausko, gerai, kad žmonės, matyt, paakinti naujienos, jog Vokietijoje jau nustatytas paukščių gripas, taip atsakingai reaguoja ir dėl nugaišusių sparnuočių kreipiasi į specialistus.

Lietuvos Respublikos maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus, vyriausiojo valstybinio maisto ir veterinarijos gydytojo Kazimiero Lukausko įsakymu nuo vasario 20 d. iki gegužės 20 d. visi naminiai paukščiai privalo būti uždaryti. Nesilaikantiems šio nurodymo gresia bauda iki 5 tūkst. litų arba paukščių konfiskacija. Tokiu būdu siekiama, kad naminiai paukščiai nekontaktuotų su laukiniais. Į tai ypač turėtų atkreipti dėmesį paukščių savininkai, gyvenantys prie Kupiškio marių (Lėvens tvenkinio) ir kitų vandens telkinių, kur gali būti laukinių paukščių susitelkimo vietos.

Po šio įvykio specialistai buvo nuvykę prie Kupiškio marių užtvankos įrenginio, kur yra neužšalusio vandens plotas, ir nė vienos ten plaukiojančios gulbės neaptiko. J. Skrandausko nuomone, nugaišęs gulbiukas buvo gerai įmitęs. Gal paukštį savo tvarte laikė žmonės, gal jis atsitiktinai nuklydęs į lauką sušalo. Brakonieriavimo ar panašių pėdsakų ant jo kūnelio nerasta.

Pareigūnas taip pat informavo, kad Europos Sąjungos institucijos per savaitę turėtų nuspręsti, ar vakcinuoti paukščius.

Galimai epidemijai rengiasi vangokai

Savivaldybės ekstremalių situacijų valdymo centro vadovas Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad ateinantį ketvirtadienį Savivaldybėje vyksiančiame seniūnų pasitarime bus aptartos konkrečios nuo paukščių gripo nugaišusių sparnuočių laidojimo vietos. Naujų ieškoti, ko gero, nereikės, nes kiekvienoje seniūnijoje yra galvijų laidojimo vietų. Jas ir bus galima panaudoti tam reikalui.

Spec. drabužių ir kt. priemonių yra nupirkta pakankamai. Konkrečių vardinių sąrašų, kas seniūnijose surinks ir laidos kritusius paukščius, nėra. Ž. Aukštikalnio nuomone, jų ir nereikia. Jei reikės tokį darbą atlikti, tai bus pasitelkiami žmonės, dirbantys viešuosius darbus. Jiems vadovaus veterinarai ar kiti specialistai.

Paklaustas, ką darys, jei žmonės nesutiks užsikrėtusių paukščių laidoti, pareigūnas teigė, jog vis tiek bus kam tuo darbu užsiimti. Svarbiausia, kad gyventojai plikomis rankomis patys neliestų nugaišusių paukščių, bet kviestų veterinarijos gydytojus, aplinkosaugininkus.

Tačiau žinant, jog medicinos pagalba žmonėms, jei jie apsikrėstų paukščių gripu, Respublikos mastu dar nėra suderinta ir vaistų bei vakcinos, galėsiančios apsaugoti mus nuo šios ligos nesukurta (mokslininkų teigimu, geriausiu atveju ji galėtų atsirasti rudenį) ir turint omenyje, jog nemaža dalis mūsų tautiečių nėra linkę itin skrupulingai rūpintis asmens higiena, kažin ar lengvai ir sklandžiai spręsis tas klausimas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video