2024/04/30

Žemdirbiai nusivylę

Lukonių gyventojas G. Jėčius, sužinojęs, kad rajono Savivaldybės taryba skyrė 5 tūkst. litų paremti Telšių gyventojams, nukentėjusiems per šilumos tinklų avariją, klausė, kodėl tiek mažai dėmesio skiriama rajono ūkininkams. Nei jie atleisti, kaip buvo siūlyta, nuo žemės mokesčio, nei gavo kokią nors žadėtą paramą, kai gamtos stichija išguldė praėjusių metų liepą jų pasėlius.

Teikdama kitiems paramą rajono valdžia švaisto mokesčių mokėtojų pinigus ir iš tikrųjų negina žemdirbių interesų.


Rajono Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Valentas Mankūnas priminė, jog pernai Kupiškio ir Rokiškio rajonų žemdirbių patirti nuostoliai bus kompensuojami 50 proc. iš valstybės biudžeto. Dėl šių kompensacijų mūsų rajone kreipėsi 195 ūkininkai ir 3 žemės ūkio bendrovės. Visi jie buvo patyrę 1 mln. 277 tūkst. litų nuostolių. Kompensuojamoji pusė sumos – 648 tūkst. 791 litas. Šie pinigėliai jau turėjo būti išmokėti prieš Naujuosius metus, bet Briuselio pareigūnai, nors ir davę tam žodinį pritarimą, jo nepatvirtino raštu, o paprašė atsiųsti, kaip atrodė po škvalo ir krušos ūkininkų pasėliai nuotraukose ir filmuotuose siužetuose. Jų norai patenkinti. Artimiausiu metu laukiama raštiško Europos Sąjungos (ES) institucijų leidimo skirti žemdirbiams minėtas išmokas. Konkrečiai kiekvieną rajono nukentėjusį ūkininką jos turėtų pasiekti jau kovą.

Vedėjas paaiškino, jog pagal ES reglamentą žemdirbiai dėl patirtų nuostolių turi teisę gauti kompensaciją iš vieno šaltinio. Jei savivaldybės būtų juos atleidusios dėl patirtų nuostolių nuo žemės mokesčio, tai atitinkamai ta suma būtų išskaičiuota iš teikiamos valstybės paramos.

Anot V. Mankūno, kompensacija nepadengs žemdirbiams visų nuostolių, bet su pavasariu juos užgriūsiančioms svarbiausioms išlaidoms pinigų bus.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video