2024/05/01

Kova už šilumą – mediniu šaukštu

Šią žiemą kaip niekad aštrius nagus parodęs šaltis vis dar išlieka aktualia tema. Į redakciją atėjusi kupiškėnė Nadiežda Prudnikova skundėsi šilumos stoka savo bute, Vytauto g. 36-ame bendrabučio tipo name. Namo šilumos sistemą reguliuojantį santechniką ji teigė porą kartų “pakrikštijusi„ mediniu šaukštu.

Pasak N. Prudnikovos, gruodžio-sausio mėn. kambaryje buvo vos 9 laipsniai šilumos (pastarosiomis dienomis – 14 laipsnių). Nuo šalčio ketvirtame aukšte gyvenanti moteris gynėsi šildydamasi prie dujinės, išeidama pas brolį ar kaimynę, gyvenančią tame pat name. N. Prudnikova sakė, jog dėl žemos temperatūros apipelijo kambario, vonios sienos.

“Praėjusių metų balandį nusipirkau šį butą. Sienos nebuvo apipelijusios. Sutvarkiau, suremontavau. Kai iš rudens pradėjo šildyti, kambaryje buvo 9 laipsniai šilumos. Paliečiau sieną – ši buvo šlapia„, – guodėsi moteriškė, jos bute apsilankiusiai korespondentei rodydama pelėsių nusėtas sienas už spintos, prie balkono durų. Radiatoriai tądien N. Prudnikovos bute buvo karštutėliai, o termometras rodė 14 laipsnių šilumos. Langai užkamšyti, užklijuoti, savomis pastangomis apšiltintos, lovatiese apkaltos balkono durys, taigi, atrodo, šilumai išeiti nėra pro kur.

Pakalbinti kitų šio namo butų šeimininkai šilumos stoka nesiskundė. Tiesa, prisiminė, jog per didžiuosius šalčius teko prisirengti kur kas daugiau drabužių. Priešais N. Prudnikovą gyvenanti kaimynė nepatingėjo atnešti termometro – jis rodė 19 laipsnių šilumos.

Šį namą administruoja UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„. N. Prudnikovos manymu, jos bute nuolat šalta todėl, jog santechnikas Vladimiras Stoliarovas prisuka šildymą. “Buvau kelis kartus pas UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktorių Albertą Audicką. Bendrovėje susitikusi V. Stoliarovą du kartus mediniu šaukštu jam daviau per galvą. Ne kartą jo prašiau, kad mano bute padarytų šilumą, kaip ir pas visus„, – piktinosi moteriškė.

Situaciją paprašytas pakomentuoti namą eksploatuojančios įmonės direktorius A. Audickas teigė pats asmeniškai, nešinas termometru, lankęsis pas N. Prudnikovą, dėl šilumos apklausinėjęs ir jos kaimynus. Kituose butuose šilumos skirtumas buvo, bet nežymus. Tai priklauso nuo langų sandarumo ir pan. faktorių. “Su N. Prudnikova buvome nusileidę ir į šiluminį mazgą, parodėme, jog šiluma reguliuojama sklende, o ne raudonu mygtuku, kaip ji įsivaizdavo„, – sakė A. Audickas. Jis priekaištų neturėjo ir minėtam santechnikui. Šiluma namuose reguliuojama priklausomai nuo lauko temperatūros, pagal temperatūrinius grafikus, patvirtintus AB “Panevėžio energija„ ir Savivaldybės. Stovai nustatomi šildymo sezono pradžioje, o jo eigoje reguliuojami nežymiai.

“Šis namas seniai projektuotas. Reikėtų apžiūrėti jo sienas, langus, moteriškei pagalvoti, ar nevertėtų dauginti radiatorių skaičiaus.. Statybinės namo dalies aš nepakeisiu„, – teigė įmonės vadovas, užtikrinęs, jog santechnikas tikrai laikosi temperatūros grafiko, bendrovė šiuo klausimu yra kontroliuojama kitų įstaigų. Jei reikės, A. Audickas nusiteikęs surengti ir šio namo gyventojų susirinkimą, tačiau mano, jog namui ir taip skiriamas didelis dėmesys.

Bendrovės vadovas paaiškino, jog dėl apipelijusių moters buto sienų kaltas ne šaltis. Ji užkimšusi visas ventiliacijos angas. Verdant, skalbiant ir pan. garai neturi kur dėtis ir sėda ant sienų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video