2024/05/21

Mokyklų vadovai mokysis užsienio kalbų

Neseniai įsigaliojo švietimo ir mokslo ministro Remigijaus Motuzo įsakymu patvirtinti pagrindinių, vidurinių mokyklų, gimnazijų ir profesinių mokyklų direktorių atestavimo nuostatai. Pagal juos aukštesnės kategorijos siekiantys mokyklų vadovai nuo 2008 m. rugsėjo 1 d. turės mokėti dvi užsienio kalbas. Reikalavimų kartelė jiems pakelta aukščiau nei aukštesniųjų mokyklų vadovams ar ministerijos pareigūnams.

Kalbų mokėjimas priklausys nuo norimos įgyti kategorijos

Pagal naują įsakymą, mokyklų direktorių kvalifikaciją (o tuo pačiu ir atlyginimą) lems ne tik vadybiniai sugebėjimai ir profesinės žinios, o ir tai, kaip jie moka užsienio kalbas. Nustatyta, kad mokyklų vadovai turi palyginti gerai mokėti dvi užsienio kalbas. Viena iš jų turi būti oficiali Europos Sąjungos (ES) kalba. Tokie pat reikalavimai dėl užsienio kalbų atestuojant bus taikomi ir direktorių pavaduotojams ugdymui. Užsienio kalbų įskaitų rezultatai turės įtakos, kuri kvalifikacinė kategorija – pirma (aukščiausioji), antra ar trečia – mokyklos vadovui bus suteikta. Mokėti dvi užsienio kalbas reikalaujama iš norinčiųjų įgyti bet kurią kvalifikacinę grupę.

Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos taryba nusprendė kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją ir prašyti, kad ministras R. Motuzas pakoreguotų mokyklų direktorių atestavimo nuostatus. Tarybos nuomone, mokyklų vadovai turėtų mokėti vieną užsienio kalbą, o ne dvi. Jei sprendimas laikyti dviejų užsienio kalbų įskaitas sulauks didelio pasipriešinimo, R.Motuzas savo įsakymo nuostatus pakeisiąs.

Nusiteikę mokytis

Minėti nuostatai tarp mūsų rajono mokyklų vadovų didesnio šurmulio nesukėlė. “Mokysimės. Vidurinėje mokykloje mokiausi rusų ir prancūzų kalbas. Kaip ir visi, tuo metu tvirtai išmokau rusiškai, prancūzų dar reikia tobulinti. Reikės lankyti šios kalbos kursus“, – sakė Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas. Pasak jo, kalbų mokymasis – geras ir gražus dalykas, bet dabar tai tampa priverstiniu reikalu. Kai kuriems, ypač vyresnio amžiaus, mokyklų direktoriams ir jų pavaduotojams ugdymui bus keblu išlaikyti privalomas dviejų užsienio kalbų įskaitas. Galėtų būti nustatyta, kad mokyklų vadovams, kuriems iki pensinio amžiaus liko, pvz., penketas metų, antros kalbos įskaita būtų neprivaloma. G. Paškausko manymu, išmoktą kalbą svarbu turėti kur panaudoti, jog ji neliktų tik „dėl pliusiuko“ lygyje.

Kalbų reikalingumu ir svarba net neabejoja ir Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virginijus Žilinskas. Tačiau, pasak jo, dar išlieka nemažai klausimų, kokiu lygiu, kaip teks laikyti minėtąsias įskaitas, ar pasirengimas joms bus pakankamai kokybiškas, kad paskui įgytas žinias būtų galima efektyviai panaudoti, nesumenktų tie gebėjimai. „Rusų kalbą moku be problemų. Dar reikėtų pagalvoti, juolab kad ir laiko yra, kurią – anglų ar vokiečių – kalbos kitą įskaitą laikyti. Lengviau būtų gilinti vokiečių k. gebėjimus, nes šią kalbą mokiausi mokykloje. Tačiau reikėtų pagalvoti ir apie anglų kalbą“, – svarstė direktorius.

Nesibaimina

Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos direktorius Algirdas Venckus sakė jokios baimės dėl minėto reikalavimo mokėti dvi užsienio kalbas neturįs. „Tai minimalus lygmuo to, ką prašoma mokėti, nėra ko išsigąsti. Kitas klausimas, kiek reikalavimas mokėti dvi užsienio kalbas tiesiogiai susijęs su vadybine veikla. Manau, tai daugiau bendro išprusimo reikalas. Švietimo specialistai nori paskatinti mus mokytis, tobulinti užsienio kalbų gebėjimus ir žinias, kad jaukiau jaustumėmės lankantis užsieniečiams, rengiant projektus su partneriais iš kitų šalių. Išryškinamas mokymasis visą gyvenimą, net vyresniame amžiuje„, – sakė A. Venckus, naujuose vadovų atestacijos nuostatuose įžvelgiantis teigiamą postūmį. Ugdymo įstaigos vadovas be ypatingų pastangų galėtų laikyti prancūzų, anglų, lenkų kalbų įskaitas pirmai, antrai kvalifikacinei kategorijai gauti.

Subačiaus vidurinės mokyklos direktorė Janina Ivanovienė – prancūzų kalbos specialistė, todėl išlaikyti užsienio kalbų įskaitą jai nebūtų sudėtinga. “Nuostatai patvirtinti, turėsime juos vykdyti. Vadybos įskaitos netrumpos, tačiau ką darysi, vadovas turi būti tobulas„, – sakė mokyklos direktorė, kuriai neseniai buvo patvirtinta kvalifikacinė kategorija. Atestacijos klausimai šios mokyklos vadovams dabar – antrame plane. “Mūsų mokykla ruošiasi akreditacijai – nenorime likti pagrindine mokykla, sieksime gimnazijos statuso. Pagal R. Motuzo patvirtintą raštą, akreditaciją turėtume pradėti rugsėjo 18 d. Visas dėmesys dabar skiriamas tam„, – sakė J. Ivanovienė.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video