2024/05/21

Biudžetas be polėkio, bet leidžia išgyventi

Praėjusį ketvirtadienį rajono Tarybos posėdyje pats svarbiausias klausimas buvo šių metų rajono biudžeto svarstymas ir tvirtinimas. Tuo nesusidomėjo nė vienas eilinis kupiškėnas, nors per spaudą ir televiziją buvo raginami susipažinti su šio biudžeto projektu, išsakyti savo nuomonę, ateiti į jo svarstymą. Stebėtis nėra ko. Daugeliui ne taip paprasta susigaudyti dotacijų, kompensacijų ir asignavimų raizgalynėje. Kita vertus, jei kažkokie dalykai konkrečiai mūsų nepaliečia, nesam linkę į juos gilintis. Galima įžvelgti ir kitą, ko gero, labiausiai tikėtiną tokio abejingumo versiją – šuns balsas į dangų neina.

Šiame posėdyje paaiškėjo, kad ir dantų protezų nelabai mums reikia, ir mažiau mokėti kai kurių mokesčių nerodom noro.


Šių metų rajono biudžeto pajamos sudarys 38 047 400 Lt. Tai 2 mln. 600 tūkst. litų daugiau nei pernai. Šį augimą, pasak Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, lėmė įskaitytos lėšos darbo užmokesčiui didinti (mokytojams, socialiniams ir sveikatos apsaugos darbuotojams, taip pat ir minimaliai algai), daugiau lėšų skirta atlikti valstybinėms funkcijoms, Povilo Matulionio vidurinei mokyklai renovuoti. Biudžetą papildė ir tikslinė dotacija Skapiškio bendruomenės pastatui remontuoti, lėšos pastatams pagal jų energetines savybes sertifikuoti, melioracijai ir mokinio krepšeliui.

Iš 38 047 400 Lt planinių išlaidų (asignavimų) 7 037 900 Lt skirta valstybinėms (perduotoms savivaldybėms) funkcijoms atlikti, 10 424 000 Lt – mokinio krepšeliui finansuoti ir 818 000 Lt sudaro valstybės biudžeto bendrosios dotacijos kompensacijos tikslinės paskirties lėšos. Patvirtinta, kad Savivaldybės biudžetinių įstaigų pajamų, skiriamų specialiosioms programoms finansuoti, įmokos į rajono Savivaldybės biudžetą bus iš viso 426 940 Lt. Patvirtintas Savivaldybės biudžetinių institucijų 2006 m. darbo užmokesčio fondas: rajono Savivaldybės tarybos – 111 200 Lt, Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos – 42 000 Lt, rajono Savivaldybės administracijos (įskaitant seniūnijas) – 2 521 310 Lt.

Kaip ir pernai, daugiausia lėšų bus skiriama švietimui (51,4 proc.) ir socialinei paramai (14,3 proc.).

Posėdyje svarstant biudžetą didelių diskusijų nekilo. Konservatorius Vytautas Mockus klausė, kodėl iš 50 tūkst. litų daugiau nei pusė numatyta skirti Kupiškio bažnyčios šventoriaus laiptams ir tvorai remontuoti. Apie kitus maldos namus net neužsiminta. Negi kitoms bažnyčioms lėšų visiškai nereikia. Administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis paaiškino, kad dėl rajono bažnyčių remonto tariamasi per seniūnus. Komisija apžiūri pastatus ir skiria, jei reikia, lėšų. Taip bus ir šiemet.

Liberalcentristas Albertas Audickas pastebėjo, jog mažiau lėšų skirta paplūdimių ir rekreacinių vietų priežiūrai. N. Jaruševičienė patikslino, kad šios lėšos slypi ne vienoje eilutėje. Dar po 15 tūkst. litų pamariui tvarkyti skirta Alizavos ir Kupiškio seniūnijoms. A. Audickas priminė, jog būtinai reikia pasirūpinti tvarka maudymosi vietose prie Visgiūnų karjero.

V. Mockus siūlė laikinai laisvas kasos apyvartos lėšas (apie 600 tūkst. litų) priskirti Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervui. N. Jaruševičienė paaiškino, kad iš šio rezervo lėšos bet kam negali būti skiriamos ( tik ekstremaliems atvejams) ir iš jo ne visoms reikmėms galima bus imti pinigų. Čia minimos lėšos pirmiausia reikalingos avansiniams mokėjimams norint gauti ES paramą. Tik po to jos gali būti paskirstytos nepakankamai finansuojamoms sritims. Tai darys Taryba ir bus užtikrintas laisvų biudžeto lėšų likučio panaudojimo viešumas.

Konservatoriaus Valentino Beinorio nuomone, šių metų biudžetas yra daugmaž subalansuotas. Lėšų viskam yra tiek, kiek pakanka išgyventi. Tačiau su tokiu biudžetu nematyti geresnės rajono ateities perspektyvos, prasiveržimo, kad čia gyventi žmonėms būtų patraukliau, kad iš rajono nebėgtų jaunimas. V. Mockus pagyrė, jog biudžetas technine prasme gerai parengtas. Džiugina tai, jog tęsiama ir didinama studentų rėmimo programa, vaikų vasaros poilsiui skirta daugiau lėšų, rūpinamasi rajono žmonių laisvalaikiu (slidinėjimo trasos finansavimas), kad yra skirta pinigų melioracijos darbams. Jam malonu, kad dešimt metų tęsiasi policijos rėmimas, daug lėšų numatyta atliekoms tvarkyti. Tačiau apmaudu, kad nepakankamai finansuojama sveikatos rėmimo specialioji programa. Anot V. Mockaus, didžiausias šių metų biudžeto blogumas, kad nuolat (šįkart penktadaliu) auga valdymo išlaidos, nors rajone gyventojų vis mažėja. Šis politikas sakė, jog formuojant biudžetą norėtų daugiau visuomeniškumo. “Kur visuomenės ausys!?„ – retoriškai klausė jis.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video