2024/05/21

Piktina pakampiais besišlapinantys vairuotojai

Kupiškio miesto Vilniaus g. 79 ir 81 bei Kapų g. 64 namų gyventojai seniai nėra patenkinti R. Kevalaičio įmonės kaimynyste. Jiems nervus gadina nuolatinis triukšmas – jei ne dūzgiančių pjūklų, tai naktį pypsinčių automašinų. Kaip ir prieš kelerius metus, taip ir dabar šių namų aplinką teršia rūkstantis įmonės kaminas. Atsirado ir naujų bėdų.

Kreiptasi ne kartą

Antai tolimųjų reisų vairuotojai, kurie lūkuriuoja krovinio palei įmonės tvorą Vilniaus g., savo gamtinius reikalus neretai atlieka čia pat už daugiaaukščio kampo. Krūvelė pridengta latviškais popiergaliais norom nenorom išduoda jos savininkąâ€¦Be to, įmonė neprisideda prie šių namų teritorijos valymo. Gyventojų samdomai valytojai reikia ir vairuotojų paliktus butelius surinkti, ir kovoti su pjuvenomis, kurias vėjas atpučia iš anapus įmonės tvoros.

Viena iš šių namų gyventojų (redakcijai pavardė žinoma) iškėlė ir kitą problemą. Autofurgonai dažnai sustoja palei šiukšlių konteinerius. Todėl ne visuomet pavyksta atvažiuojančiai specializuotai mašinai juos ištuštinti.

Pasak moters, su įmonės vadovu Rimantu Kevalaičiu buvo šiais klausimais ne kartą kalbėta. Tačiau reikalai nelabai juda į gerąją pusę. Dėl aplinkos taršos buvo kreiptasi net į aukštesnes instancijas Vilniuje. Jų pavedimu vietos aplinkosaugininkai nustatė, jog katilinės išmetamuose dūmuose teršalų kiekis neviršija leistinų normų, bet aplinkiniams gyventojams, ypač 79-ojo namo, nemalonu kaskart tuos dūmus uosti ir kovoti su suodžiais savo kambariuose. Tiesa, įmonė atsižvelgė į prašymą nestatyti autofurgonų jų automobilių stovėjimo aikštelėje.

Linkęs kalbėtis

Įmonės vadovas R. Kevalaitis teigė, jog visas atvykusias automašinas įsileidžia į savo teritoriją. Gatvėje paliekamos tik tos, kurios atvyksta, pavyzdžiui, 4 val. ryto, kuomet jų teritorija uždaryta. Tuo atveju reikia palaukti iki 7-8 val., kol ji bus atidaryta. Gatvėje mašinos stovi tik apie porą valandų. Daugių daugiausiai – 6 valandas. Už jų prastovas, ilgesnes nei 8 val., gresia baudos.

Užsiminus pašnekovui apie aplinkinių namų gyventojų skundą dėl vairuotojų elgesio, jis teigė, jog tie dalykai priklauso nuo kiekvieno žmogaus vidinės kultūros. Visiems atvykusiems tolimųjų reisų vairuotojams iš Maskvos, Peterburgo ir kitur pasiūloma išsimaudyti duše. Jie gali pasinaudoti įmonės tualetais. (Visgi kelių valandų problemėlė išlieka. Jei reikalas prispiria vairuotoją šiapus įmonės tvoros, tai negi į saują tuos reikalus atliksi. – Aut. past.).

Pasak R. Kevalaičio, atsižvelgdama į gyventojų nepasitenkinimus (anksčiau buvo skundų neva kūrenama impregnuotomis lentelėmis), įmonė pakeitė savo katilinės kūrenimo technologiją. Šiuo metu kurui naudojamos pjuvenos. Yra sumontuotas mechaninis jų padavimas į pakurą. Išmetamų teršalų koncentracija dūmuose neviršija leistinų normų. Tai patvirtino aplinkosaugininkų atlikti tyrimai. Žinoma, oro slėgis irgi turi įtakos. Kai jis žemas, tuomet žmonės tuos suodžius labiau pastebi.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros viršininkė Vita Stančikienė informavo, jog pagal normatyvus kiekvieno teršalo kiekis neturėtų viršyti 10 t. Jei viršytų, būtų taikomos atitinkamos sankcijos. R. Kevalaičio įmonė per metus išmeta apie 9 t įvairių teršalų. Šiuo metu įmonė moka už juos atitinkamą taršos mokestį, katilinės mechanizmai veikia tvarkingai ir yra nuolat kontroliuojami. Pareigūnės nuomone, šis Kupiškio pakraštys nėra labiausiai užteršta miesto vieta. Šiuo atžvilgiu Kraštiečių mikrorajonas yra prastesnėje padėtyje. Žinoma, būtų idealiausia, jei visos pramonės įmonės būtų įsikūrusios atokiau nuo gyvenamųjų namų.

R. Kevalaitis sakė, jog mašinas leido statyti Vilniaus g. eismo saugumo sumetimais. Vytauto g. eismas yra daug intensyvesnis. Dėl užstatytų šiukšlių konteinerių tikrai nieko negirdėjęs. Vairuotojams pasakysiąs, kad ten nesustotų. Problema nebūtų iškilusi, jei komunalininkai ten būtų nubrėžę geltoną liniją.

R. Kevalaitis po pokalbio išsakė norą su čia minimų namų gyventojais susitikti ir draugiškai aptarti visus jiems rūpimus klausimus. Juk, anot jo, gyvenime pasitaiko įvairiausių nesklandumų ir tik pasišnekėjus ir pasvarsčius galima rasti visiems priimtiną sprendimą.

P.S.

Toks įmonės vadovo pageidavimas buvo perduotas čia minimų namų gyventojų atstovams. Žmonės reagavo įvairiai. Vieni buvo nusiteikę skeptiškai, kad nieko gero iš to nebus, nes su R. Kevalaičiu ir kitais įmonės atstovais tais klausimais kalbėta ne kartą. Kiti buvo linkę pritarti minčiai, jog reikia rengti gyventojų ir R. Kevalaičio susitikimą ir išsišnekėti dar kartą, kadangi į pavieniui dėstomas bėdas mažiau kreipiama dėmesio.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video