2024/05/21

Moterų valanda

Antradienio ir ketvirtadienio vakarais Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos sportavimo patalpose šviesu ir sklinda ritminė muzika. Panašu, kad tuo metu čia turėtų būti jaunimo…

Šios ugdymo įstaigos kūno kultūros mokytoja metodininkė Irena Puodžiūnienė tokį mano spėjimą kiek patikslina: “Taip, tarp ateinančių pasimankštinti, savo fizinę būklę pastiprinti, geros nuotaikos prisidurti yra nemažai jauno amžiaus moterų, tačiau lankosi čia ir vyrelesnių. Jos, pripažįstančios gimnastikos pratimų naudą, renkasi kas kuriai priimtiniau – ritminė gimnastika (aerobika) ar makštinimasis su specialiais treniruokliais sveikatingumo kabinete.

Kiek nustembu pamačiusi čia užsiiminėjančias ne tik Šepetos gyvenvietės sveikos gyvensenos šalininkes, bet ir pulkelį pažįstamų tarnautojų iš Kupiškio. Vėliau viena iš jų samprotavo: “Keista, jog rajono centre pastaruoju metu nebeatsiranda iniciatyvaus žmogaus, kuris rengtų tokias treniruotes. Argi draudžiama, kad jos būtų mokamos? Tos, kurios pripažįstame tokių mankštų naudą ir su tokiomis sąlygomis sutiktume. Laimė, kad gimnastikos užsiėmimai kelinti metai vyksta Šepetoje. Tačiau į juos reikia turėti kuo atvykti„.

Pašnekovė pridūrė, jog prieš keletą metų lankė mankštos treniruotes Kupiškyje, tačiau patalpa joms tikrai buvo labai prasta. Šepetos mokykloje jos labai jaukios, šiltos, švarios. Vien ko vertas prezidentienės rūpesčiu įrentas sveikatingumo kabinetas.

Ji stebėjosi, kad į miesto mokyklų sporto sales suaugusieji pasportuoti įsileidžiami nenoriai.

Tuo tarpu mokytoja I. Puodžiūnienė sakė, jog ją džiugina tai, kad yra norinčių sistemingai sportuoti suaugusių žmonių. Tai labai gera proga ir jai pačiai pasimankštinti. Gal kai kas mano, jog kūno kultūros mokytojui tokių užsiėmimų nebereikėtų, prisisportuoja kartu su mokiniais per pamokas. Tačiau pedagogė pabrėžia, jog pamokos jai negali atstoti intensyvaus mankštinimosi kartu su šių užsiėmimų lankytojomis.

Per keturiasdešimt metų kūno kultūros mokytoja dirbanti I. Puodžiūnienė sakė, kad be didesnių pastangų iš šalies yra įgyvendintas mokyklos globėjos prezidento žmonos A. Adamkienės palinkėjimas, jog jos fondo pastangomis įrengtu treniruoklių kambariu naudotųsi ir ir suaugusieji. Mokyklos direktorė Vanda Vanagienė nusistebėjo ponios Adamkienės įžvalgumu, jog sveikatingumo kabinetu naudotis vis daugiau įpras ir suaugusiųjų.

Pirmiausia čia ėmė lankytis mokyklos pedagogai ir tokios mankštos valandą trečiadieniais jie turi ir pastaruoju metu. Devintos-dešimtos klasių mergaitės kartą per savaitę lanko sveikatingumo grupės užsiėmimus.

Kitur dirbančios Šepetos gyvenvietės moterys ar namų šeimininkės tarėsi su mokytoja I. Puodžiūniene, kad jų užsiėmimams skirtų vėlesnį laiką, kai jau būna suspėjusios apsipirki ar net paruošusios šeimai vakarienę.

Pasak I. Puodžiūnienės, ateinančios sportuoti moterys brangina tam skirtąjį laiką, kone minutės tikslumu pradeda gimnastikos pratimus. Kai reikia priemonių, kokių neturi mokykla, jų pasistengia įsigyti pačios užsiėmimų lankytojos.

Žvelgdama į jau visas pusvalandis be perstojo ritmine gimnastika užsiiminėjančias merginas ir moteris, I. Puodžiūnienė vardijo kelinti metai čia savo malonumui sportuojančias Šepetos ir Kupiškio gyventojas.

Vėliau korespondentei šepetiškės Banguolė Žalnieriūnienė, Daiva Šliževičienė tvirtino, jog per keletą metų įsitikinusios, kad nėra geresnio būdo už ritminės gimnastikos valandą atgauti jėgas po įtemptos darbo dienos.

I. Puodžiūnienė pasidžiaugė, jog aerobikos grupės treniruotei išmoko vadovauti jos marti Neringa ir dabar ji gali daugiau laiko skirti moterims, pamėgusioms treniruoklius.

Neseniai sužinojome, jog kelis vakarus per savaitę renkasi pasimankštinti moterų ir Salamiesčio pagrindinės mokyklos salėje.

Ir ne vien iš šios gyvenvietės, yra atvykstančių iš Pabūdžių ir Bakšėnų kaimų.

Pasak salamiestietės Danutės Palaimienės, sportuoti savo sveikatos, nuotaikos labui paskatinęs būtent šepetiškių pavyzdys. Salamiestietėms vesti treniruotes sutiko šį dalyką išmananti pradinių klasių mokytoja Jūratė Bartaševičienė. Antras mėnuo kelis kartus per savaitę pasimankštinančios šios vietovės kai kurios ūkininkės, verslininkės, parduotuvių darbuotojos tvirtina, jog sporto salėje paliekančios ne tik įtemtos darbo dienos fizinį nuovargį, bet ir susikaupusias neigiamas emocijas. Šepetos ir Salamiesčio pagrindinių mokyklų sporto salės galbūt ne vienintelės, kuriose susirenka sportuoti visus darbus ir rūpesčius valandai ar dviem įstengiančios atidėti moterys.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video