2024/05/21

Ginklas prieš nelaimių grėsmę – reguliari statinių priežiūra

Šioji žiema – tarsi užkeikta: nelaimės ritasi viena po kitos. Įkandin mūsų ausyse tebespengiančių šilumos tinklų avarijos Telšiuose atgarsių neregėta tragedija, pareikalavusi daugiau nei 60 žmonių gyvybių, praėjusį šeštadienį supurtė kaimyninę Lenkiją. Panašių statinių, koks sugriuvo netoli Katovicų esančiame Chožovo mieste, yra ir mūsų rajone. Ar nekelia jie grėsmės kupiškėnams, kaip šie objektai prižiūrimi, teiraujamės Panevėžio apskrities viršininko administracijos Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento Kupiškio rajono vyresniojo specialisto Kazimiero SMIČIAUS:

– Ypatingų statinių, taip pat valstybinės reikšmės ir rizikos objektų sąrašą 2004 m. birželio 1 dieną patvirtino aplinkos ministras Arūnas Kundrotas. Čia yra išvardyta net šešiolika pozicijų, kokie pastatai reikalauja reguliarios priežiūros. Tai sudėtingų konstrukcijų ir technologijų statiniai, išskyrus gyvenamuosius namus, aukštybiniai, įgilinti pastatai, radijo bei televizijos bokštai ir t. t. Kupiškio rajone tokiais objektais laikomi AB “Simega„ medienos apdirbimo cechas, dvi naujos stoginės, UAB “Durpeta„ 1000 kv. m ploto statinys, suskystintų dujų pilstymo cechas, Subačiaus kuro bazė ir kt. Jų būklė, kaip ir reikalaujama, kiekvieną pavasarį ir rudenį patikrinama, žiemą stebima, kad ant stogų nesusikauptų storas sniego sluoksnis, dėl kurio papildomų apkrovų gali lūžti konstrukcijos.

Naujausias, tiktai praėjusių metų vasarą naudoti mūsų mieste atiduotas metalinių rėminių konstrukcijų su apšiltinta stogo danga statinys, kurio vidaus erdvėje nėra papildomų atramų, – “Norfos mažmena„ parduotuvė. Jo, kaip ir kitų mišrios paskirties pastatų, kur vienu metu gali būti daugiau nei 500 žmonių, įskaitant pastato ir jo paskirties aptarnaujantį personalą, naudotojai privalo periodiškai pildyti techninės priežiūros žurnalą. Ar tai čia daroma, ar jis ir kiti dokumentai tvarkingi, ar techninei priežiūrai yra sudaryta komisija, atsakyti dabar keblu, nes už UAB “Rivona„ priklausančios parduotuvės techninę eksploataciją atsakingas vilnietis Ričardas Vitkovskis minėtą žurnalą, jo žodžiais tariant, įsivežęs į sostinę. Paskambinus telefonu šis specialistas pažadėjo jį ateinančią savaitę pristatyti į “Norfos„ parduotuvę Kupiškyje, kur jis ir turėtų būti. Tuomet tikrai patikrinsime. Šiuo metu čia aptariamu klausimu nelabai su kuo yra kalbėti.

Prieš keliolika metų mūsų mieste įvykusią vieną skaudžią nelaimę, kai dėl laiku nenuvalyto storo sniego sluoksnio suvirto tuometinio agrocheminio susivienijimo plastiko dangos sandėlis, dar prisimena vyresni kupiškėnai. Tad, ypač žiemą, turime būti labai dėmesingi, rūpintis, kad panašių atsitikimų nepasitaikytų.

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video