2024/05/05

Rudiliuose – mažieji Telšiai

Per televiziją matytą liūdną vaizdelį galime išvysti nuvykę į Rudilius. Priešais mokyklą stovintis aštuonbutis jau nuo praėjusio pirmadienio nebeturi vandens. Neatlaikęs šalčių užšalo vandens įvadas, rūsyje susprogo keletas vamzdžių, o keliuose butuose ir radiatoriai.

“Bobų„ namas

Prie namo sutikta jo gyventoja Loreta Stukienė sakė, kad iš radiatorių spėjusi išleisti vandenį, jie nesusproginėjo, bet namuose šalta, negalinti kūrenti. Kai kuriuose butuose susproginėję radiatoriai, užšalusi kanalizacija. Seniūnijos samdytos firmos darbininkai žada per 3-4 dienas vandentiekio vamzdžius atšildyti ir suvirinti prakiurusius.

Pravėrus Lenos Šimkuvienė buto pirmajame aukšte duris pirmiausia akys užkliuvo už krosnyje liepsnos liežuvių laižomų malkų. Buvo galima pamanyti, kad šio būsto gyventojams jokių šalčio problemų lyg ir nėra. Tačiau nuvedusi į virtuvę L. Šimkuvienė parodė apšarmojusius centrinio šildymo vamzdžius ir prakiurusį radiatorių. Anot moters, ta stačiamalkė krosnis irgi nieko neprišildo. Rodos, ir trauka gera, bet jos sienelė kaip reikiant neįšyla. “Perkuriu ją ryte ir vakare. Visą dieną kūrenti negaliu. Kokliai suskilę. Bet ta krosnis vis šiokia tokia išeitis„, – aiškino šeimininkė. Pasak jos, per didžiuosius šalčius ji su trimis atžalomis čia nenakvojo. Dabar vėl grįžo. Apsimuturiavus, keliomis antklodėmis apsiklojus kentėti galima.

Moteris labiausiai džiaugėsi, kad pavyko išgelbėti neseniai pirktą boilerį, kuriam pinigėlių buvo susitaupiusi iš paskutiniųjų. “Esu registruota darbo biržoje. Viena radiatoriaus sekcija kainuoja 25 Lt, o reikia jų daugiau. Šiuo metu neturiu atliekamo lito tokioms išlaidoms. Norėjau neseniai kiaulę parduoti. Niekas nepanoro jos pirkti. Dabar mums labai padeda ir morališkai palaiko mokykla, seniūnas. Jiems esu dėkinga„, – su ašaromis akyse kalbėjo moteris.

Aprodydama rūsį L. Šimkuvienė pasakojo, kad kai kurias daržoves, obuolius, parsinešusi namo. Apdengtos bulvės gal ištvers šaltį. Baksnodama į plikus, neapšiltintus vamzdžius moteris dūsavo, jog iš kur jiems imti pinigėlių stiklo vatai ar kitoms šiltinamosioms medžiagoms. Be to, name realiai gyvenami tik keturi butai. Beveik visuose įsikūrusios moterys ir vaikai. “Bobų namas. Nenutuokiam mes tų techninių reikalų. Susitarti visiems dėl bendrojo naudojimo patalpų priežiūros nesiseka. Tik Rasa Keršulienė už elektrą pinigus surenka. Anksčiau buvo namo komendantė, bet išsikraustė kitur„, – apgailestavo pašnekovė.

Labiausiai rūpi vaikai

Rudilių Jono Laužiko pagrindinės mokyklos direktorius Algirdas Venckus tvirtino, jog jiems labiausiai rūpi šiame name gyvenančių vaikų interesai. Jie mokykloje gauna nemokamą maitinimą, iki 17.30 val. gali praleisti laiką bibliotekoje, vyksta įvairūs užsiėmimai sporto salėje. L. Šimkuvienei patarta kreiptis į Savivaldybės Socialinės paramos skyrių dėl pašalpos radiatoriams įsigyti

Malkų L. Šimkuvienė šiek tiek turi. Bet argi dabar laikas jų atsargomis rūpintis.

Nesaugo savo turto

Noriūnų seniūnijos seniūnas Audronijus Zulonas informavo, kad minėto aštuonbučio Rudiliuose visi butai yra privatizuoti. Tad savo turtu ir turi rūpintis jo savininkai. Tačiau, kaip matyti, į tai žiūrima labai atsainiai. Užšalę ir sprogę vamzdžiai bei radiatoriai viso to pasekmė. Namas buvo visiškai nepasiruošęs žiemos sezonui – neizoliuoti vamzdžiai, kiauri rūsių langai (buvo matyti ir vienas iškultas buto langas – aut. past.).

A. Zulonas pabrėžė, jog šio namo gyventojams buvo ne kartą patarta sudaryti pastato administravimo sutartį su UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„. Sulaukta iš jų vienintelio atsakymo: “Reikės mokėti.„ Tokių sutarčių neturi ir kiti Rudilių daugiabučiai. Jų gyventojai moka tik už vandenį, kanalizaciją ir elektrą. UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ yra atsakingi tik už vandentiekio trasos eksploatavimą iki pirmojo šulinėlio prie namų. Seniūnija neturi lėšų mokėti už daugiabučių namų priežiūrą bei remontą. Juolab kad juose nėra nė vieno Savivaldybei priklausančio buto. Šįkart su UAB “Rivilda„, kuri likviduoja vandentiekio avarijos pasekmes minėtame name Rudiliuose, bus atsiskaityta iš Savivaldybės lėšų, nes menkas pajamas turintys to namo gyventojai tikrai jiems nesumokės. Tačiau už sunaudotą elektrą jie turės atsiskaityti patys.

Šiuo metu, pasak seniūno, L. Šimkuvienei, auginančiai tris vaikus, R. Keršulienei, turinčiai keturias atžalas, ir kitiems šio namo gyventojams buvo pasiūlyta laikinai apsistoti Noriūnų bendrabutyje, Sodų 4a. Ten jiems parengti keturi vieno kambario butai. Tačiau bėdos ištikti rudiliečiai tuo pasiūlymu nepasinaudojo. Būtų jiems pasiūlyta ir šildytuvų, bet šiuo metu jų Kupiškio parduotuvėse nėra. Dėl radiatorių L. Šimkuvienei buvo patarta kreiptis į „Akmenlitos“ įmonę Rudiliuose. Jei moteris nesugeba to padaryti, tai jau jos bėda.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video