2024/05/04

Meras žada kovoti, kad šildymas nepabrangtų

Daugumai Lietuvos žmonių sukėlė didelį nerimą žinia, jog Valstybinė kainų ir energetikos komisija patvirtino naują kainų skaičiavimo metodiką, pagal kurią kai kuriems centralizuoto šildymo vartotojams šiluma bei karštas vanduo nuo šių metų kovo gali brangti net iki 20 proc. Nors komisijos vadovas Vidmantas Jankauskas tvirtina, kad teoriškai šildymo ir karšto vandens kainos šiemet neturėtų keistis. Tačiau kita jo mintis, jog patirtus nuostolius šilumininkai galės įskaičiuoti į kito sezono šildymo kainą, yra mažai paguodžianti.

Ši naujiena atrodo dar drastiškesnė avarijos Telšių šilumos ūkyje fone. Lietuvos savivaldybių asociacija išplatino kreipimąsi į merus, verslininkus, visu Lietuvos gyventojus su prašymu padėti šio miesto gyventojams.

Apie viduržiemį gyventojus užklupusias bėdas kalbiname rajono merą
Leoną APŠEGč„.

Ar atsiliepsite į Savivaldybių asociacijos kreipimąsi padėti telšiečiams?

Merai šiuo atveju turi būti solidarūs ir pagelbėti. Kol kas nežinau, kokiu būdu tą paramą teiksime. Tačiau ši problema turi ir antrąją medalio pusę. Privati firma, eksploatavusi šilumos ūkį, ten privirė košės, o srėbti ją jau turime visi. Teisingiausia būtų, kad ji ir atlygintų šimtu procentų gyventojams visus nuostolius. Juk, jei jau ėmeisi darbo, tai ir turi būti atsakingas už jo kokybę.

Koks jūsų požiūris į šilumos ūkio ir kitų svarbių ūkio objektų atidavimą į privačių, oligarchinių struktūrų rankas?

Už tokius strateginės svarbos objektus, kaip vanduo, šildymas, dujos, elektros energija, turėtų būti atsakinga valstybė. Dar pridurčiau, kad ir TELEKOMAS, geležinkeliai. Jie yra valstybės kraujagyslės, išgyvenimo svertai. Ir mes buvome spaudžiami perleisti savojo rajono šilumos ūkį į privačias rankas. Dabar džiaugiamės, jog atsilaikėme ir priklausome AB “Panevėžio energija„, kuri tikrai turi profesionalias pajėgas prireikus likviduoti avarijoms šilumos tinkluose. Aš įsitikinęs, kad ta firma, kuri Telšiuose buvo atsakinga už šilumos ūkį, temokėjo jį eksploatuoti, o ne remontuoti. Ten nebuvo ir sustyguoto strateginio plano ekstremaliems atvejams. Neprofesionalumą išduoda, kad ir tai, jog iš sistemų nebuvo išleistas vanduo. Be vandens žmonės būtų galėję ir pakentėti, maistui nusipirkti jo parduotuvėje. Vandentiekį atstyti būtų buvę daug paprasčiau nei dabar atnaujinti susproginėjusius radiatorius.

Telšiuose paradoksali situacija. Ne tas meras, kuris dirba šiuo metu perdavė privatininkams šilumos ūkį, o tas, kuris šiuo metu turi autonominį šildymą įsirengęs. Vadinasi nepasitiki esamais šilumos tiekėjais.

Apskritai, jei jau yra rajone valdžia, tai ji ir turi visų pirma atsakinga būti už gyventojų saugumą, svarbiausius poreikius. Tačiau jos rankose turėtų būti ir atitinkami svertai.

Ar galite pažadėti, kad kupiškėnai šį šildymo sezoną baigs nepajutę naujų įkainių už šildymą naštos?

Aš balsuosiu, kad tų tarifų nekeltų. Manu, kad man pritars ir visa Taryba. Baigti šį šildymo sezoną su senomis kainomis mes galimybių turime. Mūsų beveik visos katilinės kūrenamos pjuvenomis, o ne gamtinėmis dujomis, dėl kurių brangimo ir iškilo kainų klausimas. Kol kas jokių nurodymų šiuo klausimų Savivaldybė negavo. Apmaudžiausia, kad V. Jankausko vadovaujama komisija, kai mes prašome pakelti kelerius metus nekitusius vandens ar šiukšlių išvežimo įkainius, kad nebankrutuotų kylant kuro, elektros kainoms mūsų įmonės, tai labai ilgai svarsto, gromuliuoja, o kai privatininkams padai pradeda svilti, tai ima ir sulaužo duotą žodį šį sezoną nekeisti šilumos tarifo.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video