2024/05/05

Benamiai gyvūnai vieną parą lauks antro šanso

Valkataujantys benamiai gyvūnai kelia ne tik gyventojų pasipiktinimą, bet ir pavojų sveikatai. Neretai jie tampa pasiutligės platintojais. Kone visas Kupiškio rajonas pernai paskelbtas šios ligos grėsmės zona.

Pagal Kupiškio rajono gyvūnų laikymo taisykles, benamius gyvūnus gaudo speciali tarnyba pagal sutartį su rajono Savivaldybės administracija. Pastaruosius metus šią paslaugą už 1000 Lt mokestį teikė vienintelė Lietuvoje gyvūnų gaudymu ir naikinimu užsiimanti Gyvūnų globos ir kontrolės tarnyba „Nuaras“. Per brangiai atsieinančias gaudynes iš rajono išvežta vos keletas benamių. O pernai nubausti vietos medžiotojai nebeapsiima naikinti visuomenei pavojingų gyvūnų.

Pasak Savivaldybės administracijos direktoriaus Žilvino Aukštikalnio, nutarta, jog racionaliau būtų įsigyti specialų pneumatinį šautuvą. Apie 5000 Lt kainavęs įrenginys nupirktas pernai gruodį. Kitą savaitę jau bus aišku, kuriam medžiotojui šis ginklas patikėtas. Kol kas laukiama kandidato sutikimo.

Šiuo metu Ekonomikos ir turto valdymo skyrius rengia gyvūnų laikymo taisyklių pakeitimus. Taisyklėse, kurias tvirtins rajono Taryba, bus nurodyta, jog žmonės, pastebėję besibastantį palaidą šunį ar neprižiūrėtą katę, turi kreiptis į seniūną ar miesto inspektorių. Nedelsiant bus pranešta medžiotojui. Šis pirmu šūviu laikinai užmigdys gyvūną, kuris vieną parą (nors dauguma taisyklių rekomenduoja tris paras) bus laikomas pagal visus gyvūnų laikymo reikalavimus veterinarijos gydytojo įrengtame voljere. Po paros, jei neatsišauks šeimininkas, priklydėlis bus visiškai užmigdomas.

Tams skirtus vaistus Savivaldybė pirks iš vaistinių. Dviejų ampulių kaina sieks 100 Lt. Neaišku, kaip bus suderinta dėl atsakingo medžiotojo transporto išlaidų apmokėjimo. Nors valkataujančių gyvūnų gaudymas ir naikinimas yra brangi procedūra, anot Ž. Aukštikalnio, kito kelio nėra. Visi šie klausimai bus aptarti rytoj, 14 val. 30 min. vyksiančiame medžiotojų, veterinarijos gydytojų bei Savivaldybės atstovų susitikime.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video