2024/05/05

Rajono unikalumas – policija gyvena geriau už prokuratūrą

Praėjusį penktadienį Kupiškio rajono policijos komisariato ataskaitiniame susirinkime dalyvavo Lietuvos Respublikos generalinio komisaro pavaduotojas Kęstutis Lančinskas. Taip pat atvyko apylinkės teismo pirmininkas Kęstutis Šabanas ir Kupiškio rajono prokuratūros vyriausiasis prokuroras Jurgis Kiaušas.

Policijos komisariato skyrių ir poskyrių vadovai – kriminalinės policijos viršininko pavaduotojas Sigitas Kurklys, operatyvaus valdymo grupės vadovas Georgijus Buidovas, Nusikaltimų tyrimo skyriaus viršininkė Egidija Šeškuvienė, Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Vytautas Žurauskas, Eismo priežiūros poskyrio viršininkas Vytautas Stančikas, Migracijos poskyrio vadovas Virginijus Umbra – pateikė išsamią 2005 m. veiklos ataskaitą.

Apie seną techniką ir šąlančius policininkus

Susitikimą pradėjęs komisariato viršininkas Anatolijus Krestovas pabrėžė, kad Kupiškis yra vienas iš dešimties mažiausių šalies rajonų. Deja, gyventojų skaičius kasmet ženkliai mažėja (pernai rajone registruoti 23 789, o mieste iš jų – 8 243 gyventojai). Nusikalstamumą, anot komisaro, lemia socialiniai ir ekonominiai faktoriai. Nors mūsų rajone nedarbas yra palyginti nedidelis, nemažai kupiškėnų nenori dirbti. Todėl neužimtumas, alkoholizmas, nedarbas turi įtakos kriminogeninei situacijai. Ypač išaugę jaunimo nusikalstamumo rodikliai. Pernai nepilnamečiai įvykdė 44 nusikalstamas veikas (2004 m. – 36). Tai lemia per mažas jų užimtumas, nepakankamas prevencinis darbas.

A. Krestovas teigė, kad viena iš didžiausių finansinių problemų – pareigūnų atlyginimai. Jiems išmokėti pakako lėšų dėl laisvų etatų ir Savivaldybės dėka. Iš Savivaldybės pernai gauta net 103,4 tūkst. litų (2001 m. – 90 tūkst. litų, 2002 m. – 72 tūkst. litų, 2003 m. – 69,5 tūkst. litų, 2004 m. – 92 tūkst. litų).

Gavus paramą ir iš Policijos departamento, apsirūpinta nauja kompiuterine įranga ir operatyvine technika. Dar planuojama aptverti teritoriją, remontuoti komisariato stogą ir garažus.

Viešint Policijos departamento atstovui, paprašyta Kupiškio rajono policijos komisariatui skirti daugiau greičio matuoklių (4 matuokliai perimti iš Vilniaus vyriausiojo policijos komisariato, nes ten jau nebetiko naudoti), alkoholio matuoklių (tik 3 turimi yra 10 metų senumo), radijo ryšio priemonių. Be to, mūsų pareigūnai speigus kenčia neturėdami kokybiškos žieminės uniformos.

Nusikalstamumas mažėja

Kalbėję skyrių vadovai pateikė skaičius, liudijančius, kad, palyginti su 2004 m., pernai nusikalstamumas sumažėjo 2,8 proc. Rajone įregistruotos 378 nusikalstamos veikos, 8 sunkūs nusikaltimai (6 iš jų ištirti). Didžiausias nusikalstamumas yra Kupiškio seniūnijoje (144 nusikalstamos veikos) ir Kupiškio mieste (57). Noriūnuose užfiksuotos 49 nusikalstamos veikos, Alizavos seniūnijoje – 45, Šimonių seniūnijoje – 40.

Iš 17 pavogtų automobilių rasti vos 2, tačiau jų vagysčių skaičius mažiausiais apskrityje. Kriminalinės policijos skyriuje skelbta 19 asmenų, pasislėpusių nuo baudžiamosios atsakomybės (daugiausia vengiantys mokėti alimentus), ir 12 dingusių be žinios paieška. Pastarieji surasti visi, o iš 19 pasislėpusių nuo persekiojimo rasti 7, devyni yra išvykę į užsienį ir kai kurie jau įgiję kitos šalies pilietybę.

Per 2005 m. gauti 5 963 informaciniai pranešimai (vidutiniškai – 16,2 pranešimo per parą). Į komisariatą pristatyti 853 asmenys, iš jų – 721 neblaivus. Areštinėje pabuvo 235 asmenys. Pernai šiose patalpose atnaujinti baldai, patalynė.

Medžiotojų -mažiau

Licencijavimo grupės veiklos ataskaitoje teigiama, kad 2005 m. įregistruota 411 medžiotojų (2004 m. – 427), kurie naudojosi 512 lygiavamzdžių šautuvų. Leidimą ginklui savigynai rajone turi 147 asmenys (lygiavamzdžių šautuvų – 73, revolverių – 80).

Viešosios policijos pareigūnai per metus surašė 740 protokolų už įvairius teisėtvarkos pažeidimus. Daugiausia jų (297) – už alkoholio vartojimą viešoje vietoje. Nustatytas vienas neteisėto narkotinių medžiagų vartojimo atvejis. Vis dar klesti pilstukininkų verslas. Rajone užregistruota 17 nelegalaus naminukės laikymo ir pardavinėjimo atvejų. Sulaikyti 9 kontrabandinių cigarečių prekeiviai, konfiskuota 1930 pakelių rūkalų. Nelegalių alkoholinių gėrimų sulaikyta daugiau nei 6 kibirai (64 l). Bausti arba įspėti 29 aguonų augintojai. Pernai paaiškėjo, kad Kupiškio sodų bendrijose nedideliais kiekiais augintos kanapės.

Nustatytas 41 gyvūnų laikymo taisyklių pažeidimo atvejis.

Prevencijos poskyrio pareigūnai tikrino pataisos inspekcijos įskaitoje įrašytus 60 asmenų. V. Žurauskas pabrėžė, jog būtina pagerinti apylinkių tyrėjų darbo sąlygas, kompiuterizuoti darbo vietas. Komisariato viršininkas paantrino, kad reikėtų juos aprūpinti nešiojamais kompiuteriais.

Situacija kelyje nedžiugina

Kupiškio rajono keliuose 14,3 proc. sumažėjo avaringumas. Pernai užfiksuoti 2366 kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimai. Už juos paskirta 653 000 Lt baudų, o išieškota 277 000 Lt (42 proc.). Prie vairo vis dažniau sėda praradusieji teises ir nepilnamečiai, neturintys teisės vairuoti. Vos dviem vairuotojams pernai pavyko perlaikyti vairavimo egzaminus ir atgauti už pažeidimus prarastą dokumentą.

Eismo priežiūros poskyrio pareigūnai nėra patenkinti kelininkų nepakankamai prižiūrimais vietos reikšmės keliais.

Per 2005 m. viešosios policijos Migracijos poskyris išdavė 2465 asmens dokumentus: 1665 asmens tapatybės korteles, 735 Lietuvos Respublikos pasus, 65 laikinuosius pažymėjimus. Kupiškio rajone gyvena 54 užsieniečiai (daugiausia iš posovietinių šalių), 46 iš jų turi leidimus nuolat gyventi mūsų šalyje. Pernai surinkta apie 70 tūkst. litų valstybės rinkliavos už išduotus dokumentus, suteiktas paslaugas.

Paskutinį kartą – apie klaidas

Apylinkės teismo pirmininkas K. Šabanas per komisariato ataskaitinį susirinkimą pateikė pastabas pareigūnams, išsamiai dėstė jų daromas klaidas, sunkinančias teisėjų darbą: ikiteisminio tyrimo dokumentų bylose pastebimus netikslumus, per mažai naudojamą techninę ir vaizdo medžiagą, netiksliai nurodomus įtariamųjų adresus ir pan.

Tokie susirinkimai vyksta kartą per metus, tad K. Šabanas sakė, jog tai paskutinis jo dalyvavimas, nes teisininkas išeina į pensiją.

Prokurorai nelinkę skųstis

Vyriausiasis prokuroras J. Kiaušas nestokojo optimizmo. Nors prokuratūros techninė bazė gerokai prastesnė nei policijos, jis nelinkęs aimanuoti – ne tai turi įtakos darbo kokybei. Nepaisant kadrų kaitos, bendri prokuratūros darbo rezultatai pernai geresni nei per paskutiniuosius 5 metus.

Anot prokuroro, pavojingos nusikalstamumo tendencijos – negerbiama privati nuosavybė, plinta girtavimas, nesudėtingi kūno sužalojimai, po keletą kartų padaromi nusižengimai, turto prievartavimas, narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimas. Tačiau mūsų rajone kyšininkavimo nėra.

Nuo dviračio – į ŠKODA

Mero pavaduotojas Jonas Jarutis nedidelį nusikalstamumą rajone siejo su maža rajono teritorija, kur žmonės vieni kitus pažįsta. Linkėdamas, kad nusikaltimų išaiškinamumas pasiektų 100 procentų, Savivaldybės atstovas teigė, jog kiekvienas nusikaltėlis turi suvokti, kad svarbiausia – ne bausmės dydis, o jos neišvengiamumas.

Anot valdininko, apylinkės inspektoriai, aprūpinti naujais automobiliais, operatyviai atsiliepia į pagalbos šauksmą. Keičiasi situacija nuo tada, kai prieš keletą metų apylinkės inspektorius važinėjo dviračiu.

Nors Savivaldybė remia policijos veiklą, būtų idealu, kad institucija pati galėtų išgyventi.

Su pastarąja mintimi nenorėjo sutikti generalinio komisaro pavaduotojas K. Lančinskas. „Užkirsti kelią nusikalstamumui yra bendras ir policijos, ir valdininkų reikalas, – sakė svečias iš departamento, – parama ir konstruktyvi sąveika yra būtina. Tik tada bausmės neišvengiamumo principas bus įgyvendintas“.

Kels policijos reitingus

Pareigūnas nudžiugo išgirdęs, kad Kupiškis – vienintelis iš jo žinomų šalies rajonų, kuriame policijos gyvenimas geresnis nei prokuratūros.

Vis dėlto pripažinta, kad trūksta lėšų policininkų aprangai, o daugelį metų neremontuotus Lietuvos komisariatus reikia iš esmės atnaujinti.

K. Lančinskas tvirtino, jog šiais metais departamento veikla orientuojama į prevenciją. Jo teigimu, 2006 m. prioritetai yra apylinkių inspektorių (grandies, kuri buvo užmiršta) kvalifikacijos kėlimas, aprūpinimas autotransportu. Nemažai technikos gauta už Europos Sąjungos lėšų, tačiau ryšio priemonių reikės dar porą metų palaukti. Bus siekiama kelti policijos įvaizdį, pastarieji gerokai atsilieka nuo departamento vadovo Vytauto Grigaravičiaus reitingų, vykdyti korupcijos tarp policininkų prevenciją ir kelti bendravimo kultūrą (kad pareigūnai nebendrautų su žmonėmis kaip su potencialiais nusikaltėliais). Svečias tikino, kad policijos padėtis gerės ir ši institucija bus labiau gerbiama.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video