2024/05/05

Šaltis egzaminuoja rajono tarnybas ir gyventojus

Praėjusį ketvirtadienį staiga atšalus orams, Kupiškyje termometro stulpelis vietomis rodė net 26 laipsnius šalčio, šiek tiek sutriko visų gyventojų įprastinis gyvenimo ritmas. Keliuose matyti daug mažiau automobilių, praretėjo ir praeivių miesto gatvėse.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas sakė, kad ketvirtadienį įprastinės pamokos buvo tik Palėvenėlės pagrindinėje mokykloje. Kitose bendrojo lavinimo mokyklose vyko užsiėmimai su tais vaikais, kurie tądien atėjo. Pavyzdžiui, į gimnaziją susirinko tik 230 moksleivių, Povilo Matulionio vidurinėje taip pat buvo atėjusių, ypač dvyliktokų, kuriems aktualu rengtis egzaminams. „Nors ir kelis atėjusius vaikus turim užimti, kad jie galėtų apšilti ir dieną, nors kiek sušilus orui, saugiai grįžti į namus“, – pabrėžė vedėjas.

Pasak V. Vilimo, kol atlėgs šalčiai rajono mokyklos ir toliau dirbs užimtumo principu. Visi direktoriai buvo iš anksto perspėti dėl artėjančių šalčių. Kasdien jie iki 9 val. praneša apie situaciją savo vadovaujamoje ugdymo įstaigoje. Visos mokyklos normaliai šildomos, kuro pakanka, kasdien tebekursuoja mokykliniai autobusėliai.

UAB “Kupiškio autobusų parkas„ direktorius Petras Remeikis sakė, kad ir ketvirtadienį, ir vakar visi autobusai be sutrikimų važiavo savo maršrutais. Bėda tik, kad dėl šalčių labai sumažėjo keleivių.

AB Rytų skirstomųjų tinklų Kupiškio skyriaus viršininko pavaduotojas Arvydas Skardžius informavo, kad praėjusį ketvirtadienį dėl šalčio rajone buvo septyniose vietose trūkę žemos įtampos elektros laidai. Šie gedimai likviduoti tą pačią dieną. Vakar ryte naujų gedimų registruota nebuvo.

UAB “Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis„ direktorius Albertas Audickas sakė, kad užvakar dėl šalčio buvo dviejose vietose trūkę vandentiekio vamzdžiai – Gedimino g., ties “Žibutės„ parduotuve, ir vienas Šepetoje, Topolių g. Remonto darbai baigti gana greitai. Gyventojai apie valandą patyrė nepatogumų dėl sutrikusio vandens tiekimo. Taip pat Adomynėje buvo iškilusi grėsmė, kad užšals vandentiekio trasa. Ten dalis jos eina per nusekusį tvenkinį. Jo kraštai buvo apdengti šiaudais, o per naktį prašyta, kad Adomynės pagrindinė mokykla laikytų atsukusi vandens čiaupą, kad vyktų jo nenutrūkstama cirkuliacija. Dėl mažos cirkuliacijos teko nakčiai išleisti vandentiekio bokštą Pyragių kaime. Dieną jis vėl pildomas vandeniu. Šiame kaime yra nedaug vandens vartotojų, todėl reikia imtis tokių priemonių. “Gyventojams nėra patogu, bet jau geriau, kad nors dieną turi vandens„, – dalijosi rūpesčiais A. Audickas. –

Taip pat buvo nusiskundimų iš individualių namų gyventojų dėl užšalusių vandentiekio įvadų. Dėl to kalti patys sodybų šeimininkai, kurie tuos įvadus įsirengė ne pagal reikalavimus –žemės paviršiuje. Reikėtų, kad jie būtų 130-150 cm po žeme“.

Nei užvakar, nei vakar dėl nušalimų į medikus niekas nesikreipė.

Sausio 19 d. ugniagesiai skubėjo tik į Paketurių kaimą gesinti Sauliaus Jasiūno pirtelės. Ten didelių nuostolių pavyko išvengti. Buvo užsidegę spaliai, kuriais apšiltintas dūmtraukis. Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Romusis Jablonskas gyventojų prašo paspaudus šaltukui neperkūrenti krosnių, ypač stačiamalkių, atsargiau elgtis su elektros šildymo prietaisais ir be didelio reikalo nekišti nosies į lauką.

AB “Simega„, iš kurios katilinės tiekiama centralizuota šiluma Kupiškio miestui, generalinis direktorius Algimantas Sankauskas teigė, jog kol kas pjūvenomis kūrenamų katilų pajėgumų pakanka apšildyti miestą. Jei reikės, rezerve yra mazuto.

Rajono vadovai užvakar skambino įstaigų, įmonių vadovams ir priminė, kad esant neįprastai šaltiems orams būtų užtikrintos tinkamos darbo sąlygos žmonėms, kurie triūsia lauke ar nešildomose patalpose, kad jie turėtų daugiau pertraukėlių apšilti, būtų aprūpinti tinkamais drabužiais. Taip pat prašyta atkreipti didesnį dėmesį į katilinių darbą.

Aplinkosaugininkai kviečia žmones padėti gyvūnams per didžiuosius šalčius. Jeigu paukščiai įprastose vietose buvo lesinti, o gyvūnai maitinti, būtina ir toliau parūpinti jiems maisto. Geriausias lesalas zylėms, bukučiams, geniams ir žaliukėms yra saulėgrąžos, riebalų ir kruopų, batono, įvairių sėklų mišinys. Vandens paukščius reikia lesinti grūdais, jų atliekomis, pilant maistą prie pat vandens.

Dabar ne mažiau svarbi apsaugos priemonė gyvūnams – ramybė, nes nebaidomi jie lengviau susiras , kur pasislėpti nuo šalčio ir maisto.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video