2024/05/04

Jaunuoliai nenori „žaisti“ su ginklais

Praėjusį antradienį pirmą kartą šiemet posėdžiavo Savivaldybės karo prievolininkų atrankos komisija, vadovaujama mero pavaduotojo Jono Jaručio (komisiją sudaro dar penki nariai: Savivaldybės administracijos specialistė Dalia Dubenčiukienė, Panevėžio karo prievolės centro Kupiškio teritorinio skyriaus vedėjas kapitonas Jonas Nedveckas, Savivaldybės administracijos Socialinės priežiūros skyriaus vedėja Vanda Kareivienė, Kupiškio rajono policijos komisariato personalo grupės vyriausioji specialistė Jurgita Žiūrienė ir Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorė Dovilė Kulbokienė).

Tądien peržiūrėtos 28 šauktinių asmens bylos. Dešimt šaukiamojo amžiaus jaunuolių paskirta sausio 25 d. apsilankyti karinėje medicininėje komisijoje. Daugelis iš atvykusiųjų turėjo nusiskundimų dėl sveikatos, kai kurie iš jų jautėsi ramiau, nes tarnyba atidedama dėl tęsiamų mokslų, ir labai mažai buvo norinčiųjų eiti į šią vyriškumo mokyklą.

Vienas iš tokių – devyniolikmetis Kazys Kiznis iš Kreipšių. Antrą kartą gavęs šaukimą, vaikinas sakė nevengsiąs būtinosios karo tarnybos. Ją atlikti sūnų ragina ir tėvai. Tvirtas, namuose ir pas kaimynus besidarbuojantis K. Kiznis steigė gerai jaučiasi, nors smulkių sveikatos sutrikimų pasitaiko.

Kupiškėnas Valdas „Mintims“ atvirai pareiškė, kad neturįs jokios motyvacijos eiti į kariuomenę. Jis mano, kad išvengti karo tarnybos jam padės gan rimti nusiskundimai sveikata. „Pirmiausia – mokslai, – sakė vaikinas, nepaisant artimųjų ar bendraamžių samprotavimų, šia tema turįs kategorišką savo nuomonę: – Tai yra vaikų žaidimai. Kam patinka, tegu žaidžia“.

Dvidešimt vienerių Kupiškio gyventojas Žydrūnas taip pat nedžiūgavo gavęs karo prievolininkų atrankos komisijos kvietimą. Du jo draugai, jau atlikę privalomąją tarnybą, primygtinai agitavo išsisukti nuo karinės drausmės. „Gaila veltui prarastų metų, – sakė vyrukai, – juk per tą laiką užsienyje galima nemažai uždirbti“.

Kad tarp šauktinių nėra didelio entuziazmo, jau keletą metų pastebi ir komisijos pirmininkas J. Jarutis. Per šį laikotarpį tik vienas vaikinas savo iniciatyva kreipėsi į komisiją dėl privalomosios karo tarnybos. O daugelis šaukiamųjų, deja, turi labai rimtų sveikatos sutrikimų.

Kupiškio teritorinio skyriaus vedėjo kapitono J. Nedvecko duomenimis, pernai įregistruota apie 700 šaukiamojo amžiaus (19-26 m.) kupiškėnų. Apie 100 iš jų nepateikė dokumentų ir neatvyko susitikti su komisija. Kai kurių nėra žinoma gyvenamoji vieta (nors vaikinai registruoti Kupiškio rajone), nemaža dalis išvykusi į užsienį, kur darbuojasi jau keletą metų.

Iš 596 atvykusiųjų karinė tarnyba dėl mokslo metams atidėta 338 jaunuoliams (19 m. sulaukę besimokantys jaunuoliai kasmet, nuo rugsėjo 1 d., per mėnesį Karo prievolės centro teritoriniam skyriui privalo pateikti pažymą apie studijas). Likusiesiems privalomoji pradinė karo tarnyba atidėta dėl kitų Karo prievolės įstatyme numatytų priežasčių: šeimyninių aplinkybių, nesibaigusio teistumo, tarnybos jėgos struktūrose, ūkininkavimo ir kt.

Kapitonas tvirtino, kad pasitaikė norinčių atlikti karinę tarnybą dėl šeimoje susiklosčiusių aplinkybių, nepasisekus mokslams ar norinčių kuo anksčiau atitarnauti kariuomenėje.

Pernai medicininės komisijos patikrai į Panevėžį išsiųsti 99 kupiškėnai, 43 iš jų dėl rimtų sveikatos sutrikimų visam laikui atleisti nuo būtinosios karo tarnybos. Į karinį dalinį nuvežti 23, likusiems šauktiniams privalomi metai kariuomenėje laikinai atidėti dėl medicinos tyrimų, gydymo ir kitų priežasčių.

Panevėžio karo prievolės centro Kupiškio teritorinis skyrius pasirūpina šauktinių nuvežimu į Panevėžio karo prievolės centrą, o vėliau – karinį dalinį. Taip pat iš valstybės biudžeto sumokama už jų atvykimą į atrankos komisijos posėdį, sveikatos patikrinimą, ištyrimą ar gydymą stacionare.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video