2024/05/05

Greitosios pagalbos medikai nusivylę pažadais

Sausio 17 d. vyko greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriaus darbuotojų susirinkimas, kuriame buvo svarstomos opios problemos. Uždarius chirurgijos skyrių ir palikus tik dienos centrą, per keletą pirmųjų šių metų savaičių medikai netruko pajusti skaudžias reformų pasekmes: dvigubai padidėjo jų darbo krūvis, atsirado įtampa.

Pasak vyriausiosios pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) administratorės slaugai Rimos Grybauskienės, ypač žiemą, kai gyventojai patiria įvairių traumų ar kaulų lūžimų, greitukės vos spėja suktis. Juolab kad reikia užtikrinti naktinę ir sekmadieninę chirurginę pagalbą – ligonius skubiai nugabenti į Panevėžio ligoninę.

Pašnekovė teigė, kad, turint tik du GMP pervežimo postus ir vienam automobiliui išvykus į Panevėžį (kur tenka lukterėti iki ligonis bus paguldytas į stacionarą), rajoną aptarnauja vienas likęs ekipažas. Teritorinės ligonių kasos yra pažadėjusios finansuoti papildomo pervežimo posto įsteigimą. Deja, lėšų tam skiriama mažiau, nei žadėta. „Esame dėl to labai įsižeidę“, – sakė drauge su darbuotojais iškilusias problemas svarsčiusi R. Grybauskienė. Kitą savaitę su ligonių kasų vadovybe susitiks PASPC direktorė Dovilė Kulbokienė, į greitosios pagalbos medikų rūpesčius praėjusį trečiadienį gilinosi konservatorius Vytautas Mockus.

Ant greitosios pagalbos specialistų pečių, R. Grybauskienės teigimu, gula didžiulė atsakomybė. Daug dirbantys medikai lanko būtinosios pagalbos teikimo ekstremaliais atvejais kursus Kauno medicinos universitete, mokosi dirbti defibriliatoriais. Ateityje numatyta apmokyti vairuotojus.

Pašnekovė pasidžiaugė, kad mūsų rajone GMP automobilių parkas yra geriausias apskrityje, pakanka medicininės įrangos, tačiau kvalifikuotiems darbuotojams būtina sudaryti sąlygas užtikrinti skubią pagalbą rajone.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video