2024/05/18

Vietoj vantos pasivanojo…spintele

Neturintys patogumų kupiškėnai gali nusimaudyti miesto pirtyje, kurią pagal sutartį su Savivaldybe jau devyneri metai eksploatuoja individuali G. Pažemio įmonė. Kaskart iš rajono biudžeto jos remontui ar panašioms reikmėms atseikėjama pinigėlių, nes padengti dalį sąnaudų numatyta minėtoje sutartyje. Pirties paslaugų kaina derinama su Savivaldybe.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį vykusiame rajono Tarybos posėdyje G. Pažemio individualiai įmonei skirta 2280 Lt pirties remonto išlaidoms padengti.

Pasidomėti šios įmonės reikalais paskatino kupiškėnės Adelės Vitlipienės nusiskundimas.


Skundėsi netvarka

Sunkiai vaikštanti garbaus amžiaus moteris ryžosi užkopti į trečiąjį redakcijos aukštą, kad galėtų pasidalyti savo mintimis apie Kupiškio pirtyje ją ištikusią bėdą. Anot moters, ten esanti nemaža netvarka. Antai neseniai ant jos užvirto spintelė, kurioje ji norėjo pasikabinti paltą. Nors dėl to ji labai rimtai nesusižeidė, įstengė po to dar ir nusimaudyti, bet sutrenktą galvą jai ir dabar tebeskauda. Apskritai ten netvarka – daug kas kliba. Sumokanti už maudynes 4 Lt ir norėtų iš pirties išeiti su geros nuotaikos.

Turėtų rūpėti ir artimiesiems

Pakalbinta įmonės savininko žmona Valerija Pažemienė sakė, kad per devynerius darbo metus nėra buvę, jog spintelė užvirstų ant žmogaus. Šis atvejis pirmasis. Nusimaudyti ateina daug vyresnio amžiaus, sunkiai vaikštančių žmonių. Jie norėdami nusiauti ar apsiauti batus stveriasi už spintelės durų, užgula jas visu svoriu. Būna, kad medvaržčiai ir neatlaiko. Ne kartą tenka iš naujo tvirtinti dureles. Pasirodo, jog tokiu būdu netgi įmanoma nusitempti ant savęs ir visą spintelę.

Pašnekovė tikino, kad šie baldai neseniai pagaminti ir turėtų puikiausiai tarnauti nusimaudyti atėjusių žmonių drabužiams laikyti. Ji įžvelgianti kitą bėdą – senyvus jų klientus artimieji dažniausiai palydi tik iki pirties slenksčio. Tačiau be kito pagalbos nusimaudyti neįgaliam senam žmogui yra sunku. Pirtyje jis gali paslysti ir susižeisti. (Ne visi jie pripažįsta maudymąsi duše, nors tokias paslaugas jiems siūlo neįgaliųjų organizacijos.) Yra tekę kviesti ir medikus, kuomet, neįvertinę savo sveikatos būklės, žmonės persikaitina saunoje. Prie kiekvieno nepristovėsi lyg sargas. Būna nepatenkintų, kad šiltas vanduo ne visuomet tiekiamas be trukdžių. Taip atsitinka tuomet, kai išnaudojamas visas boileryje esantis karštas vanduo ir tenka šiek tiek palaukti, kol įšils papildytas jo kiekis. Senutėlė krosnis nespėja to greitai padaryti. Antra vertus, besimaudantys neretai nusiprausę pamiršta užsukti čiaupus ir šilto vandens daug nubėga perniek. Kaskart turi eiti ir tikrinti. Piliečiai dar neįpratę visuomeninės paskirties patalpų tausoti, kaip savo. Anot V. Pažemienės, iš saunos neseniai pavogė termometrą. Ypač netvarkinga mūsų vyrija. Pavyzdžiui, ant saunos krašto palieka plastmasines voneles. Nuo karščio jų kraštai netrunka susiraityti.

Sunkiausia prašyti

V. Pažemienė teigė, jog per praėjusių metų gruodį pirties paslaugų buvo suteikta už 1 tūkst. litų. Vidutiniškai per mėnesį čia maudosi apie 200 kupiškėnų. Vasarą jų nežymiai sumažėja, prieš Kalėdas ir kitas šventes padaugėja. Šiek tiek mažiau ateina žmonių, kai neturintiems lengvatų kaina buvo padidinta iki 6 Lt. Jos nuomone, pirtis Kupiškyje būtina. Neįsivaizduojanti, kurgi maudytųsi tie keli šimtai žmonių, jei šios paslaugos nebeliktų. Ypač vyresnio amžiaus žmonės pripratę išsiperti pirtyje.

V. Pažemienei yra sunkiausia prašyti Savivaldybės paramos remontams, įrangai. Kartais išgirsti visiškai nepelnytų replikų. Kai kam atrodo lyg jie prašytų sau. Betgi prašoma ne dėl savęs, o dėl žmonių. Pašnekovė pabrėžė, jog iš paskutiniųjų stengiasi išsiversti savo jėgomis. Antai minėta devynerių metų krosnis naudojama patalpoms ir vandeniui šildyti jau baigia atgyventi, bet jos keitimui tiesiog nebedrįstantys prašyti valdiškų lėšų. Kol dar galima, patys ją vis remontuoja. Kita vertus, V. Pažemienė tvirtino, jog Savivaldybė į jų norus ir pageidavimus beveik visuomet atsižvelgia ir skiria pinigų.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video