2024/05/03

Kalėdinė nuotaika – tikintiems ir švenčiantiems

Metų pabaigos šventės šiemet nepašykštėjo poilsio dienų. Pakako laiko aplankyti gimines, draugus, sudalyvauti šventiniuose renginiuose.

Antrąją Kalėdų dieną Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje šv. Mišias aukojo Jo Ekscelencija Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Kartu dalyvavo šventėms į Lietuvą iš Čikagos atvykęs kunigas Gediminas Jankūnas.


Pilnoje bažnyčioje pamokslo metu vyskupas kreipėsi į tikinčiuosius, ragindamas prasmingai ir blaiviai praleisti šventes, primindamas, jog, tyrimų duomenimis, bažnyčia yra pirmoje vietoje pagal gyventojų pasitikėjimą ir neverta šio pasitikėjimo apvilti. Dvasininkas džiaugėsi, kad tiek daug žmonių ir antrąją Kalėdų dieną atėjo į šventovę, ilga eilė nusidriekė prie klausyklos.

Po mišių suteikęs ypatingą popiežišką palaiminimą, kurį teikti vyskupai turi teisę tik keletą kartų metuose, J E J.Kauneckas drauge su Kupiškio dvasininkais pakvietė tikinčiuosius į naujų parapijos namų, ką tik įrengtų prie bažnyčios, pašventinimą.

Antrojo aukšto salėje, prie kaitriai degančio židinio, vos tilpo kupiškėnai ir miesto svečiai. Į susirinkusiuosius kreipęsis Panevėžio vyskupas džiaugėsi, kad ir Kupiškyje bandoma atgaivinti tarp užsienio lietuvių paplitusią pokario laikų tradiciją – po pamaldų rinktis parapijos namuose, aptarti rūpesčius, pasidalyti laimėjimais. J E Jonas Kauneckas vylėsi, jog šie nauji ir erdvūs namai taps parapijos traukos centru. Todėl jis pašventino ne tik visas patalpas, bet ir palaimino čia dirbsiančius žmones, linkėdamas gėrio bei santarvės.

Kupiškio dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas padėkojo visiems, prisidėjusiems prie parapijos namų įrengimo: Kupiškio rajono tarybai, architektui Vidmantui Buzui, meistrams Dainiui, Ričardui, Modestui, Giedriui. Iškilmėse dalyvavęs rajono meras Leonas Apšega šeimininkui įteikė Algirdo Venckaus tapytą paveikslą. Suvenyrą dekanui padovanojo namus rekonstravę darbininkai.

Be erdvios salės, po parapijos namų stogu glausis Marijos legionierių kambarys, tretininkai, Gyvojo rožino bei „Carito“ nariai, pirmajame aukšte susibėgs choristai, jaunimo organizacijos. Remontas dar nebaigtas būsimoje parapijos bibliotekoje.

Jaunieji ateitininkai, vadovaujami sesers Genutės Daukaitės, gražiu pasakojimu atskleidė parapijos namų viziją: jie tiki, kad čia visiems užteks vietos, iš šių namų sklis Dievo meilė.

Giesmėmis ir kalėdine inscenizacija tikinčiuosius nudžiugino „Kupos“ pradinės mokyklos mokinukai, o alizaviečių brolių Valentino ir Algimanto Kaminskų dainos buvo palydėtos audringais salės plojimais bei šypsenomis.

Šventinę programą tęsė Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos auklėtinių skaitomos eilės, kurias papildė Kupiškio bažnyčios choristų giesmės. Šventinius kūrinius atliko ir dainininkai iš Antašavos, vadovaujami Rapolo Lukoševičiaus.

Skambančia lazda pasiramsčiuodamas Kalėdų Senelis mažuosius parapijos namų lankytojus tądien nudžiugino dovanėlėmis.

Vėliau kalėdinė nuotaika persikėlė į centrinę mieto aikštę. Čia miestelėnus sveikino rajono meras, žodį tarė vyskupas J Kauneckas, aplink eglę zujo vaikų mylimas personažas – Kalėdų Senelis. Pavakarę miesto padangę nušvietė spalvingi fejerverkai.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video