2024/05/02

Greitoji – itin skubiai pagalbai, o ne pervežimui

Praėjusio penktadienio rytą Kupiškio ligoninės vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus į susirinkimą pakvietė greitosios medicinos pagalbos bei priėmimo skyriaus darbuotojus, o po to – spaudos atstovus. Ligoninės vadovas informavo, kad nuo kitų metų sausio 1 d. palikus tik dienos chirurgijos skyrių, gyventojams skubios medicininės pagalbos suteikimas bus užtikrintas. Būtiną chirurginę pagalbą kasdien nuo 7 val. 30 min. iki 14 val. teiks Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) gydytojas Vincas Dražba, o nuo 14 iki 17 val. – ligoninės chirurgas Vykintas Tubelis. Nuo 17 val. iki ryto ir švenčių dienomis dėl traumų teks kreiptis į PASPC greitosios pagalbos skyrių, pacientai bus vežami į kitų miestų gydymo įstaigas.

Dienos chirurgijos skyriuje bus atliekamos smulkios operacijos, sutvarstymai, prapjaunami pūliniai. Sudėtingesnės pilvo srities ar kitos operacijos bus daromos Panevėžio ar kitų miestų ligoninėse. Jau ne kartą buvo minėta, jog Kupiškyje nėra pakankamai chirurgijos specialistų, ligoninė negali užtikrinti visapusiškų šios srities paslaugų.

Prisitaikyti prie reformų nuo kitų metų teks ne tik greitosios pagalbos medikams, bet ir rajono gyventojams. Vyr. gydytojas P. Rimkus ragino žmones dėl traumų ar negalavimų darbo metu kreiptis į polikliniką ar dienos chirurgijos skyrių. Juk naktį ar per šventes nebudi akių bei ausų ligų specialistai, tad, įvykus nelaimei, pacientai taip pat gabenami į Panevėžį.

Ligoniai, nuvežti į kitas gydymo įstaigas, kur pagalbos teikimas šiek tiek užtruks, privalės pagalvoti, kaip grįžti į namus. Tiesa, prireikus, bus suteikta galimybė ligoninėje nakvoti.

PASPC direktorė Dovilė Kulbokienė dar kartą paprašė gyventojų nepiktnaudžiauti greitosios medicinos pagalbos automobiliais, vykstant į gydymo įstaigas, pasitelkti giminaičių ar kaimynų transportu. Pasidomėjus, kuo situacija taps labiau išskirtinė nei anksčiau, vadovai atsakė, jog reikės daugiau pajėgų pervežti ligoniams į kitų rajonų gydymo įstaigas. Greitosios pagalbos skyrių kitais metais numatyta stiprinti padedant Valstybinei ligonių kasai.

PASPC direktorė ragino ligonius drąsiau kreiptis į šeimos gydytojus, pasitikėti jų kompetencija. Bet kuris bendrosios praktikos gydytojas gali suteikti pirmąją pagalbą, sutvarstyti žaizdas.

Medikai priminė, kad greitukėskomanda skirta tik labai skubiems atvejams, o ne sunegalavusių žmonių pervežimui.

Gruodžio 30 d. popietę sudėtingesniais chirurginio gydymo atvejais talkins kitų kitų rajonų medicinos įstaigos. Jos, anot vyriausiojo gydytojo, pasirengusios priimti didesnį skaičių pacientų, nors jiems gali tekti ir lukterėti, kol aptarnaus specialistai.

Tiek P. Rimkus, tiek D. Kulbokienė pabrėžė, kad po chirurgijos paslaugų reformos pagalba visiems gyventojams bus garantuota, tik būtinas pačių pacientų geranoriškumas.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video