2024/05/02

Miško eglutės kirsti nevalia

Likus savaitei iki Kalėdų švenčių, daugelis gyventojų skuba žaliaskarėmis eglutėmis ar jų šakomis puošti savo namus. Kaip ir kasmet, siekiama, kad gyventojai piktybiškai nekirstų šių medžių ir nežalotų gamtos.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros vyresnysis valstybinis inspektorius Rimantas Adomauskas informavo, kad pagal Administracinės teisės pažeidimų kodekso 63 str. I dalį už savavališką eglučių kirtimą piliečiams skiriama 50-100 Lt, o pareigūnams 100-300 Lt bauda. Vyriausybės 2002 m. balandžio 12 d. 521 nutarimu už eglių ir kitų spygliuočių medžių nukirtimą ar šakų ruošimą, neturint leidimo tai daryti, privalu atlyginti žalą, kuri yra lygi medžių ar šakų pardavimo kainai.

Privačių miškų savininkai turi teisę savo miške kirsti eglutes (jų skaičius nėra ribojamas), tačiau gabenant ar parduodant jas su savimi reikia turėti miško nuosavybę patvirtinančius dokumentus. Eglučių ar jų šakų pirkėjai, nešdamiesi įsigytą eglutę, turi išsaugoti pirkinį pateisinančius dokumentus (pvz., kasos čekį). Šio dokumento gali paprašyti aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai, kurie drauge su policija rengia specialius reidus pažeidėjams išaiškinti.

Kupiškio miškų urėdija nuo gruodžio 15 d. jau prekiauja kalėdinėmis eglutėmis. Šakelė kainuoja visai pigiai. Urėdijos medeliai taip pat parduodami ir Noriūnų bei Subačiaus gyvenvietėse.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video