2024/05/18

Jie saugo vienkiemių ramybę

Džeraldas Baliūnas

Kupiškio RPK VP VTS PP AIVG tyrėjas,

Alizavos seniūnijos inspektorius (taip pat kuruojantis ir Antašavos apylinkes)

Telefonas Kupiškio RPK: 57117,

seniūnijoje 41147, budėtojų dalis 35415, 112.


Tyrėją žmonės dažniau suranda miesto policijos komisariate, nes Alizavos seniūnijos kabinete nėra sąlygų dirbti. Vietos gyventojai D. Baliūną prisikviečia mobiliu telefonu.

Alizavos apylinkės inspektorius šių metų spalį už pavyzdingą tarnybą buvo apdovanotas Policijos departamento trečio laipsnio pasižymėjimo ženklu „Angelas sargas“ ir gavo naują džipą „Mitsubishi“. Policininkas kuklinosi jį gavęs tik todėl, kad tarnybinis automobilis buvo visiškai susidėvėjęs. Tuo pačiu teigė, kad racionaliau būtų skirti mažiau prabangų automobilį, bet daugiau kuro.

Dėl degalų stygiaus nepavyksta reguliariai apsilankyti bene 15-oje Alizavos seniūnijos bei tiek pat – Antašavos apylinkių vienkiemiuose.

Anot AIVG tyrėjo, tuose kraštuose nemažai konfliktų kyla per girtavimą: žmonės susikivirčija šeimose, per šokių vakarus susimuša su atvažiavusiais iš kitų miestelių. Dažnai tenka juos raminti, vežti išblaivinti, o už rimtus nusikaltimus – kelti baudžiamąją bylą. D. Baliūno teigimu, žmonės nesuvokia, kad policijos pareigūnas iki galo neišspręs konflikto. Dėl smulkių nusikaltimų jie patys turi kreiptis į teismą. Tarp kaimo žmonių teisinis išprusimas nėra labai didelis, o samdytis advokatus – nepakanka pinigų.

Kitas Alizavos seniūnijoje paplitęs nusižengimas – vagystės. Tame krašte yra daug negyvenamų sodybų. Anksčiau iš jų vagys tempdavo daug metalo, vertingų senienų.

Tyrėjas D. Baliūnas sakė, jog jo kuruojamose vietovėse nusikalstamumas slopsta, nemažai triukšmadarių išvyksta uždarbiauti į užsienį.

Alizavos seniūnijoje pareigūnui talkina 6 policijos rėmėjai.

Tadas Šilaikis

Kupiškio RPK VP VTS PP AIVG tyrėjas,

Kupiškio miesto inspektorius

Darbo laikas: darbo dienomis 8-17 val.

Tel.: 57124, 35415, 112.


Nuo rugsėjo 13 d. į Kupiškį pareigūnas pervestas iš Pasvalio RPK, kur viešosios policijos tyrėju dirbo daugiau nei vienerius metus. Aukštupėnuose gimęs T. Šilaikis šiuo metu studijuoja teisę Mykolo Romerio universitete, nes svajoja dirbti prokuratūroje. Tad dabartinis darbas su baudžiamosiomis bylomis – puiki praktika ateičiai.

AIVG tyrėjas pastebėjo, kad Kupiškyje nusikalstamumas mažesnis nei Pasvalyje. Vyraujančios nusikalstamos veikos – vagystės iš privačių asmenų bei parduotuvių.

Vis daugėja nepilnamečių prasižengimų. Jie pasirodo neblaivūs viešose vietose, užregistruojama chuliganizmo atvejų. Anot T. Šilaikio, drausminti juos – ne vien policijos pareigūnų, bet ir tėvų pareiga.

Nors daugiausia laiko tyrėjui tenka praleisti kabinete, bet tenka vykti ir į reidus, patruliuoti automobiliu bei pėsčiomis. Vaikštant miesto gatvėmis ar stebint jaunimo susibūrimo vietas, sudrausminti pažeidėjus padeda policijos rėmėjai. Jų yra 11. Pareigūnas pasidžiaugė, kad vieną iš jų – Petrą Remeikį – visada galima prisikviesti pagalbon, jis iki vėlumos sutinka pavaikščioti kartu. (Pats P. Remeikis tikino, jog negaila asmeninio laiko, norint, kad Kupiškyje būtų ramiau).

AIVG tyrėjas turi du padėjėjus: Justiną Sinicą ir Viliją Sezonienę.

Bronislovas Juodviršis

Kupiškio RPK VP VTS PP AIVG tyrėjas,

Noriūnų seniūnijos inspektorius

Tel.: Noriūnų seniūnijoje – 56282, mob. 861283886.

Darbo laikas (darbo dienomis): 8-17 val.


Nuoširdžiu seniūnijos darbuotojų kolektyvu ir geromis darbo sąlygomis besidžiaugiantis pareigūnas teigė, jog per ketverius darbo Noriūnuose metus mažėja gyventojų pareiškimų. Žmonės žino inspektoriaus telefono numerį, tad dauguma problemų išsprendžiamos vietoje. „Kuo daugiau su žmonėmis bendrauji, tuo mažiau prireikia kelti baudžiamųjų bylų“, – sakė B. Juodviršis.

Vis dėlto nemažai pasitaiko barnių šeimose, konfliktų tarp girtaujančių, besilankančių bare. Pareigūnas atkreipė dėmesį į tai, kad žmonėms nevertėtų skubėti rašyti pareiškimus. Atlėgus ginčo įkarščiui, po kurio laiko konflikto dalyviai susitaiko, tačiau parašyto pareiškimo atsiimti jau nebeįmanoma.

Pasak B. Juodviršio, kiekvienas seniūnijos kaimas turi savų problemų. Teisti ir nuolat baudžiami, tačiau nesuvaldomi Puponių kaime savivaliauja du nepilnamečiai. Palėvenės karšta zona – kapinės. Atvykstantys žmonės brangius asmeninius daiktus ar rankines palieka automobiliuose. Jų vagys nėra nustatyti. Matyt, tai pravažiuojančių nusikaltėlių darbas.

Nerimą pareigūnui kelia vakarais gatvėmis vaikštinėjantys vaikai. Tenka juos pristatyti tėvams, paraginti domėtis vaikų laisvalaikiu. B. Juodviršis pasidžiaugė, kad į chuliganų būrius rinkdavęsi vadinamieji „čiulpiniai“ jau išaugo. Gyventojai vis mažiau skundžiasi siautėjančiais paaugliais.

Į AIVG tyrėją žmonės kreipiasi įvairiais klausimais. Pavyzdžiui, vyresnieji neapdairiai nuperka anūkams mobilius telefonus, o milžiniškos abonentinės sąskaitos atkeliauja pas senelius.

Seniūnijoje yra 28 vienkiemiai. Pareigūnas sakė, jog kuro pakanka tik būtiniausiems reikalams, tad atokiai gyvenantys žmonės patys turi saugotis. B. Juodviršis negaili jiems patarimų: prie namų įrengti judesiui jautrias lempas, didelius šunis nakčiai vesti vidun – kad saugotų šeimininką. Nes gauti leidimą ginklui ne kiekvienas garbaus amžiaus žmogus pajėgs.

Apylinkės inspektoriui talkina trys policijos rėmėjai: du noriūniečiai ir vienas iš Rudilių.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video