2024/05/19

Šventėje sklandė Kupos leitmotyvas

Penktadienį, Kupiškio kultūros centro vitražų salėje, kaip ir kasmet, baigiantis metams, vyko Lietuvai pagražinti draugijos (LPD) Kupiškio skyriaus renginys. Jame paskelbti konkurso „Gražiausias balkonas ir palangė“ rezultatai, apdovanoti nugalėtojai, pristatyta Kupos upės tvarkymo darbų perspektyva: atlikti darbai, nauji projektai, naujos sutartys ir pagalbininkai. Geros nuotaikos ir šmaikštumo nestokota krikštijant naujus draugijos narius.

Miesto ašiai tvarkyti

LPD Kupiškio skyriaus pirmininkas Vidas Vilimas, pasveikinęs susirinkusiuosius, tylos minute pakvietė pagerbti draugijos garbės nario Gaudento Šilinio atminimą.

Pažiūrėjus videofilmą apie Kupiškį, nuaidėjus skambiai folkloro kolektyvo “Kupkėmis„ dainai, trumpai buvo apžvelgti draugijos darbai ir perspektyvos, pabrėžus, jog šis renginys nėra nuveiktų darbų ataskaita. Daugiausia dėmesio buvo skiriama bene svarbiausios Kupiškio gamtinės teritorijos – Kupos slėnio – temai. Prisiminta ne tik nuo 2002 m. vykdomo upės slėnio tvarkymo projekto istorija, bet ir, kaip pastarojo tąsa, pristatytas naujasis projektas „Gamtotvarkos priemonių įgyvendinimas Kupos slėnio teritorijoje“.

Projektą pristatęs Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas sakė, jog jis skirtas Kupos upės slėniui sutvarkyti, naudojant natūralias ir technines priemones bei jo pritaikymui rekreacijos tikslams. Kupos upės slėnio problemas Savivaldybė bando spręsti jau tris dešimtmečius. Slėnio atkarpų tvarkymo projektai buvo rengti jau nuo 1970 m.

Naujojo projekto, kurio bendra vertė 670 tūkst. litų (iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų skiriama 495 tūkst. litų, likusi dalis – iš Savivaldybės kišenės), tikslas – sutvarkyti 3,2 km slėnio atkarpą, pasirengti rekreacinės infrastruktūros įrengimui, pagerinti kokybinius ir kiekybinius upės vandens parametrus, įrengti 12 vandens aeraciją gerinančių slenksčių, tris tiltelius, kurie sutrumpins susisiekimą ir pan.

Investicijos į grožį

Savivaldybės vyr. architektė Euchrida Sipavičienė, kalbėjusi apie meninę projekto dalį, sakė, kad labiausiai užkliūva upės slėnis prie kultūros centro. Čia, buvusios užtvankos vietoje, ketinama atkurti nedidelių parametrų vandens patvanką – kiek įmanoma natūraliau, iš lauko akmenų, be betoninių kilnojamų pralaidų. Pasak architektės, pagal projektą numatomi trys tilteliai – pakankamai tvirti, jų anga – 12-15 m, taigi ir statybos suvalgys daug pinigų. Sunkiai sprendžiamas asfaltuotos aikštelės (čiuožyklos) klausimas. Kol kas ji priklauso vienam asmeniui, tačiau tikimasi, jog šį objektą perims Savivaldybė. Lieka neišspręsta teniso kortų aplinkos problema, ši teritorija į projektą neįtraukta.

E. Sipavičienė, stende rodydama Kupos slėnio teritorijos plotus, kuriuos tvarko įvairių įstaigų kolektyvai, džiaugėsi, jog atsiranda naujų rėmėjų, norinčių prisidėti prie upės slėnio gražinimo. V. Vilimas itin vertina, jog draugija nestokoja bendraminčių ir pagalbininkų, kurie buriasi patys, niekieno neįkalbinėjami. Tarp draugijos, Savivaldybės ir įstaigų pasirašytos 25 sutartys tvarkyti tam tikras Kupos slėnio teritorijas. Tokias pat sutartis pasirašyti penktadienį pasiėmė Žemėtvarkos skyriaus, UAB „Bočiupis“, Kupiškio vaikų lopšelio-darželio „Saulutė„, Kupos pradinės mokyklos, folkloro ansamblio „Kupkėmis“ atstovai. Pastarieji panoro tvarkyti plotą ąžuolyne, netoli tvenkinio, kur stovi medinio laivo skulptūra.

Savivaldybės poziciją išsakęs meras Leonas Apšega džiaugėsi ne tik puoselėjamu miestu, bet ir pastebimai gražėjančiomis gyvenvietėmis. “Miestas jau puošiasi šventėms. Žiedas prie autobusų stoties nušvito, o ko laukti?. Tegu kabina lemputes ir ant medžių – kam dulėja?„ – kalbėjo meras. Pasak jo, kasmet miesto priežiūrai išleidžiama apie 1 mln. litų, tačiau niekas nepasakys, jog neverta.

Vietų neskirstė

Skelbiant “Gražiausio balkono ir palangės„ rezultatus, Algis Gasiūnas pasidžiaugė, jog miesto veidą gėlėmis puošiančiųjų gretas papildo ir nauji dalyviai. Daugiausia balkonuose puikavosi surfinijos, buvo matyti ir begonijų, komisiją pradžiugino margaspalvės gebenės. Konkurso rezultatai buvo susumuoti rugsėjo 8-ąją. Komisijos sprendimu, šių metų gražiausių balkonų savininkais pripažinti Vykintas Tubelis, Dalia ir Oreginas Kazialos, Milda ir Raimondas Narmontai, Stefa ir Vaclovas Serapinai, Monika ir Petras Sagatauskai. Laureatams įteiktos Savivaldybės ir draugijos padėkos, piniginės premijos (po 100 Lt), UAB “Durpeta„ dovanos.

Už sėkmingą dalyvavimą konkurse Savivaldybės ir draugijos padėkomis bei Savivaldybės dovanėlėmis apdovanoti Edita ir Romas Dobrickai, Asta Grambienė, Genė ir Vladas Kriukos, Dalia Smirnovienė ir Zita Meilutė, Elena Telyčėnienė, Lina ir Evaldas Uckai, Nijolė ir Voldemaras Urbonavičiai, Alma ir Arūnas Valintėliai, Rita ir Kęstutis Stankevičiai, Laima ir Algis Kecoriai.

Tradicinė LPD Kupiškio skyriaus renginio dalis – naujų narių krikštynos. Šiemet draugijos gretas papildyti panoro nemažas būrys kupiškėnų, kurie jau seniai dirba miesto gražinimo linkme. Smagiai krikštynų ceremonijai rikiavosi grupelė kupkėmiečių, architektai Euchrida ir Vytautas Sipavičiai, ugdymo įstaigų vadovės, konkurso “Gražiausias balkonas ir palangė„ dalyviai ir laureatai bei kt. Draugijos nariu tapo ir vicemeras Jonas Jarutis. Kadangi jis negalėjo dalyvauti renginyje, krikštynų ritualas jo lauks kitą kartą.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video