2024/05/19

Mūsų kraštietei – vardinis Popiežiaus Palaiminimas

Praėjusį sekmadienį, lapkričio 20 d., Svėdasų bažnyčioje per šv. Mišias, kurias aukojo kunigas Rimantas Kaunietis, istorijos mokslų daktarei Aldonai Vasiliauskienei buvo įteiktas Popiežiaus Benedikto XVI Palaiminimas. Jį atvežė ir mokslininkei perdavė Anykščių bažnyčios klebonas Stanislovas Krumpliauskas.

Šių metų rugsėjo mėnesį A. Vasiliauskienei Popiežiaus Benedikto XVI Palaiminimą įteikė ir vienuoliai bazilijonai bei ukrainiečių bendruomenė. Tai unikalus atvejis kuomet vienam asmeniui Popiežius tais pačiais metais įteikia Palaiminimą du kartus.


Neatsitiktinai A. Vasiliauskienei Popiežiaus Palaiminimas perduotas Svėdasų bažnyčioje, kuri praėjusį sekmadienį buvo pilnutėlė. Šiame krašte, Galvydžių kaime, mokslininkė yra gimusi, tik likimas buvo jai lėmęs niekada neišvysti savo gimtųjų namų ir augti Skapiškyje, globojamai kanauninko Nikodemo Kasperiūno. Jos tėvas Vladas Pajeda buvo ištremtas į Sibirą, o mama Ona Žiogūnaitė-Pajedienė ilgą laiką slapstėsi.

Nuoširdus mokslininkės bendravimas su svėdasiškiais po pamaldų tęsėsi šio miestelio bibliotekoje. Čia atidaryta paroda “Mokslo ir idealo„ šviesa, nušviečianti jos gyvenimo ir veiklos kelią, kurią parengė Kupiškio viešosios bibliotekos darbuotojos.

Tokio garbingo įvertinimo A. Vasiliauskienė nusipelnė jau ne vienerius metus triūsdama religijotyros srityje. Mokslininkė nuo 1975 m. dirba Vilniaus universitete – šiuo metu Religijos studijų ir tyrimų centro bei Šiaulių universiteto Šiaurės Lietuvos istorijos centro vyr. mokslo darbuotoja. Nuo 1992 m. tyrinėja katalikiškąjį sąjūdį Lietuvoje, Lietuvos ir Ukrainos mokslininkų ryšius. Viena iš jos tyrinėjimo sričių šv. Bazilijaus Didžiojo ordino veikla Lietuvoje ir Ukrainoje.

Po vardinio Palaiminimo įteikimo A.Vasiliauskienė sakė: „Nuoširdžiai galiu teigti, kad tai arkivyskupo Mečislovo Reinio, kurio globą jaučiu nuolat, man išrūpinta malonė. Apie arkivyskupą M. Reinį esu parašiusi beveik 100 straipsnių periodinėje spaudoje, 20 mokslinių studijų. Ne pirmus metus arkivyskupo mirties dieną (ji sutampa su Vėlinių oktavos pabaiga) kalbu Vilniaus arkikatedroje. M. Reinys tikiuosi greitai bus paskelbtas Palaimintuoju„.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video