2024/07/06

Grožio industrijos dviprasmybės

Kūno kultas kartais įkvepia nešvarų verslą – tokią išvadą galima padaryti perskaičius publikacijas viename šalies dienraščių apie jaunas lietuves, kurias viliojantys sąvadautojai prisidengia modelių agentūromis. Panelės tikisi modelio darbo, o priverčiamos dirbti prostitutėmis – svetimoje šalyje atsiduria be dokumentų, be ryšio su artimaisiais, prigrasintos susidoroti, jei kreipsis pagalbos.

Modelių atrankos ne vieną kartą vyko ir mūsų mieste. Paskutinįsyk tai buvo visai neseniai. Ne kartą rašėme apie Rokiškio kultūros rūmų drauge su viena didžiausių ir stipriausių Lietuvos modelių agentūrų – “Major image group“ (šios agentūros bendrasavininkės yra gerai žinomos manekenės Renata Mikailionytė, Meda Jonaitytė ir Julija Maslinskaja) organizuotą konkursą “Šiaurės Aukštaitijos topmodelis 2005„. Finaliniame renginyje Rokiškyje spalio pabaigoje dalyvavo ir dvi kupiškėnės.


Nebūti naivioms

Diana džiaugėsi iš renginio parsivežusi tik gerų įspūdžių. Nors ji ir nepelnė jokių titulų, dalyvauti labai patiko, prasiplėtė pažįstamų ratas, įgijo pasitikėjimo savimi. Mergina neturėjo tikslo laimėti, todėl ir nuoskaudos taip neatsitikus neliko. Nors tarp nepelniusiųjų jokio titulo, kitų merginų ašarų buvo. Diana sakė girdėjusi apie dviprasmišką kai kurių modelių agentūrų veiklą, tačiau šiame renginyje dalyvavo ramiai – jį organizavo žinoma, garsi, patikima agentūra. “Realiai įmanoma patekti į prekybos žmonėmis pinkles, tačiau, manau, jog taip atsitinka žioploms merginoms (dažniau – iš kaimiškų vietovių), kurios bet kokia kaina siekia modelio vardo. Kaltas naivumas, informacijos stoka, nesitarimas su tėvais. Kitas reikalas, kai merginą gatvėje pagauna ir išveža„, – teigė kupiškėnė.

Kitos dalyvės iš Kupiškio – Viktorijos – mama Rasa taip pat, kaip ir jos dukra, džiaugėsi šauniu, gerai organizuotu renginiu Rokiškyje. Jį primins nemažas šūsnis nuotraukų. Pasak ponios Rasos, tokio pobūdžio renginiai merginoms suteikia nemažai patirties: moko gražios, taisyklingos laikysenos, eisenos, formuoja požiūrį į darbą – iš pažiūros lengvas užsiėmimas reikalauja daug pastangų. „Domėjomės, skaitėme, žinojome, jog modelių atranką vykdo rimta agentūra, susitikome su organizatore. Įsitikinome, jog tai nėra apgaulė. Juk negalima šiaip sau paimti ir išleisti savo vaiką nežinia kur. Nesuprantu, kaip tėvai dukras į užsienį išleidžia neįsitikinę, kur ir ko šios vyksta“, – paklausta, ar neišgąsdino publikacijos apie nešvarų modelių agentūrų verslą, teigė Viktorijos mama.

Rokiškio kultūros rūmų direktorės pavaduotoja, renginio “Šiaurės Aukštaitijos topmodelis 2005„ koordinatorė Vaiva Baltrūnaitė-Kirstukienė teigė, jog dalyvavimas tokio pobūdžio renginiuose, pasak jos, jei mergina ir netęs tos veiklos, pirmiausia suteikia pasitikėjimo savimi. Merginos bendrauja su kirpėjomis, kosmetologėmis, mokosi gražios eisenos ir pan. Ji įsitikinusi, jog į po modelių agentūros šydu pasislėpusių sąvadautojų pinkles patenka tos, kurios „arba pačios nori, arba vištos yra“.

Trūksta informacijos

Meda Jonaitytė, modelių agentūros “Majore image group„ bendrasavininkė, „Mintims“ sakė, kad publikacija apie modelių agentūromis prisidengusius sąvadautojus sukrėtė visus. „Pačios (agentūros savininkės – aut. past.) rodėme iniciatyvą, kreipėmės su atsakomuoju straipsniu. Neramu, jog žmonės visas modelių agentūras susies su sąvadavimu, jog visokiais epitetais nebūtų vadinamos dirbančios mergaitės“, – kalbėjo gerai žinoma manekenė. Minėta modelių agentūra imasi iniciatyvos suteikti žmonėms kuo daugiau informacijos apie modelio darbą, kaip apsisaugoti nuo nusikalstamos veikos raizgomos grožio industrijos. Meda sakė, jog trečiadienį šia tema buvo filmuojama laida, kurią televizijos žiūrovai išvys ateinančią savaitę. Modelių agentūros bendrasavininkė tikisi, jog po panašių publikacijų nebebus ryžtamasi merginas pardavinėti prisidengus modelių agentūromis.

„Ant gražių pažadų jauko dažniausiai užkimba merginos iš mažesnių miestelių, nepilnų, asocialių šeimų – jas lengviausia suvilioti. Mažesniuose miesteliuose ir informacijos nedaug. Vilniuje, atrodo, jos pakanka, bet vis dėlto pasitaiko atvejų, kai merginos įtraukiamos į prostituciją. Neatmeskim ir savanorių. O tai jau šio laikmečio vertybių nebuvimas“, – teigė Meda.

Eina bet kur

Kaip išvengti netikrų modelių agentūrų žabangų? Pasak Medos, būtų galima atlikti tyrimus, kiek merginų, išvydę skelbimą apie modelių atranką, pasidomi, kokia agentūra ją organizuoja, bent jau perskaito jos pavadinimą. Dažniausiai gražuolės eina net nežiūrėdamos kur.

“Du kartus per metus organizuojame atrankas. Atvažiuojame, pasikalbame su kiekviena atėjusia, bet neatsirenkame vienos. Atranka vyksta keliais etapais. Mūsų agentūra veikia 10 metų. Joje, skaičiuojant kartu su vyrais, dirba 50 modelių – ne tiek jau daug. Įtarimą turėtų kelti agentūros, masiškai siūlančios manekenės karjerą„, – sakė “Majore image group„ bendrasavininkė. Ji patarė susižinoti, su kokiomis konkrečiai agentūromis užsienyje dirba viena ar kita jaunoms merginoms aukso kalnus žadanti modelių organizacija. “Užsienio agentūrų atstovai atvyksta į Lietuvą. Šį šeštadienį pas mus vyks finalinis renginys, dalyvaus agentūrų, su kuriomis bendradarbiaujame, atstovai. Svarbu nebijoti klausti, pasitikslinti – į visus jūsų klausimus turi būti aiškiai, suprantamai atsakyta. O informaciją lengva patikrinti. Vienos ar kitos modelių agentūros veikla abejojančioms merginoms siūlome kreiptis ir į mus (telefoną galima susižinoti paskambinus į informaciją)„, – sakė Meda. Mergaitės kreipiasi – tiesiog pasitarti, kai joms pasiūlo modelio darbą užsienyje. Įtarimą jau turėtų sukelti pažadai dirbti, pvz., Jungtiniuose Arabų Emyratuose, kuriuose, M. Jonaitytė daro tokią prielaidą, modelių verslas neegzistuoja.

Brangenybėmis neapipila

Nepilnametėms išvykti į užsienį reikalingas tėvų leidimas. “Majore image group„ merginos iki 16 m. vyksta su vienu iš pilnamečių šeimos narių. “Atsirinktos merginos išvažiuoja dažniausiai mėnesiui – susipažįstama su modelio darbu, jo specifika ir pan. Apie pinigų parsivežimą pradžioje negali būti kalbos – agentūra apmoka kelionę, pragyvenimą, duoda dienpinigių„, – teigė Meda. Pasak jos, jei mergina iš kelionės grįžo su brangiomis daiktinėmis dovanomis (neskaitant dizainerių dovanotų drabužių, kadangi tokia praktika šiame versle egzistuoja) – ji tikrai dirbo ne modeliu. “Kartais sakoma: štai kaimynų dukra nuvažiavo, geroje agentūroje dirbo – tiek atsivežė – ne pinigų, bet brangių daiktų. Tai mūsų versle nėra praktikuojama„, – pabrėžė Meda.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video