2024/06/30

Atliekas – ne į pakrūmes, o į konteinerius

Šią savaitę Noriūnų seniūnijos gyventojai gavo UAB „Kupiškio komunalininkas“ informacinius lapelius apie galimybę įsigyti atliekų surinkimo konteinerius. Nurodytomis dienomis bus atvykstama į rajono kaimus ir su individualių namų savininkais sudaromos sutartys dėl konteinerių įsigijimo bei šiukšlių išvežimo grafiko. Šimto dvidešimties litrų talpos konteineris kainuoja 84 Lt, dvigubai didesnis – 95 Lt. Juos įmonė siūlo įpirkti ir išsimokėtinai (mėnesio įmoka būtų apie 7 Lt).

UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys teigė, jog parduodami konteineriai nėra nauji, tačiau geros būklės. Žinoma, gyventojai gali jų įsigyti ir kitur, bet konteineriai turi atitikti standartus ir vėliau privalu sudaryti sutartį su „Komunalininku“ dėl aptarnavimo.

Paslaugos kaina priklauso nuo išvežto atliekų kiekio. Už 120 litrų talpos paėmimą šiuo metu gyventojai moka 2 Lt, už 240 l – dvigubai. Manoma, kad netrukus šie įkainiai didės dėl išaugusių degalų kainų. Atliekos rajono gyvenvietėse dažniausiai surenkamos vieną kartą per savaitę.

Kiekvienas konteineris yra numeruojamas ir vedama jo aptarnavimo apskaita. R. Stundys teigė, jog ilgapirščių šie įrenginiai nevilioja: iš beveik 2000 parduotųjų vos vieno pasigesta.

Bendrovės vadovas pabrėžė, kad konteinerinė atliekų surinkimo sistema numatyta rajono Tarybos patvirtintose aplinkos tvarkymo taisyklėse. Kaip ir kitose Europos šalyse, ji taps privaloma kiekvienam sodiečiui. Šiandien individualių namų gyventojai dar turi alternatyvą – atliekas veža į kone kiekvienoje seniūnijoje esantį šiukšlyną. Greitu laiku pagal Europos Sąjungos direktyvas, jie bus likviduoti. Atliekos bus kaupiamos tik Liūdynės (Panevėžio r.) sąvartyne, jas pristačiusiems reikės mokėti sąvartyno nustatytą mokestį.

Šiuo metu tokia atliekų surinkimo sistema įdiegta daugelyje Kupiškio, Paketurių, Subačiaus, Noriūnų, Rudilių individualių namų. Nors ja nesinaudoja visi šių gyvenviečių žmonės, sekdami kaimynų tvarkymosi pavyzdžiu, konteinerius įsigyja ir likusieji.

Deja, šiukšlių išvežimas iš rajono gyvenviečių įmonei neša tik nuostolį. Į nuošalų kaimą iš Kupiškio atvykęs specialus automobilis pajamų gauna vos kelis litus, o išlaidos yra gana didelės. Dabar atliekos mieste ir rajone surenkamos trimis europietiškomis mašinomis. Nors dažniausiai į kaimus vyksta tie patys „Komunalininko“ darbuotojai, vasarą ir žiemą vairuotojams prireikia poros pagalbininkų.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video