2024/05/06

Po eksperimentų – minimali ligoninė

Prieš 20 metų, spalio 26 d., iškilmingai atidaryta Kupiškio rajono ligoninė, kuriai vadovauti ėmėsi vyriausiasis gydytojas Povilas Rimkus. Jis į Kupiškį dirbti vėl grįžo pernai, lapkričio 2 d.. Gražiu sutapimu tapo šį spalį, tą pačią dieną, ligoninėje atidarytas kardiologijos skyrius. Iš Rytų Lietuvos kardiologijos projekto Kupiškio ligoninei skirta 150 tūkst. litų. Jau gauta naujos modernios medicininės aparatūros už beveik pusę milijono litų. Čia dirbs trys gydytojos: Zinaida Odinienė, Roma Ramanauskienė ir šiuo metu kursus lankanti Genovaitė Lazdauskienė.

Dėmesys širdžiai

V. Mažeikio individualios įmonės atremontuotose patalpose (įmonė Lietuvoje įrengė dar du kardiologijos skyrius) įsikurs gydytojos kardiologės bei procedūriniai kabinetai, kuriuose ligonių širdis (kraujagyslių, vožtuvų būklė) bus tiriama naujausia aparatūra. Tyrimų duomenys kompiuterinėmis programomis pasieks Santariškių klinikas, operatyviai bus gaunamos konsultacijos. Nors gavę širdies ligų gydytojos siuntimą, ligoniams jau gali būti tiriama širdis, kai kuriuose kabinetuose dar trūksta dalies įrengimų. Kardiologijos skyrius visas paslaugas pradės teikti 2007 m. pirmame ketvirtyje.

Mažo kardiologijos centro atidaryme rajono meras Leonas Apšega prisiminė, kaip prieš keletą metų buvo baiminamasi, ar ši įstaiga netaps slaugos ligonine, ar išliks. Tačiau, ji pasirodo, gyvuoja, plečia savo veiklą. L. Apšega džiaugėsi, kad ligoninė antrą kartą atgimsta, kad įstaigai vadovauja ją pradėjęs statyti vyriausiasis gydytojas P. Rimkus. Anot Savivaldybės sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininko Albino Vaižmužio, ir viena čia išgelbėta žmogaus gyvybė bus vertesnė už visas pinigines investicijas. Už tai skyriaus atidarymo svečiai pakėlė natūralaus raudono vyno, gerinančio širdies darbą, taures.

Reformų priežastis – chirurgija

Tačiau ne vieno kupiškėno širdį suneramins vyriausiojo ligoninės gydytojo surengtoje spaudos konferencijoje išgirstos žinios apie artimiausiu metu ligoninės laukiančias naujoves.

Susitikimą su žiniasklaida P. Rimkus pradėjo gera žinia. Kitais metais Vyriausybė 21,56 proc. padidins privalomo sveikatos draudimo fondą. Taip pat – nuo lapkričio 1 d. medikų atlyginimai turėtų pakilti 20 proc. Tačiau medicinos paslaugų įkainių politika vargu ar leis šioms užmačioms taip greitai tapti realybe.

Buvo pristatyta antrojo sveikatos sektorių restruktūrizacijos etapo 2006-2008 m. bei ilgalaikės raidos strategija. Pirmajame etape, anot gydytojo, Kupiškio ligoninėje padaryta nemažai: uždarytas gimdymo skyrius, į ligoninę įkeltas slaugos skyrius.

Antrojo etapo uždaviniai: pirminių ambulatorinių paslaugų plėtra ir decentralizacija bei privačių kabinetų diegimas, greitosios medicinos pagalbos centralizavimas (dispečerinė bus Panevėžyje), stacionarinių paslaugų optimizavimas ir dienos chirurgijos paslaugų steigimas, reabilitacijos paslaugų išplėtimas, globos integravimas į bendro pobūdžio ligoninę.

Pavyzdinis modelis

Kupiškio ligoninė restruktūrizacijos laikotarpiu pasirinkta viena iš 5 eksperimentinių gydymo įstaigų Lietuvoje. Bus skiriamas finansavimas, konsultacijos. Įdiegtas ligoninės modelis vėliau gali būti pateikiamas kaip pavyzdys (tikėkimės, teigiamas) kitoms įstaigoms.

Kupiškio ligoninė vienintelė Panevėžio apskrityje iš rajoninės taps minimalia rajonine ligonine (respublikoje jų bus 20). Įstaiga optimizuojama dėl jos silpnosios vietos – chirurgijos.

Pastaruoju metu operacijų skaičius labai sumažėjo. Paskutinė, anot vyriausiojo gydytojo, apendicito operacija atlikta rugsėjo 30 d. Paros budėjimai gula ant vienintelio chirurgo pečių, operacinės personalui atlyginimai mokami už ramų miegą naktimis.

Po 20 valandos – kitur

Iki Naujų metų chirurgijos skyrius, nors ir nuostolingai, dar dirbs visą parą. Permainos būtinos todėl, kad vienas vietos chirurgas paslaugos kokybės užtikrinti negali, o specialistai iš svetur į minimalią ligoninę nevyks. Gydytojas P. Rimkus apgailestavo, kad apie naujus gydytojus ligoninės steigėjai negalvojo anksčiau.

Nuo sausio 1 d. dienos chirurgijos skyrius veiks nuo 8 iki 20 val. Jame bus 14 lovų. Iki 14 val. chirurginę pagalbą teiks ir pirminė sveikatos grandis (PASPC). Po 20 val. greitoji veš į Panevėžį arba kitą arčiau ligonio gyvenvietės ar nelaimės vietos esantį miestą. Kaip tam bus pasirengę greitosios medicinos pagalbos darbuotojai, dar nėra iki galo aišku. Visa tai bus dar svarstoma ir derinama su rajono bei apskrities valdžia.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video