2024/05/06

Ligoninės restruktūrizacija: kokybės ar išlikimo klausimas?

Praėjusį penktadienį Kupiškio rajono ligoninėje lankėsi Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) sekretorius Julius Saulius Janonis, Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas medicinai Haroldas Baubinas bei Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas.

Nepolitikuoja

Susitikime su garbiais svečiais dalyvavo rajono meras Leonas Apšega bei Savivaldybės sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto pirmininkas Albinas Vaižmužis.

Žinia apie šį susitikimą „Mintis“ pasiekė iš sunerimusių buvusių ir dabartinių ligoninės darbuotojų. Tačiau vyriausiojo ligoninės gydytojo Povilo Rimkaus teigimu, su žiniasklaida svečiai bendrauti nepageidavę, susitikimas buvęs uždaras. Bendrauti su visuomene esą labiau priderėtų politika užsiimančiam SAM ministrui, o ne pavaldiniams.

Finišo link?

Ligoninės personalo atstovai dar prieš susitikimą teigė, jog ateityje „planuojama uždaryti chirurginį skyrių, reanimaciją, operacinę, gal net vaikų skyrių. Vyr. gydytojo melas, kad „viskas gerai“, jau artėja prie finišo“. Darbuotojai įsitikinę, kad nebebus atliekamos jokios operacijos, tvarstymai, chirurginės intervencijos, nebus gydomi vaikai ar seneliai. Jie abejoja, ar į Panevėžio gydymo įstaigas benuveš greitosios pagalbos automobilis. Itin jautriai į būsimas reformas reaguoja 20-30 metų ligoninėje išdirbę ir atleisti asmenys bei jų patirtį vertinę kolegos. Gatvėje atsidūrę žmonės skuba informuoti kupiškėnus, kaip bus „rūpinamasi“ jų sveikata.

Ligoninės vadovas P. Rimkus sakė, neturįs ką nuo visuomenės slėpti. Abejones prasklaidyti gydytojas žadėjo ketvirtadienio spaudos konferencijoje. Anot pašnekovo, svečių delegacijos tikslas – susipažinti su Kupiškio ligonine. Šioje įstaigoje nei H. Baubinas, nei J. Narbutas niekada nėra buvę. Šiemet svarstomi antrojo sveikatos sistemos restruktūrizavimo etapo, kuris vyks 2006-2008 m., žingsniai, bandoma numatyti, kaip gydymo įstaigos turėtų dirbti toliau.

Pinigai mainais į chirurgiją

Apsilankę visuose Kupiškio ligoninės skyriuose, vyriausiojo gydytojo P. Rimkaus teigimu, svečiai įstaigos būkle liko patenkinti. Jie pateikė kai kurių pasiūlymų dėl projektavimo dokumentų paruošimo iki šių metų pabaigos, siekiant 2007-2008 m. gauti lėšų.

Ministerijos sekretorius bei ligonių kasų vadovai pritarė minčiai į ligoninę atkelti Subačiaus senelių namus. Taip pat rekomenduota pertvarkyti chirurgijos skyrių. Kadangi nerandama trūkstamų specialistų, ateinančiais metais greičiausiai tebus teikiamos tik dienos chirurgijos paslaugos. „Iki Naujų metų esminių pertvarkymų neįvyks“, – ramino ligoninės vadovas, tvirtindamas, kad Kupiškio ligoninė išlieka.

Kas laukia po poros mėnesių? Šito (ir ne tik) klausia sunerimę „Minčių“ skaitytojai.

Pateikti išsamesnius komentarus, kaip reformos paveiks mūsų rajono gydymo įstaigą, ligoninės vyriausiasis gydytojas pažadėjo šios dienos spaudos konferencijoje. Jų nerimaudami laukia ne tik „atleisti ir „dar“ dirbantys ligoninės darbuotojai“, bet ir visi kupiškėnai, neabejingi vietos ligoninės likimui.

Toliau, bet kokybiškiau

Šios įstaigos steigėjos, rajono Savivaldybės meras L. Apšega svečių iš ministerijos ir ligonių kasų vizitą įvertino itin džiugiai. „Turime prisitaikyti prie dabartinių sąlygų, europietiškų standartų, – kalbėjo meras. – Kitais metais mūsų ligoninę pasieks nemenkos investicijos. Optimizuoti chirurgijos skyrių, manau, yra tikslinga ir naudinga visiems ligoniams. Pas mus stinga specialistų ir aparatūros, o Panevėžyje, kuris yra vos už 20 min. kelio, bus suteikiama kvalifikuota pagalba“. Meras teigiamai vertino tai, jog ministerijos lėšos bus skiriamos pirmajai pagalbai stiprinti. Žinoma, reformos turės įtakos ir kadrų kaitai: vieni darbuotojai bus atleisti, kitur reikės naujų specialistų. Juolab kad po ligoninės stogu prisiglaus senelių namai.

Nusiskundimai nepasiekia

Savivaldybės vadovas palankiai atsiliepė apie ligoninės vyriausiojo gydytojo administracinį darbą. Kone kasdien su juo bendraujantis L. Apšega teigė žinąs, jog ligoninės įsiskolinimai stabilizavosi. Rajono Taryba svarstys papildomų lėšų skyrimą jiems sumažinti.

Rajono meras tikino esąs labai patenkintas svečių vizitu, kuris jį nuteikė itin optimistiškai. Per ateinančius metus pirmoji pagalba ligoniams ne tik nebus nutraukta, bet pagerės jos kokybė, veiks konsultacinė poliklinika, reanimacijos skyrius, bus prižiūrimi seneliai.

Savivaldybės vadovas sakė, jog nėra girdėjęs ligoninės darbuotojų (dabartinių ar atleistų) nusiskundimų. Nerimo kamuojami šios įstaigos atstovai į merą nesikreipia.

Vyriausiojo gydytojo komentarus apie Kupiškio ligoninės ateities viziją spausdinsime šeštadienio „Kupiškėnų minčių“ numeryje.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video