2024/05/05

Paukščių gripas – mirtinas smūgis augintojams

Baimindamasi pavojingo paukščių gripo plitimo Lietuvoje spalio 17 d. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) priėmė sprendimą uždrausti į Lietuvą importuoti egzotinius paukščius iš šalių, kuriose nustatytas paukščių gripas (pavyzdžiui, Turkijos ir Rumunijos) bei prekiauti gyvais egzotiniais ir naminiais paukščiais turgavietėse. Taip pat draudžiama organizuoti paukščių parodas, muges, pasirodymus, kuriuose gali būti demonstruojami paukščiai. Prekyba gyvais egzotiniais ir naminiais paukščiais leidžiama tik specializuotose zooparduotuvėse.

Taigi, veterinarijos gydytojos Mindaugo Papuškos tvirtinimu, ir į Kupiškio turgavietę šį šeštadienį bus nebeįleidžiami naminių paukščių prekeiviai.

Specialistas teigė manąs, jog realios paukščių gripo grėsmės mūsų rajonui nėra iki pavasarinės jų migracijos. Dabar išskrendantys paukščiai keliauja pajūriu, o pavasarį, galėję turėti kontaktų su viruso nešiotojais kitose šalyse, jie perskrenda per visą Lietuvos teritoriją.

Didžiausia paukščių gripo grėsmė, anot pašnekovo, tai viruso gebėjimas mutuoti. Priklausomai nuo paukščių koncentracijos, virusas įgyja skirtingas variacijas, sunku išrasti vakciną. Kol kas paukščių gripas, masiškai naikinantis sparnuočius, nėra užkrečiamas žmogui. Nustačius ligos židinį, 1 km spinduliu privaloma išnaikinti visus paukščius. Kitose šalyse už tai, kad augintojai neslėptų paukščių, o juos naikintų, skiriama kompensacija. Mūsų šalies naminių paukščių augintojams dėl uždraustos prekybos už patirtus nuostolius atliginti kol kas nežadama.

Visiems augintojams jau dabar patariama paukščius laikyti uždarytus.

VMVT informuoja vartotojus, kad paukščių gripas nėra per maistą plintanti liga ir jokios rizikos užsikrėsti vartojant paukštieną ar kiaušinius nėra. Rinkoje esantys paukščių produktai yra visiškai saugūs.

Šiuo metu sustiprinti paukščių mėginių tyrimai Ventės rage, o pasienyje imamasi ypatingų priemonių, kad nebūtų įvežta kontrabandinių paukštienos gaminių.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video