2024/05/18

SOS! Per daug vaikų?

Jau kelinti metai vis dažniau prabylama apie mažėjantį mokinių skaičių. Tuo tarpu vaikų darželiai mažylių nestokoja. Atvirkščiai, jų skaičius grupėse neretai viršija leistinas higienos normas.

“Grupės formuojamos iš to paties arba įvairaus amžiaus vaikų: lopšelio grupėse nuo 0 iki 1,5 metų – ne daugiau kaip 10 vaikų, o nuo 1,5 iki 3 metų – ne daugiau kaip 15 vaikų; darželio grupėse – ne daugiau kaip 20 vaikų„, – rašoma higienos normose. Tačiau realiai tokie skaičiai egzistuoja tik popieriuje.

Nepasitenkinimą tokia situacija pradėjo reikšti Kupiškio vaikų lopšelio-darželio “Obelėlė„ vienos darželinukų grupės tėvai. “Mišrioje grupėje – nesiekiančių ketverių ir jau perkopusių penkerius metus – net 25 vaikai. Grupė perpildyta, vaikai į namus grįžta irzlūs, pervargę. Auklėtojos, esant tokiam vaikų skaičiui, negali skirti kiekvienam mažyliui pakankamai dėmesio, visų sužiūrėti. Samdytis auklę sau gali leisti ne kiekviena šeima„, – teigė vieno berniuko mama, ketinanti kreiptis į Kultūros ir švietimo skyriaus specialistus.

Dėl perpildytų grupių kylančias problemas galima vardyti ir toliau. Sumažėja vienam vaikui pagal standartus nustatytas atitinkamo dydžio plotas, auklėtojoms už papildomą krūvį nemokoma. Galima daryti prielaidą, jog dėl visų minėtų priežasčių prastėja ir vaikų ugdymas. Beje, anot vienos auklėtojos, lai ir nebūna tų priedų už papildomą krūvį, tegu tik vaikų grupėse sumažėja. “Nors skundžiamasi, jog vaikų mažėja, mes to nejaučiame„, – teigė auklėtoja.

Kad vaikų “Obelėlės„ lopšeliui-darželiui netrūksta, patvirtino ir šios ikimokyklinio ugdymo įstaigos vadovė Gelmina Buzienė. “Obelėlės„ sąrašuose šiuo metu 120 vaikų. Lopšelinukų grupėje – 18 vaikų, II gr. (priešmokyklinukai) – 14, III gr. – 26, IV gr. – 25, V gr. – 23, VI gr. (priešmokyklinukai) – 14. Norinčiųjų patekti į šį lopšelį-darželį eilėje – 76 įvairaus amžiaus vaikai. Šiemet šešių tėvų prašymas priimti jų atžalas į “Obelėlę„ dėl vietų stokos buvo nepatenkintas. “Prieš rugsėjį būna atvejų, jog stovi mama ir verkia prašydama priimti jos vaiką„, – pasakojo G. Buzienė. Anot jos, stengiamasi kiek galima padėti tėvams. Nors pagal sąrašus darželinukų skaičius ir viršija higienos normose nustatytą ribą, tačiau, kaip sakė G. Buzienė, kasdien idealiai visi juk nesusirenka (“realiai darželinukų grupėje būna 14-18 vaikų„). Be to, vaikai tomis dienomis, kai tėvai nedirba, turi teisę darželio nelankyti.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo laikinasis vyr. gydytojas Vincas Čelkis sutiko, jog tai yra higienos normų pažeidimas, tačiau jį vertinti sudėtinga. Pati ikimokyklinio ugdymo įstaiga be steigėjo žinios nieko nedaro. “Priėmimo tvarką nustato steigėjas. Jis turėtų sakyti “stop, nebegalima„, tačiau toleruoja pažeidimą. Jei susikūrėme taisykles, reikia stengtis jas vykdyti, tačiau daug visuomenėje pavyzdžių, kai pro pirštus žiūrime ir į kitas normas. Jei tėvai tikrai nepatenkinti esama padėtimi, reikėtų kreiptis į darželio steigėją„, – sakė V. Čelkis.

Situaciją, kuri dažna ir kituose, ne tik mūsų rajono, tačiau ir visos šalies darželiuose, būtų galima spręsti sudarant kitą darželinukų grupę, bet čia vėl iškiltų aibė klaustukų. Liktų “atrėžti„ keletas vaikų, jiems reikėtų papildomo personalo, patalpų ir pan. – atsiremiama į finansinių išteklių sieną.

Pasak V. Čelkio, jei vaikų grupėje ir daugiau, jie, tinkamai išvėdinus patalpas ir pan., neturėtų nukentėti. Padidėjusį krūvį personalui būtų galima kompensuoti priedais prie atlyginimo. Kai uždarbio minimumas, o darbo – maksimumas, dažniausiai ir kyla visos bėdos.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video