2024/05/03

Darbuose – kultūrinio turizmo vizija

Vakar Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštėje iškilmingai pakelta Europos paveldo dienų (EPD) vėliava, kuri aikštę puoš iki spalio 2-osios. Kasmet vis kita EDP tema siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į tam tikrą mūsų šalies paveldo sritį, sudaryti sąlygas pažinti ją giliau ir suvokti šio paveldo ilgalaikį vaidmenį bei potencijas nūdieniame kultūros ir apskritai žmogiškosios veiklos kontekste. Pradėjusios gyvuoti dar 1984 m., Prancūzijoje daugiau nei du dešimtmečius EPD kasmet tradiciškai kviečia visus besidominčius, o ypač jaunimą, dalyvauti renginiuose, ekskursijose ir tikisi įkvėpti daugiau susidomėjimo ir aspiracijų pažinti savo ir kitų Europos šalių kultūros istoriją.

EPD programoje Lietuva dalyvauja vienuoliktus metus. Šių metų tema – “Europa, bendras paveldas. Kultūros vertybės ir kultūrinis turizmas„. Šia tema Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio organizuoto konkurso Panevėžio apskrities ugdymo įstaigų mokiniams, nevyriausybinėms organizacijoms, šeimoms rezultatų susumavimas vyko mūsų mieste. Būtent tai ir lėmė tokį gausų būrį jaunimo, pedagogų, susirinkusių į iškilmingą vėliavos pakėlimo ceremoniją ne tik iš mūsų, bet ir Panevėžio, Pasvalio, Biržų rajonų. Aikštėje juos su EPD istorija supažindino, apie kultūrinio turizmo perspektyvas kalbėjo Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Kazys Stančikas, sveikinimo žodį tarė rajono meras Leonas Apšega, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas.

Europos paveldo dienų konkursinių darbų pristatymas bei šio konkurso dalyvių apdovanojimas vyko Kupiškio kultūros centro fojė. Ši paroda čia veiks iki spalio 2 d.

Konkurso dalyviai turėjo įgyvendinti tris užduotis: parengti turizmui kultūros paveldo objektą; paruošti gimtojo miesto (miestelio) turistinę schemą (maršrutą); turistinį maršrutą pėsčiomis, dviračiais, drezinomis, baidarėmis ar valtimis po Panevėžio apskritį. Stenduose pateikta medžiaga, turistiniai maršrutai dar kartą įrodo vertų aplankyti objektų gausą, jų išsaugojimo ir puoselėjimo būtinybę.

Už aktyvų ir nuoširdų darbą rengiant šių metų EPD Panevėžio apskrityje pedagogai apdovanoti Kultūros paveldo departamento padėkos raštais, kalendoriais, plakatais ir videofilmu apie Kupiškį, mokiniams įteiktos rėmėjų dovanos.

Po renginio konkurso dalyviai buvo pakviesti į ekskursiją po Palėvenės dominikonų vienuolyną ir bažnyčią.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video