2024/05/03

Bevielis internetas – nuo bažnyčios stogo

Per liepos mėnesį vykusį rajono Tarybos posėdį buvo nuspręsta skirti tūkstantį litų Kupiškio bažnyčios stogo remontui. Kaip Tarybos nariams tada paaiškino rajono meras, remonto finansavimas tikslingas, kadangi ant bažnyčios stogo buvo numatyta sumontuoti interneto antenas.

Svarstant interneto ryšio įrengimo ant bažnyčios stogo galimybes, vasarą vykusiame parapijos pastoracinės ir ekonominių reikalų tarybų posėdyje dalyvavo ir rajono meras Leonas Apšega, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas bei bendrovės, rengiančios interneto ryšio antenas, atstovai. Pastarieji patikino, kad antenų skleidžiamas galingumas žalos aplinkai nedarys (mobilusis telefonas, anot jų, kenkia labiau nei antenos), įrengti žadėjo taip, kad šios būtų mažiau matomos.

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas V. Vilimas informavo, jog specialių interneto tiekimo bevielio ryšio kanalais antenų ant bažnyčios stogo dar nėra, jos turėtų pradėti funkcionuoti apie lapkričio vidurį. Dabar laukiama Švietimo ir mokslo ministerijos paskirtos interneto prijungimo įrangos mokykloms. Prie nemokamo LITNET tinklo mokymo, mokslo ir švietimo įstaigas ir kitas pelno nesiekiančias organizacijas jungia minėtos ministerijos konkursą laimėjusi interneto paslaugų teikimo kompanija UAB “Lema„. LITNET (Lietuvos mokslo ir studijų kompiuterių tinklas) yra valstybinis kompiuterių tinklas, jungiantis Lietuvos Respublikos mokymo, mokslo ir tyrimo institucijas. LITNET teikia duomenų perdavimo ir interneto paslaugas visoms aukštosioms mokykloms, mokslo institutams, kitoms mokslo ir studijų sistemos institucijoms, daugeliui švietimo ir kultūros įstaigų, bibliotekų bei muziejų. Šio tinklo resursais ir teikiamomis paslaugomis mūsų rajone jau naudojasi keletas mokyklų, Kupiškio viešoji biblioteka.

Kol kas bevielio tinklo įrangos laukia septynios ugdymo įstaigos. Jos įsigijimą ir įrengimą finansuoja Švietimo ir mokslo ministerija: vienai mokyklai bevielio interneto ryšiui reikalinga įranga kainuoja apie 6 tūkst. litų, o kur techninės galimybės sudėtingesnės – ir dvigubai brangiau. Vis dėlto piniginę teks atverti ir Savivaldybei. Jai už ant bažnyčios bokšto iškilsiančius prietaisus teks pakloti apie 15 tūkst. litų. Nemokamu LITNET internetu leidžiama naudotis bibliotekoms ir mokykloms, ateityje derybų klausimu, pasak V. Vilimo, gali tapti galimybė turėti nuolatinį ryšį į interneto tinklą ir seniūnijoms bei kitoms institucijoms.

Pagal įvairius projektus, interneto ryšį turi visos mokyklos. LITNET tinklu siekiama naudotis kaip pigiausiu variantu. Pasibaigus sutartims su kitomis interneto paslaugų tiekimo bendrovėmis, ugdymo įstaigos turėtų naudotis minėta linija. Tačiau, jei kitų tinklų paslaugų vartotojai skundžiasi riboto greičio ir laiko internetu, tai kai kurie LITNET naudotojai teigia, jog pasitaiko tokių atvejų, kai šio ryšio apskritai nebūna.

Bevielio tinklo veikimo priežiūra turėtų rūpintis jį rengianti bendrovė – už šią paslaugą imdama arba administravimo mokestį, arba atvykdama pagal iškvietimą. Klausimas, ar internetą teikianti bendrovė be jokių išlaidų bažnyčios stogu pasinaudojusi kaip nemokamu bevielio interneto perdavimo bokštu neteiks mokamų paslaugų Kupiškio gyventojams, niekam nekilo. Apie tokią galimybę teigė nežinąs ir V. Vilimas.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video