2024/05/03

Gimtadienio fiestoje nominuoti nusipelnę noriūniečiai

Per patį bulviakasį saulėtą šeštadienį Noriūnų ir apylinkių gyventojai buvo sukviesti į Noriūnų dvarą, į gražų miestelio 340 metų jubiliejų. Po šv. Mišių Palėvenės bažnyčioje, kur už noriūniečius bei šio krašto ateities kartas meldėsi vos pora dešimčių tikinčiųjų, šventės dalyviai rinkosi parko apsupty boluojančio dvaro kieme.

Prie didžiulio akmens renginio sumanytoja ir režisierė Daiva Bubulienė pasveikino susirinkusiuosius, garbingus svečius. Kelių šimtmečių miestelio istoriją išsamiai priminė Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos istorijos mokytoja Jugasė Kovaliūnienė. Nuo pat pirmųjų gyventojų prieš kelis tūkstantmečius iki šių dienų Noriūnai labai pakito. Tai patvirtina ne tik Lėvens upės tėkmė (anuomet jos plotis buvo apie 1 km, o gylis – apie 9 m), bet ir dvaro raida, besikeičiantys jo šeimininkai: Noronovičius-Noronskis, Tiškevičiai, Oginskiai. Iki sovietmečio Noriūnų dvaras buvo laikomas vienu iš geriausių XIX a. dvarų, jo kompleksą sudarė net 18 vertingų pastatų.

Dabar Noriūnai – tankiausiai gyvenama rajono gyvenvietė, čia įsikūrę pusantro tūkstančio gyventojų.

Mokytoja apžvelgė ir gretimo Palėvenės kaimo bažnyčios bei vienuolyno istoriją, iš jų sklidusią mokslo bei tikėjimo šviesą. J. Kovaliūninenė išreiškė viltį, kad ateityje galbūt Noriūnai suklestės, taps kultūros, švietimo ar turizmo centru, duos Lietuvai daug talentingų asmenybių.

Šventės dalyvius pasveikino iš Noriūnų kilusi aktorė Ligita Kondrotaitė.

Rajono meras Leonas Apšega ir seniūnas Audronijus Zulonas atidengė jubiliejinį akmenį, kurį iškilmingai pašventino Kupiškio dekanas kanauninkas Vladas Rabašauskas.

Meras, linkėdamas, kad miestelis klestėtų dar ne vieną šimtmetį, šventės organizatoriams padovanojo paveikslą su Palėvenės bažnyčios atvaizdu. Negalėjusių tądien atvykti Seimo narių Vytauto Galvono ir Viktoro Rinkevičiaus sveikinimus perdavė jų padėjėjos Danutė Petrušauskienė ir Aldona Ražauskienė.

Vėliau iškilmingai įteiktos nominacijos savo kraštui nusipelniusiems noriūniečims. Valda ir Arvydas Bajorai pripažinti šių metų gražiausios sodybos šeimininkais. Arvydas išrinktas ir geriausiu kaimo bitininku. Kaimo ūkininkų vardą pelnė Elenos ir Jono Norvaišų šeima. Kaimo verslininku tituluotas Rimas Puidokas, o kaimo geradare – bendruomenės slaugytoja Nijolė Dieninienė. Kaimo dailininku išrinktas Vytautas Pastarnokas, kaimo šviesuole – buvusi mokytoja Genovaitė Masiulytė. Plunksną puikiai įvaldęs Antanas Mackevičius apdovanotas kaip žinomiausias kaimo rašytojas, o Noriūnų kapelos narys Petras Šakalys išrinktas kaimo muzikantu. Kaimo aktorės vardą pelnė garsi artistė Ligita Kondrotaitė. Ilgus metus buvusios melioratorių gyvenvietės geriausiu melioratoriumi pripažintas Bronius Užusienis, kaimo “gaspadine„ iš gausaus šeimininkių būrio išrinkta Gerda Keršulienė. Apdovanojimas paskirtas ir vyriausiajai kaimo gyventojai Elenai Čėčinienei bei jauniausiai noriūnietės Daivos Juodiškienės atžalai.

Šventę tęsė mūsų rajono ir svečių muzikos kolektyvai, vaikų pučiamųjų ansamblis, kapelos.

Scenoje pasirodžius estrados atlikėjui Kastyčiui Kerbedžiui, suliepsnojo šventinis laužas, sušildęs sužvarbusius noriūniečius. Po smagaus koncerto į dangų kilo fejerverkų ugnys.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video