2024/06/28

Vitražų salėje “apsigyveno„ įspūdinga žuvis ir galybė Biblijų

Nuo penktadienio Kupiškio kultūros centro vitražų salėje veikia jungtinė paroda „Biblija istorijoje ir šiandien“ bei „Pranašas Jona“, kurią parengė Lietuvos Biblijos draugija (LBD). Biblijos draugiją Lietuvoje 1992 m. įkūrė aštuonios krikščioniškos bažnyčios, kurias vienija tas pats Šv. Raštas. Paroda bus patraukli įvairaus amžiaus ir skirtingų poreikių lankytojams. Joje įdomių ir naudingų žinių ras ir išsamiai Bibliją išstudijavęs, ir tik apie ją girdėjęs žmogus.

Kaip sakė parodą pristačiusi šio projekto vadovė Vilhelmina Kalinauskienė, tai ypatinga paroda. Ne tuo, ką joje galime išvysti, bet tuo, apie ką ji kalba. Vitražų salę juosiančiose vitrinose – įvairiausių dydžių, storos ir plonos, iliustruotos ir visai paprastos Biblijos.

Kilnojamuose stenduose – Šv. Rašto formavimosi istorija, paplitimas, vertimai, ant papiruso, pergamento, molinių lentelių išrašyti Biblijos fragmentai. Nemaža parodos dalis skirta Šv. Rašto istorijai Lietuvoje. Biblija įkvėpė kūrybai daug menininkų. Parodoje eksponuojama Monikos Lukošienės oda įrištos Biblijos, puoštos tauriaisiais metalais ir gintaru, Gustavo Dore iliustracijų reprodukcijos.

Šv. Raštas yra labiausiai skaitoma knyga pasaulyje. Pavadinimas kilęs iš graikiško žodžio „biblion“, reiškiančio knygas. Kiekviena save gerbianti tauta, pasak V. Kalinauskienės, stengiasi turėti kuo daugiau Biblijos vertimų ir leidimų. Ji yra išversta į du tūkstančius pasaulio kalbų. Parodoje eksponuojama į slovakų, arabų, lenkų, vokiečių, suomių, anglų, norvegų, rusų, italų, ispanų ir kitas pasaulio kalbas išversta Biblija. Čia galima atsekti ir Šv. Rašto vertimo į lietuvių kalbą eigą, išvysti viso Biblijos teksto vertėjo Jono Bretkūno rankraščio (jis niekada nebuvo išleistas) faksimilės kopiją, nemažai vietos užima Kauno arkivyskupo Juozapo Skvirecko išversti Biblijos leidimai, dėmesį patraukia iš originalo kalbų kunigų Antano Rubšio ir Česlovo Kavaliausko verstos knygos, sudomina Biblija akliesiems ir kiti Šv. Rašto leidimai.

Vos pravėręs Vitražų salės duris, atsiduri priešais milžiniškos žuvies pražiotus nasrus. Didžuvės nasruose įmontuotame televizoriuje galima pasižiūrėti videosiužetą apie pranašą Joną. Deja kupiškėnai to padaryti negalės, kadangi parodą eksponuojant Radviliškyje, vaizdo kasetė dingo kaip į vandenį. Tačiau pro didžuvėje įrengtas akutes galima žiūrėti kiek tik širdis leidžia. Pro jas žvilgterėję į žuvies “pilvą„, parodos lankytojai išvys ten sėdintį … pranašą. Šitaip sudaryta galimybė vaizdingai susipažinti su pranašo Jonos istorija. Jonos knyga – pati trumpiausia Šv. Rašte. Tačiau alegorinis pasakojimas, anot V. Kalinauskienės, įrodo, jog nėra tuščių ir beverčių tekstų Biblijoje.

Septynių metrų žuvies maketas buvo pagamintas siekiant, jog parodos lankytojams būtų lengviau suvokti pranašo Jonos istoriją. Didžuvė pagaminta Švedijoje. Ji Skandinavijoje susilaukė didžiulio pasisekimo. Paskui žuvis keliavo po Estiją, Latviją. Dabar jau kuris laikas įspūdingo dydžio žuvis keliauja po Lietuvą. Kupiškis – jau 20-asis miestas Lietuvoje, kuriame eksponuojama kilnojamoji paroda, bet tik 10-asis, į kurį “atplaukia„ didžuvė. Šią ypatingą parodą Vitražų salėje dar bus galima apžiūrėti visą mėnesį. Vėliau ji keliaus į kitas šalies vietoves.

Daugiau: vertimo biuras.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video