2024/05/05

Ar pasiruošusios mokyklos Rugsėjo 1-ajai?

Kol mokiniai skaičiuoja paskutines nerūpestingų atostogų dienas, į mokyklas jau susirinko pedagogai. Matyt, ne vien vasaros džiaugsmais pasidalinti, bet aptarti artėjančius mokslo metus, susitvarkyti kabinetus. Trys rajono vidurinės mokyklos, gimnazija, 11 pagrindinių – daugiau ar mažiau – jau pasirengė rugsėjo pirmąją sutikti būrį mokinių.

Atsinaujino

Antašavos pagrindinės mokyklos direktorė Valda Tilienė šiose pareigose – nuo šių metų gegužės 19 d. Iki tol dirbusi direktoriaus pavaduotoja, ji puikiai išmanė mokyklos reikalus. Be to, ši ugdymo įstaiga prieš 18 metų tapo pirmąja V. Tilienės darboviete. Tad suktis mokyklos administravimo reikaluose – jai įprasta ir nė kiek nebaisu.

Kai praėjusį trečiadienį lankėmės Antašavoje, buvo pirmoji mokyklos pedagogų darbo diena. Sugrįžę po atostogų jie tvarkėsi kabinetus, aptarė būsimus mokslo metus.

Pasak direktorės, kaip ir kasmet, šią vasarą buvo atliekami remonto darbai. Šią rugsėjo pirmąją moksleivių lauks naujas ir erdvus informacinių technologijų kabinetas, kuriam įrengti lėšų skyrė rajono Savivaldybės taryba.

Naujame kabinete vyks ir dailės pamokos. Vieną jo sieną mokytoja Rima Kalinkienė pažadėjo papuošti piešiniais.

Kad tik mokinių netrūktų

Pagal mokyklų tobulinimo programą Antašavos pagrindinei bus skirta naujų baldų bei mokymo priemonių. V. Tilienė vylėsi, kad galbūt pavyks įrengti klasę su naujais reguliuojamo aukščio baldais. Beje ši mokykla yra bene vienintelė rajone, kur veikia klasių, o ne kabinetų sistema: dalykų mokytojai ateina pas mokinius.

Ši rugsėjo 1-oji į dešimt klasių sukvies 114 mokinių. Dauguma iš jų gyvena miestelyje bei aplinkiniuose kaimuose, trys važinės iš Kupiškio. Pedagogų kolektyvas dar nėra visiškai sukomplektuotas. Jų bus apie 23. Daugelis mokytojų (fizikos, chemijos) į Antašavą atvažiuoja iš kitų vietovių, nes dėsto ne vienoje mokykloje. Šiuo metu ieškoma dviejų pradinių klasių mokytojų bei socialinio pedagogo. Specialistus rasti, anot V. Tilienės, nebus problema. Šiemet priimta nauja lituanistė Kristina Varnauskaitė, baigusi Klaipėdos universitetą.

Nemaža problema – sporto salės apšildymas. Taip pat – autobusiukas. Turima transporto priemonė reikalauja remonto, be to, reikia gerokai didesnės, nes pavežami 54 mokyklos moksleiviai. Šioje situacijoje tikimasi palankaus rajono tarybos sprendimo. Virtuvėje stinga marmito.

Tačiau didžiausia problema, pasak mokyklos vadovybės, mokiniai. Jų skaičius kasmet mažėja. Be to, pusė moksleivių yra iš socialiai remtinų šeimų. Jie nemokamai valgo valgykloje, gauna kitokią mokyklos bendruomenės paramą. Laimei, Antašavoje nesimokančių nėra.

Kasmetiniai remontai

Šimonių pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotoja Laimutė Šileikaitė pasidžiaugė, kad šiemet čia bus suformuota 10 klasė, kurią lankys 7 moksleiviai. Iš viso mokosi per 100 mokinių, juos ugdo daugiau nei 20 mokytojų. Šiemet pradės dirbti nauji anglų k., chemijos, biologijos specialistai. Vasarą buvo atlikti grindų remontai, atnaujinti vadovybės kabinetai. Patalpų tvarkymui dar stigo lėšų, tačiau jų buvo skirta papildomai.

Skapiškio vidurinės mokyklos vadovė Birutė Zaborskienė teigė, jog įstaiga atnaujinta gegužę, rengiantis mokyklos 250 m. jubiliejui. Tad prieš naujus mokslo metus daug darbuotis neteko. Vadovė džiaugėsi, jog mokykla gavo geltonąjį autobusiuką, mat tenka pavežėti apie 100 mokinukų. Panašiai kaip ir pernai, po klases šiemet pasklis 290 ugdytinių, su jais dirbs 25 mokytojai. Pakiliai nusiteikusi B. Zaborskienė tikino, jog rimtų problemų mokykla neturi. Tik kapitalinio remonto reikalauja sporto salė, kuri šiais mokslo metais vargu ar bus sutvarkyta.

Pavydėtina tvarka

Atnaujinti valgyklą planuoja Kupiškio Povilo Matulionio vidurinės mokyklos direktorius Rimantas Jocius. Praėjusį ketvirtadienį jis priėmė paramą žadančius rotariečius iš Danijos. Be senos valgyklos, pasak vadovo, tvarkos mokykloje daug kas gali pavydėti. Per vasarą pakeisti šviestuvai, atnaujintas visos mokyklos patalpų apšvietimas, perdažytos 6 kabinetų, pradinukų sporto salės, antro aukšto grindys, šalčiausiame kabinete įdėti nauji langai. Nors vidurinėje mokysis apie 900 moksleivių iš viso rajono, R. Jocius apgailestavo, kad mokinių skaičius mažėja. Tai tiesiogiai susiję su mūsų krašto demografine padėtimi.

…tik “politika„ liūdina

Slogią nuotaiką mokytojų kolektyve sustiprina ir tai, jog Povilo Matulionio vidurinė mokykla, kaip prieš trejetą metų nutarta rajono taryboje, pamažu praranda savo statusą: šiais metais jau nebebus 9 ir 10 klasių. Kitąmet liks tik 1-8 ir 12 klasių mokiniai. Pabaigę aštuonias klases, “matulioniečiai„ pereina į Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją. Taip ne vienam mokiniui atimama pasirinkimo galimybė ir laisvė. “Tokia politika,„ – atsiduso vadovas, priminęs, jog šios mokyklos abiturientai sėkmingiau išlaikė egzaminus. Vadinasi, gabiausieji ir aktyviausieji pereis į gimnaziją. Pasak R. Jociaus, mokyklai lieka “didysis triukšmas„ – itin judrūs ir nepaklusnūs vaikai. Nepaisant visko, direktorius tikino, kad rugsėjo 1-oji jų mokykloje bus švenčiama iškilmingai.

Emigruoja iš rajono

Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Vidas Vilimas taip pat teigė, jog pasitinkant naujus mokslo metus, nuotaika pakili. Daugelis rajono mokyklų jau pasirengė rugsėjo 1-ajai. Pagirtinai susitvarkė Juodpėnų pagrindinė mokykla, didelis Subačiaus vidurinės mokyklos kolektyvo įdirbis. Lankantis ugdymo įstaigose, spręsta, kaip paskirstyti papildomus Savivaldybės numatytus 50 tūkst. litų. Dar pasistengti reikėtų Šimonių ir Rudilių mokykloms.

Daug naujovių, kaip teigė V. Vilimas, šiemet nėra. Mokymo reforma jau skinasi kelią į mokyklas. Švietimo ir mokslo ministerijoje diskutuojama apie finansavimą, egzaminų perlaikymo sistemos bei kitus galimus pokyčius. Materialinė mokyklų bazė palyginti gera, tik reikalinga Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos pastato renovacija, nebenaujos Subačiaus vidurinė bei Šimonių pagrindinė mokyklos. Toliau tęsiama gimnazijos išgryninimo programa. Tiesa, rugsėjo 1-ąją durų nebepravers Paketurių pradinė mokykla. Aštuoniolika jos moksleivių bus pavežėti į miesto ugdymo įstaigas.

Skyriaus vedėjas sutiko, kad šiemet itin ryški problema – mokinių skaičiaus mažėjimas. Tai susiję ne tik su Kupiškio demografine padėtimi, bet ir migracija: užsienyje dirbantys tėvai ten išsiveža ir savo atžalas. Kaip niekada šiemet juntamas pedagogų (anglistų, biologų, chemikų) trūkumas. Tikslus mokinių ir mokytojų skaičius paaiškės pirmosiomis rugsėjo dienomis.

Higienistai neįveikia užraktų

Visuomenės sveikatos centro Kupiškio filialo specialistė taip pat aplanko ugdymo įstaigas. Kaip teigė centro vyriausiasis gydytojas Vincas Čelkis, šis vadinamosios higienos komisijos darbas vyksta ne visai sklandžiai. Daugelis mokyklų vadovų specialistę pasitinka tvirtindami, jog nebaigti reikiami remontai, nėra mokytojų, užrakinti kabinetai ir pan. Sveikatos apsaugos ministerijoje prašoma ataskaitas pateikti iki rugsėjo 5 d. Tad higienistams tenka suktis paskutinėmis vasaros dienomis, o mokykloms nėra nurodymo iki kada susitvarkyti ir tinkamai priimti komisiją.

Vyriausybės patvirtintas higienos normas taip pat sunku pritaikyti. Ne paslaptis, kad daugelyje mūsų rajono mokyklų iš krano bėgančiame vandenyje geležies kiekis net keliolika kartų viršija leistiną ribą.

Dviprasmiškoje situacijoje atsiduria mokyklų maisto ruošėjai. Vienuose Mitybos centro nuostatuose teigiama, kad iki 2007 m. bus parengta programa, kaip tobulinti mokinių maitinimą, kiti nuostatai reikalauja subalansuotą maistą tiekti jau šiemet. Pasak vyr. gydytojo V.Čelkio, tam nepalanki ir laisva mitybos sistema. Norint įvykdyti reikalavimus, mokiniams derėtų teikti pagal amžiaus grupes subalansuotus kompleksinius pietus, o užkandžiauti jie galėtų pagal pageidavimus.

Tuo pasirūpinti, anot pašnekovo, turėtų mokyklų steigėjas. Norint išvengti skubos ir blaškymosi, aptarti valgiaraščius derėjo iš anksto.

Higienistams ministerijos pateikiamose apklausose domimasi, kaip įrengtos sporto salės (ventiliacijos sistema, apšvietimas, persirengimo kambariai, dušai), ar pagerėjo mokyklos baldai, ar sureguliuotas patalpų apšvietimas, ar įrengti sveikatos priežiūros kabinetai, ar yra darbuotojų?

Normos tik popieriuje

Kalbant apie baldus, gydytojo nestebina, kad daugėja kuprotų, neprimatančių vaikų. Kabinetinei mokymosi sistemai neįmanoma pritaikyti mokiniams tinkamų suolų. Pagal normas, jie skirstomi į tris dydžius, tačiau ar jie tenkina poreikius? Pavyzdžiui, Noriūnų Jono Černiaus pagrindinėje mokykloje yra nauji reguliuojamo aukščio baldai, tačiau keičiantis moksleiviams, prieš pamokas nėra galimybių pritaikyti jų aukštį.

Apšvietimo problemos taip pat ne visur išspręstos. Pernai reido metu buvo užfiksuota daug perdegusių lempučių, tačiau ir pakartojus tyrimą, situacija nebuvo ženkliai pasikeitusi. Be to, pagal naują normą liuminescencinis apšvietimas yra draudžiamas, tačiau kai kurių mokyklų palubėse dar neabejotinai atsirastų didelių lempų.

Sugrąžinti medikus į mokyklas, pasak V. Čelkio, taip pat liko tik popieriuje. Daugelyje ugdymo įstaigų mokinių sveikatos patikrinimu, skiepais kiek pajėgs rūpinsis bendrosios praktikos gydytojai. Tokia sveikatos priežiūros sistema nėra pakankama, tačiau mažėjant mokinių skaičiui, mediko etatą steigti ir kabinetą įrengti neapsimoka.

“Normos sau, o gyvenimas sau„, – reziumavo gydytojas, teigdamas, jog ne vienas mokyklos vadovas neišmano jiems privalomų laikytis higienos normų. Tad pirminėje ataskaitoje, kaip ir kasmet, bus pateikta išvada, kad Kupiškio r. mokyklos dar nėra visiškai paruoštos naujiems mokslo metams.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video