2024/05/06

“Šunų„ bylos – kaimynų nesutarimų pasekmė

Praėjusį penktadienį vyko rajono administracinės komisijos posėdis, kuriame, kaip jau tapo įprasta, dominuoja vadinamosios “šunų„ bylos, kuomet pažeidžiamos šių gyvūnų laikymo taisyklės. Nors daugelis skundžiasi dėl palaidų šunų mieste ir rajone, bylos į komisijos rankas dažniausiai patenka kilus kaimyniniams nesutarimams.

Dar pernai, spalio 31 d., Saulius Kažukauskas mieste be antsnukio vedžiojo 5 m. rotveilerių veislės augintinį. Kadangi vėlų vakarą šeimininkas netvirtai stovėjo ant kojų, šuo paspruko. Laimei, gyvūnas niekam neįkando. Lakstantis be priežiūros, jis buvo pastebėtas policijos pareigūnų. Šeimininkas atsipirko įspėjimu.

Tos pačios veislės augintinio kovo mėnesį neišlaikė ir moksleivė Dovilė Vidugirytė. Išvedus jį pasivaikščioti, nutrūko pavadis ir rotveileris puolė prie vyriškio vedžiojamo kiemsargio šuns. Pastarajam perkando nugarą, prireikė net veterinarų pagalbos. Kaip teigė nukentėjusio gyvūno šeimininkas, tai jau ne pirmas kartas, kai agresyvusis šuo užpuola jo augintinį. “O jei kada nors pasikėsins į vaiką ar žmoną?„ – baiminosi vyriškis. Komisija jam patarė kitame posėdyje pristatyti veterinarijos gydytojo pažymas apie šuniuko gydymą. Tuomet rotveilerio šeimininkei grės nemaža bauda.

Dėl šunų laikymo taisyklių pažeidimo įspėta ir kupiškietė Rasa Burbulienė. Birželio pradžioje jos mažytis kambarinis šuo esą gąsdino praeivius. Jau dešimtį metų auginamas gyvūnas, moters teigimu, niekam nėra įkandęs. Daugiausia laiko jis praleidžia kambaryje, tik ryte išbėga palakstyti. Tiesa, ir dienos metu išrūkęs į lauką, parodo savo balsą praeiviams. Vienam iš kaimynų, matyt, jo balsas nesukėlė susižavėjimo ir jis iškvietė policiją.

Didžprūdėlių gyventojos Nijolės Krasauskaitės vilkšunis birželio 3 d. vakare išspruko iš kambario į lauką ir užpuolė pro šalį dviračiu važiavusį kupiškėną Edmundą Mykolaitį. Šuo puolė ant jo, parbloškė ant žemės ir ant kojos paliko gilias įkandimo žymes. Nukentėjusysis šiaip taip nusigavo iki Intapų pas pažįstamus. Sulaukęs pirmosios pagalbos, su būriu žmonių grįžo į įvykio vietą pasidomėti ar vilkšunis paskiepytas, tačiau prisibelsti pas N. Krasauskaitę nebuvo įmanoma. E. Mykolaičiui teko skubiai kreiptis į medikus, profilaktiškai pasiskiepyti nuo pasiutligės.

Posėdyje moteris teigė nemačiusi, ar jos šuo įkando vyrui į koją. Ji prisiminė, kad tą vakarą namus saugantis augintinis buvo išbėgęs į lauką, kažką aplojo. Vėliau sužinojusi, kad nukentėjo žmogus, atsiprašė jo, siūlė padengti gydymo išlaidas. Administracinė komisija paskyrė M. Krasauskaitei 1000 Lt baudą.

Į aršią žodinę dvikovą stojo Mindaugas Barzdenis ir Antanas Jasiūnas. Pastarasis teigė, kad birželio 10 d. M. Barzdenio palaidas šuo su dar dviem “draugeliais„ jo kieme sudraskė 8 mėn. ožkiuką, kurio netektį įvertino 50 Lt. Išbėgęs gelbėti gyvulio, šeimininkas sakė atpažinęs tolėliau kaimynystėje gyvenančio M. Barzdenio šunį. Kaltinamasis tokius parodymus vadino šmeižtu: esą jo šunys visada gerai prižiūrimi, sočiai pašerti ir palaidi nelaksto. Jis pridūrė, jog Visgiūnų apylinkėse yra nemažai panašių gyvūnų. “Sumokėčiau ir 100 Lt, jei žinočiau, kad tai mano šuns darbas„, – tvirtino M. Barzdenis. Vyrai neslėpė, kad tarp jų jau nuo senų laikų verda nesutarimai. Tačiau tądien, komisijos narių paraginti, vyrai paspaudė vienas kitam rankas ir nutarė daugiau nebesiginčyti. Antraip M. Barzdenis, nors ir jautėsi teisus, nebūtų išvengęs 1000 Lt baudos.

——-
Autorius: Gaila MATULYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video