2024/05/19

Žolinės krepšy – dvasios penas

Žolinė – viena didžiausių Švč. Mergelės Marijos švenčių – Jos ėmimo į dangų prisiminimas. Tai ir viena gražiausių vasaros pabaigos švenčių.

Liturginis Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų minėjimas žinomas nuo V amžiaus. Šimonyse garsieji Žolinės atlaidai vyksta jau kelis šimtus metų. Pirmadienį čia į gėlėmis ir žolynais išpuoštą bažnyčią plūdo ne tik miestelio gyventojai, bet ir būriai svečių iš tolimiausių Lietuvos kampelių. Nuo seno lietuviai tikėjo, kad jei per Žolinę nesueini su kaimynais, neaplankysi giminių – visus metus neturėsi Dievo palaimos, būsi neturtingas. Daugelio maldininkų rankose žydėjo žolynų, gėlių puokštės, kurios pašventintos turi ypatingą apsauginę ir gydomąją galią.

Tądien Šimonių klebonas Povilas Svirskis džiaudėsi pulku maldininkų, kuriems šv. Mišias aukojo Kupiškio dekanas Vladas Rabašauskas, Salamiesčio klebonas Stanislovas Zubavičius bei kitų parapijų kunigai.

Be tradicinių “kermošinių„ saldainių, kitų saldumynų bei prekeivių siūlytų įvairių mielų niekučių buvo galima įsigyti ir peno sielai. Vietos bendruomenė Žolinės proga išleido šventinį, spalvotą, laikraštinio formato ir popieriaus “Šimoniečio„ numerį. Ne tik parapijiečiai, bet ir iš šio krašto kilę žmonės turėjo unikalią galimybę įsigyti Kazimiero Mažylio knygą “Mes iš Šimonių„. Jos autorius, gimęs Kalnelio vienkiemyje, dabar gyvenantis Vievyje, į Šimonių kraštą sakė visada atvykstantis per Motinos dieną, Vėlines ir Žolinę. Knyga skirta pirmajai Šimonių vidurinės mokyklos abiturientų laidai (1955 m.) ir jos baigimo penkiasdešimtmečio jubiliejui, kurį buvę bendraklasiai Šimonyse paminėjo rugpjūčio 6-ąją.

Leidinyje “Mes iš Šimonių„ K. Mažylis atspindėjo ne tik 1955 m. mokyklą baigusiųjų aštuoniolikos abiturientų gyvenimo tėkmę, bet ir Šimonių istoriją, prisilietė prie aplinkinių kaimų ir iškilių jų žmonių. K. Mažylis yra parašęs ir išleidęs knygutę “Tėvo smuikas„apie Vievio meno kolektyvus, choro vadovę Aldoną Paulauskienę. Surinkęs nuo mokyklos laikų rašytus eilėraščius Kazimieras leidybai parengė eilėraščių rinkinėlį “Po tėviškės liepa„, kuris dar laukia dienos šviesos.

Po sumos tikintieji neskubėjo skirstytis namo – klausėsi Kupiškio pučiamųjų orkestro (vadovas Vytautas Muliarčikas) atliekamų kūrinių, Broniaus Glemžos vadovaujamos kapelijos skambių dainų.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video