2024/05/19

Pas medikus lėkti pažymos reikia ne visiems mokiniams

Nuo šių mokslo metų į mokyklą su sveikatos būklę liudijančiu pažymėjimu turės ateiti ne tik pirmokėliai, bet visi moksleiviai. Pastarieji medicininį dokumentą, įrodantį, jog yra visapusiškai pasitikrinę sveikatą, privalės pristatyti iki rugsėjo 15-osios. Ar visiems mokyklinio amžiaus vaikams reikia suskubti “šturmuoti„ savo gydytojus?

Iki šiol prasidėjus mokslo metams pateikti dokumentą, parodantį vaiko sveikatos būklę, turėdavo tik pirmos klasės moksleiviai. Naujas reikalavimas atsirado praėjusių mokslo metų pabaigoje, birželio mėnesį įsigaliojus naujai higienos normai dėl mokyklinio amžiaus vaikų sveikatos priežiūros. Norint nepakenkti vaikui, ne tik tėvai, bet ir mokytojai privalo žinoti, kokios jis yra sveikatos, pvz., kokius pratimus gali daryti per kūno kultūros pamokas, ar dėl alergijos gali dalyvauti chemijos pamokose. Neturėdami informacijos apie vaiko sveikatos būklę, pedagogai negali garantuoti, kad ugdymo procese nebus pakenkta jo sveikatai.

Baiminamasi, jog baigiantis rugpjūčiui, dėl naujosios higienos normos reikalavimų į poliklinikas vienu metu plūstelės šimtai mokyklinio amžiaus vaikų ir jų tėvelių. Pasidomėjome, ar gydymo įstaigos jau pajuto moksleivių, norinčių gauti sveikatos būklę liudijantį dokumentą, antplūdį, ar reikia jiems suskubti tai padaryti.

Kaip teigė Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASP) gydytoja pediatrė Vida Pranckūnienė, šioje įstaigoje iš tiesų jaučiamas pagyvėjimas, tėvai ir mokiniai teiraujasi, ar būtina įsigyti sveikatos pažymėjimą, ar nebus sankcijų, jeigu jo iki numatyto laikotarpio neturės.

Tiems mokiniams, kurie sveikatą tikrinosi po Naujųjų metų, pediatrė pataria neskubėti, kadangi vaiko sveikatos būklės pažymėjimas galioja visus metus. “Mūsų rajono moksleiviai organizuotai tikrinami per visus metus. Nemaža dalis jų buvo patikrinta ir kovo-gegužės mėnesiais. Mokytojams turėtų nesukelti sunkumų peržiūrėti vaikų bylas, į kurias įsegtos pažymos apie jų sveikatą. Šiemet gavę sveikatos pažymėjimus, vaikai vien dėl jų pas medikus tegu nesiveržia„, – sakė V. Pranckūnienė.

Šiuo metu atostogaujanti PASP direktorė Dovilė Kulbokienė patikino, jog moksleiviai, kurie sveikatos būklę tikrinosi dar šiemet ir per šį laikotarpį neturėjo rimtesnių sveikatos sutrikimų, naujuoju dokumentu gali nesirūpinti – vadovaujamasi įsakymu, jog mokinių sveikata tikrinama kartą per metus. “Nereikia perlenkti lazdos. Nesant jokių sveikatos pokyčių, po keletą kartų per metus tikrintis nereikia. Teigiama, jog pažymas reikia pristatyti iki rugsėjo 15-osios, tačiau daugelio moksleivių jos jau pristatytos ir yra galiojančios„, – paklausta, kas laukia moksleivių, iki nurodyto termino nespėjusių profilaktiškai pasitikrinti sveikatos, nuramino D. Kulbokienė. Išimtis – pirmokėliai ir priešmokyklinio ugdymo grupių mokinukai, kuriems visada reikėdavo iki mokslo metų pradžios visapusiškai pasitikrinti sveikatą. Kaip sakė V. Pranckūnienė, pastarieji organizuotai buvo tikrinami jau balandžio, gegužės mėn. Gydytoja apgailestauja, jog dalis tėvų į tai žvelgė atmestinai ir minėtu laikotarpiu vaikų sveikatos patikrinimu nepasirūpino. Suskubę tai padaryti paskutinėmis šio mėnesio dienomis, gali susidurti su tam tikromis problemomis, kadangi kai kurie specialistai atostogauja.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video