2024/05/02

Šv. Laurynas skapiškėnams pasėjo nominacijų

Net visą šeštadienį pliaupęs lietus nesutrukdė skapiškėnų planų – smagiai praleisti laiką Lauryno kermošiaus gegužinėje, kurioje skambėjo Šukionių (Biržų r.) kaimo kapelos atliekamos dainos. Nors Skapiškis negali pasigirti Laurynų gausa, tačiau kasmet ši šventė sukviečia nemažą būrį miestelio gyventojų. Šiųmečiam renginiui visi ruošėsi jau iš anksto – aktyviai balsavo renkant geriausią ūkininką, sodybą, gaspadinę, kaimyną, kaimo linksmuolį.

Penkiose nominacijose buvo paminėti 123 kandidatai, už juos atiduoti 222 balsai.

Į miestelio ūkininko titulą kandidatavo 18 pretendentų, už juos balsavo 50 žmonių. Dažniausiai buvo minimos trys pavardės – Algio Žilinsko, Jono Pakalnio ir Algio Notkaus. Klebonui Zenonui Navickui iš voko ištraukus lapelį su nominanto pavarde, paaiškėjo, jog geriausiu ūkininku skapiškėnai išrinko A. Žilinską. Jam buvo skirti gausūs aplodismentai, įteikta žaisminga taupyklė ir vasarinių gėlių puokštė.

Taip pat 18 pretendentų (už juos balsavo 48 skapiškėnai) buvo paminėta renkant miestelio sodybą. Iš Skapiškio seniūno Valdo Juškevičiaus lūpų susirinkusieji į vietos kultūros namų salę sužinojo, jog šią nominaciją pelnė išpuoselėta Dalios ir Algio Notkų sodyba. Rinkdami gražiausią, jaukiausią sodybą kai kurie šmaikštavo, įrašydami ir gražiausiomis tik tarp kabučių galinčias tapti sodybas, taip skatindami jų šeimininkus apsitvarkyti savo gyvenamąją aplinką. Nominacijų teikimo vakarą Skapiškio kultūros namų direktoriui Valdui Bačanskui padėjusi vesti Valija Šap pažymėjo, jog kitąmet tokių sodybų savininkams vertėtų įteikti šluotas.

Kaimo gaspadine tapti panoro 26 skapiškietės. Dažniausiai buvo minimos Kvatildos Tubelienės, Petronėlės Indrišiūnienės, Viktorijos Kraskauskienės pavardės. Daugiausia balsų skapiškėnai skyrė ir geriausia gaspadine pripažino P. Indrišiūnienę.

Aktyviausiai Skapiškio bendruomenė dalyvavo rinkdama geriausią kaimyną. Šio titulo siekė net 39 kandidatai, už juos atiduotas 51 balsas. Kadangi vienodą balsų skaičių surinko net keturios šeimos, nugalėtojo vardą burtų keliu išrinko vienas iš nedaugelio miestelio Laurynų. Jo ranka lėmė, jog kaimynų titulu dabar gali didžiuotis Loreta ir Saulius Lekavičiai.

Jog Skapiškis nestokoja linksmų plaučių žmonių, rodo kaimo linksmuolio nominacijoje paminėtos net 22 pavardės, už kurias buvo atiduoti 48 balsai. Vienodą balsų skaičių surinkus Sauliui Merkiui ir Robertui Gasiūnui, burtai linksmuolio vardą lėmė R. Gasiūnui.

Gerą nuotaiką susirinkusiesiems teikė ir čia pat renkamas įdomiausias vasaros nuotykis. Skapiškėnai vėl prisiminė šmaikščias situacijas: pieninėje sumainytus dviračius, seniūno automobiliui ypatingų kvapų suteikusios katės vizitą, žaislais susidomėjusias karves, istoriją apie medkirčius ir kt.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video