2024/05/19

Grybų ir uogų kainos lietus neaugina

Kelintą dieną merkiantis lietus varo į neviltį atostogaujančiuosius, tačiau džiugina grybautojus, iš miško iki šiol traukusius pustuščiais krepšeliais.

Gamtos gėrybes šimoniečiai gali pristatyti penkiems supirkėjams. Tačiau pajamos už parduodamas pačių surinktas uogas ir grybus šiemet menkos.

Pirmus metus grybų ir uogų supirkimu užsiimanti šimonietė Vita Verseckienė ir pati laisvą minutę nepraleidžia progos pauogauti ar pagrybauti. Sekmadienį ją radome savo kieme beskinančią raudonuosius serbentus. V. Verseckienės supirktos gamtos gėrybės keliauja į A. Masevičiaus įmonę “Girios„ (Švenčionių r.). Šiųmetinio derliaus gausumu ar jo kaina V. Verseckienė pasidžiaugti negali – mėlynių nėra labai daug (per dvi savaitgalio dienas žmonės į supirkimo punktą jų atnešė vos 6 kg), renkamos šios uogos jau pradeda tižti.

Netingintys mišku pasivaikščioti akimis atidžiau patyrinėdami jo paklotę, pastarosiomis dienomis gali aptikti daugiau voveraičių. “Tačiau šiemet jų kaina neįprastai maža. Dabar už jų kilogramą temokami 4 Lt, o norint jų tokį kiekį pririnkti, tenka sugaišti nemažai laiko„, – sakė V. Verseckienė.

Kiekvienas, norintis parduoti grybus ar uogas, geriausiai žino kelią į Ligitos Lapeginienės namus. Gamtos teikiamas gėrybes jau devynerius metus superkanti šimonietė teigė, jog šiemet sausa vasara ženkliai sumažino jų derlių. Neaišku, dėl kokių priežasčių, šį sezoną labai mažos ir supirkimo kainos. Atnešusieji mėlynių kilogramą, į savo piniginę galėjo įsidėti tik 5 Lt monetą. Todėl daugelis šias miško uogas mieliau linkę vežti parduoti į turgų, kur tokį pat pinigėlį gauna už jų litrą.

Kaip sakė L. Lapeginienė, nepaprastai pigūs šiemet ir raudonieji serbentai. Kilogramo kaina varėniečių UAB “Mėlyna uoga„ – 40 ct. Juodųjų serbentų Ligita šiemet nesupirko. Kitose supirktuvėse už kilogramą šių uogų atseikėdavo vos 30 ct, kai, tuo tarpu, turguje litrą jų galima parduoti už litą.

“Grybų kainos, paprastai, krisdavo palijus, bet šiemet jos nedidelės buvo iš pat pradžių. Už kilogramą voveraičių grybautojai dabar tegauna 4 Lt„, – sakė L. Lapeginienė, kurios supirkimo punkte jau laukiama ir krepšelių su baravykais. Už pirmos rūšies šių grybų kilogramą žadama mokėti 7 Lt, antros – 3 Lt, trečios – po litą.

Drėgmę pajutę, galvutes ima kelti ir kiti grybai. Daugelis jau seniai skanauja raudonikius, kazlėkus, lepšius.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video