2024/05/19

Sukasi landynės neliečiamumo karuselė

Už išlaužtų durų

Po klausimo “Kaip jūs jaustumėtės?„ Danutė Kindurienė samprotavo apie riziką gyventi landynės kaimynystėje.

Pastaruoju metu Kazio Šimonio gatvės 16-ojo namo 45-ojo buto durys atlapos dieną naktį. Jame netrūksta susiburiančių išgerti, neturinčių kur pernakvoti. Vėlyvą arba labai ankstyvą metą šio pastato Kraštiečiuose 40-45 butų laiptinės gyventojų jau nebestebina tas nesibaigiantis pašalinių užeidinėjimas į laisvą plotą, koridoriaus šnerkštimas. Kas jie tokie, negalėtų pasakyti ir norėdami, nes per “akutę„ ne ką tepamatysi, o atverti durų ir labiau įsižiūrėti, kokie įnamiai čia šliaužioja, paprasčiausiai bijo. Užtat 45-ojo buto koridoriaus, o ypač virtuvės vaizdui apibūdinti neužtektų mums įprasto pasakymo: “Betrūksta tik gyvačių„. Tačiau galima ir suabejoti, ar gyvūnai iš kvepiančių pelkių ištvertų atliekų puvėsio ir fekalijų tvaiką. Landyne paversto buto lankytojai tuštinasi ten pat, kur geria. “Iš to buto gali pradėti striksėti į koridorių blusos; jame būnantys pašaliniai asmenys gali sukelti gaisrą; antai virtuvės langas jau išdaužtas„, – tokių pastebėjimų korespondentėms pateikė ne vienas šios laiptinės šnekintas gyventojas ir sakė norįs išgirsti atsakymą, kada visa tai galėtų baigtis.

Landynė atbaido nuomininkus ir pirkėjus

Toks vaizdas, tokia situacija buvo praėjusį trečiadienį. O D.Kindurienė pabrėžė, jog dėl landyne tapusio buto kaimynystės nukenčianti ir materialiai. Pastaruoju metu ji savo butą nuomojanti, tačiau dabartiniai jo gyventojai jau žvalgosi kito būsto, nes tvirtina čia esą paprasčiausiai nesaugūs. Pašnekovė mananti, jog ir parduoti tą butą jai vargiai pavyktų, turėtų atiduoti jį pusvelčiui, nors prieš keletą metų yra paklojusi už būstą solidžią sumą. Teisybė, pastaruoju metu butai Kupiškyje turi paklausą, tačiau pirkėjas ar nuomininkas labai kreipia dėmesį ir į tai, kokioje aplinkoje jam būtų lemta gyventi. Tad kas skubės pirkti butą šalia landynės, kurioje visada yra reali grėsmė kilti gaisrui, iš kurios sklinda smarvė, o naktimis – keiksmai. Grįždamas vėliau į namus, visada bijosi, jog laiptinėje gali susitikti vagį ar smurtininką iš “laisvojo ploto„.

Kodėl jis niekieno?

Pavyko sužinoti, jog K. Šimonio g. 16-ojo namo 45-ąjį butą 1999 m. privatizavo Zenonas Bartulis. Tačiau Z. ir Inos Bartulių laukė skyrybos, jiems teismo sprendimu buvo padalytas būsto plotas. Ramybės vardan Regina Minkevičienė laikinai apsikeitė su dukra I. Bartuliene gyvenamosiomis patalpomis ir kurį laiką kartu su sūnumi įsikūrė buvusio žento kaimynystėje. Tačiau dukrai išvykus gyventi ir dirbti užsienyje, moteris sugrįžo gyventi į savąjį būstą, po kurio laiko priėmė ir sūnų Saulių, dar kurį laiką gyvenusį K. Šimonio g. 16-ojo namo 45-ojo buto I. Bartulienei priklausančiame kambaryje.

Dėl alimentų, skolos už komunalines paslaugas Z. Bartuliui priklausantis būstas teismo sprendimu atsidūrė antstolės akiratyje, pareigūnė nustatytąja tvarkė pernai skelbė šios patalpos pardavimo varžytynes, tačiau pastarosios neįvyko. Pasak pareigūnės Neringos Budriūnienės, ieškinys grąžintas be įvykdymo. Pagal jų darbo tvarką, šis procesas bus atnaujintas, jeigu suinteresuotosios pusės vėl pateiks ieškinius.

I. Bartulienė nepirko

Beje, R. Minkevičienė sakė, kad jos dukra I. Bartulienė, turinti pirmumo teisę įsigyti buvusiam sutuoktiniui priklausančią būsto dalį, gavo pranešimus su nurodytomis jo kainomis, tačiau savo apsisprendimo nepranešė ir tokia galimybe nepasinaudojo. Jos kambarį R. Minkevičienė palikusi užrakintą, tačiau pradėjus lankytis bute pašaliniams asmenims, jo durų stiklas buvo išdaužtas, neliko jame ir kai kurių buvusių daiktų.

Kas turi teisę daryti tvarką?

Z. Bartuliui atitekęs kambarys pastaruoju metu irgi užrakintas, tačiau niekas negalėtų pasakyti, kas išlaužė šio buto koridoriaus duris ir taip drąsiai ėmė šeimininkauti jo koridoriuje bei virtuvėje.

Dar žiemą D. Kindurienė ėmė domėtis, kas galėtų uždaryti šią landynę jos buto kaimynystėje.

Moteriai pavyko pasiekti tik tiek, jog šį pastatatą administruojančios UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ vadovas atsiųstų žmones užkalti šio buto duris. Pasak pašnekovės, kurį laiką buvo ramiau, tačiau netrukus į šį butą nežinia kokių asmenų vėl pradėta užeidinėti.

Ne tik D. Kindurienė, bet ir kiti šios laiptinės gyventojai susirūpinę savo šeimų saugumu, bet nežino, kas galėtų garantuoti jiems ramybę nuo galimų penktajame aukšte esančios landynės įnamių neprognozuojamų veiksmų.

Gal vėl kas nors galėtų užkalti ar patikimiau užrakinti 45-ojo buto duris?

Rajono Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė “Mintims„ patvirtino, jog K. Šimonio g. 16-ąjį namą administruoja UAB “Butų ūkis ir vandentiekis„, be pastato techninės būklės priklauso žiūrėti tvarkos ir bendrojo naudojimo patalpose. Pastarosioms priklauso ir koridoriai. Tačiau su kiekvieno buto durimis prasideda privati valda…

UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ vyr. inžinierius Vidas Zulonas, šiuo metu pavaduojantis atostogaujantį direktorių, samprotavo: “Užkalti buto duris nesudėtinga. Tačiau ar mes turime teisę šitaip elgtis su butu, nebūdami jo šeimininkai?„.

,

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video