2024/05/19

Meras oponuoja premjerui

Rajono meras Leonas Apšega užvakar išsiuntė laišką, adresuotą šalies vadovams, žemės ūkio ministrei, Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkui, Panevėžio apskrities vadovybei, dėl šių metų liepos 30-ąją rajone praūžusios gamtos stichijos padarinių.

Laiške pabrėžiama, jog net senyvo amžiaus žmonės nebuvo matę, kad vasarą kristų 4-5 cm skersmens ledo gabalai. Po tokios krušos beveik su žeme sulyginti rapsų, javų pasėliai, nukentėjo cukriniai runkeliai, bulvės ir kitos žemės ūkio kultūros.

Anot rajono vadovo, labiausiai gaila ūkininkų, kurie yra paėmę nemažai kreditų ir tikėjosi pardavę derlių juos grąžinti. Po tokios nelaimės žlunga jų pragyvenimo šaltinis. Savivaldybės Žemės ūkio skyrius jau gavo 149, nukentėjusių nuo šios gamtos stichijos, paramos prašymus. Nuostolių padaryta maždaug už 1,5 milijono litų.

Meras sakė, jog negalima sutikti su premjero Algirdo Brazausko mintimis, kad ūkininkai turi iš anksto pamąstyti apie savojo turto draudimą, o ne bėdai ištikus tikėtis vien valstybės paramos. Tie samprotavimai labiau tiktų kalbant apie pastatų ar automobilių draudimą, o ne pasėlių. Pastarųjų draudimo kompanijos nenori drausti arba draudžia labai nepalankiomis ūkininkui sąlygomis. Pavyzdžiui, mūsų rajono ūkininkas Gediminas Strazdas išsiaiškino, kad norėdamas apdrausti savo 217 ha pasėlių turėtų suploti per metus 46 tūkst. litų draudimo įmokų. Tai ne tik jam, bet ir kitam panašiam žemdirbiui per sunki našta.

L. Apšega taip pat pateikė pavyzdį iš perskaityto straipsnio viename iš šalies dienraščių. Apsimetęs ūkininku, žurnalistas atliko tyrimą ir išsiaiškino, jog 80 ha kvietrugių pasėlį jis galėtų apdrausti tik vienoje draudimo bendrovėje, bet su didelėmis išlygomis. Tad peršasi išvada – žemdirbiams reikia normalios draudimo sistemos. Tik tokiai esant, galima bus kaltinti ūkininkus dėl nerūpestingo požiūrio į savo turtą.

Meras informavo, kad antradienį laukia į rajoną atvykstant žemės ūkio ministrės Kazimiros Prunskienės, kuri pakviesta savo akimis įsitikinti, kokie nuostoliai padaryti ūkininkams kupiškėnams.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video